Mangalicakampány

Egyél jót! – A mangalicahús különleges

A mangalica napjainkban virágkorát éri: a grillpartyk kedvelt eledele, minden évben fesztivált rendeznek a tiszteletére és a külföldiek körében is hihetetlenül népszerű. Nem titkolt cél, hogy a húsféle még nagyobb hangsúllyal szerepeljen a családok étrendjében, ezért az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztérium és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete támogatásával 2019. április 18-ig Egyél jót! – A mangalicahús különleges szlogennel folytat kampányt a göndör szőrű sertés népszerűsítéséért.

 

Hogyan lett a lesajnált zsírsertésből világsztár?

Mi lehet a siker titka? Kezdjük az elejéről. Történt, hogy 1833-ban József nádor látogatást tett Milos szerb fejedelem birtokán, ahol 10 anyakocát és 2 kant kapott ajándékba a szerbek Sumadia sertésfajtájából. A nádor saját kisjenői birtokán keresztezte őket a szalontai és bakonyi állományából származó sertésekkel, amelyből új sertésfajta született: a mangalica. Ettől kezdve a magyar vidék kedvenc – és egyes időszakokban kizárólagos – sertése volt, fénykora az 1950-es évekig tartott. Ezután az állomány fokozatosan ritkult, helyét más sertésfajták vették át és az 1990-es évekre szinte a kipusztulás szélére került. Mindössze 200 tenyészállat volt fellelhető világszerte a mangalicából, amikor szó szerint az utolsó pillanatban sikerült megmenteni és újra szaporítani az állományt. A mangalica azóta elindult világhódító útjára, hiszen sonkáját a spanyol ibériai sonkához hasonlítják, az ázsiai konyha legkedveltebb ételei közt is felfedezhető és világhírű éttermek étlapján szerepel. Vajon miért?

Recept videók

Fekete lév

Hozzávalók:

  • 1,5 kg mangalicatarja egészben
  • 2,5 l víz
  • 1 tk bors
  • 1 tk egész szegfűszeg
  • 3 db alma
  • 100 g dió
  • 4 fej vöröshagyma
  • 3 ek almaecet
  • 4 szelet barna kenyér (barna purpur)
  • 1 ek cukor
  • 60 g gyömbér
  • 1 csokor friss tárkony

 

A húst felöntjük a vízzel. Mehet bele a só, bors, szegfűszeg.

Száraz serpenyőben megpirítjuk a diót. A felét a megpucolt almával és vöröshagymával, 2 kanál almaecettel lezúzzuk egy aprítógépben. Forró serpenyőben barnára pirítjuk. A barnára pirult masszát beletesszük a főzőlébe. A kenyérszeleteket egy serpenyőben jól lepirítjuk és szintén a főzőlébe tördeljük és készre főzzük a húst. 

Ha megpuhult a hús, kivesszük, a mártást botmixerrel lezúzzuk majd cukorral, reszelt gyömbérrel, sóval és a maradék ecettel ízesítjük. Hozzáadjuk a dió másik felét is, majd visszatesszük a húst és puhára főzzük (kb. 30 perc).

A felszeletelt húst, a diós mártással, friss tárkonnyal megszórva, héjában főtt burgonyával tálaljuk.


Gombás mangalicatokány

Hozzávalók:
-    250 g csiperkegomba
-    300 g mangalica szűz
-    2 ek olaj
-    só, bors
-    1 tk pirospaprika
-    3 gerezd fokhagyma
-    150 ml víz
-    1/2 tk keményítő
-    1 kis csokor petrezselyem


A gombát felszeleteljük, majd forró, száraz serpenyőben lepirítjuk. A húst felcsíkozzuk, hozzáadjuk a gombához, rálocsoljuk az olajat, és megpirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a pirospaprikával. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, ezzel együtt is pirítjuk 5 percig. A keményítőt csomómentesre keverjük a vízzel, hozzáadjuk a gombás szűzhöz, és még 10 percig forraljuk. A végén megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, még egy percig forraljuk. Petrezselymes rizzsel tálaljuk.

Töltött mangalicakaraj

Hozzávalók 4 személyre:
●    800 g mangalicakaraj
●    só, bors
●    olaj

A töltelékhez:
●    2 ek mangalicazsír
●    1 kis fej vöröshagyma
●    2-4 gerezd fokhagyma
●    100 g spenót
●    50 g főtt köles
●    70 g edami sajt
●    1 db tojás

A zöldségágyhoz:
●    4 fej vöröshagyma cikkekre vágva
●    4-6 gerezd fokhagyma
●    1 db paradicsom
●    ½ TV paprika
●    1 ág friss rozmaring
●    2 csipet szárított kakukkfű
●    bors
●    3 ek mangalicazsír
●    150 ml víz

A tálaláshoz:
●    sütőben sült burgonya
●    húsmártás

A töltelékhez a finomra vágott hagymát és fokhagymát 1 evőkanál mangalicazsíron pirítani kezdjük, rádobjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk, hagyjuk, hogy összeessen. Összekeverjük a főtt kölessel, kicsit hagyjuk hűlni, majd mehet bele az egész tojás, még egy kanál zsír és a reszelt sajt is. Sózzuk, borsozzuk.
A karajt mélyen bevágjuk, kihajtjuk, sózzuk, borsozzuk, a közepére kanalazzuk a tölteléket és egy spárgával átkötözzük.
A zöldségágyhoz mindent egy tepsire rakunk, ráültetjük a töltött húst, megkenjük zsírral és 160 fokra előmelegített sütőben 2 órán át sütjük lefedve, majd felkapcsoljuk a sütőt 180 fokra és fedő nélkül, fél óra alatt készre sütjük a karajt.
A megsült és kicsit pihentetett húst szeletekre vágjuk, sütőben sült krumplival és mártással tálaljuk.

Magyaros mangalicatarja:

Hozzávalók 2 személyre:
A tarjához:
●    2 szelet mangalicatarja
●    1 tk mustár
●    2 tk őrölt pirospaprika
●    1 tk zúzott fokhagyma
●    1 tk só
●    1 tk őrölt bors
●    50 ml olaj

A körethez:
●    2 ek olaj
●    2 db TV paprika
●    1 fej vöröshagyma
●    2 db paradicsom
●    só, bors
●    2 tk őrölt pirospaprika
●    1 tk zúzott fokhagyma
●    3-4 db krumpli
●    olaj a sütéshez

A díszítéshez:
●    friss petrezselyem

A tarjához a hús kivételével a hozzávalókat egy tálban összekeverjük és lekenjük vele a finoman kilapított hússzeleteket. Félretesszük pácolódni kicsit. A körethez kevés olajon lepirítjuk a felkarikázott paprikát. Megszórjuk a felkockázott hagymával és hagyjuk, hogy üvegesre párolódjon. Rádobjuk a felkockázott paradicsomot is. Jól elkeverjük, majd megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk és rárakjuk a zúzott fokhagymát is. Pár percig rotyogtatjuk és el is zárjuk alatta a lángot. Közben bő olajban aranybarnára sütjük a megpucolt, kb. 3 mm vastag szeletekre vágott krumplit, kiszedjük, lecsepegtetjük és beledobjuk a paprikás raguba. A hússzeletek egy kevés olajon oldalanként 3-4 percig sütjük és a ragut ezzel tálaljuk. Friss petrezselymet szórunk rá.

 

Szaft, íz, harmónia

A mangalicát sokáig csupán zsírsertésnek tekintették, mivel ez a sertésfajta háromszor több ideig él, mint egy normál egyed, és ez idő alatt bőre alatt nagyon magas zsírtartalmú szalonnát növeszt. Na de milyen szalonnát? A mangalicasertés életmódja és természetes táplálkozása miatt nagyüzemi mennyiségben nem tenyészthető, így húsának különleges zamata van.

A nagyobb zsírtartalom finom eloszlással párosul, húsa lédús, ezért nem csak szalonnája különleges, de ízletes pecsenyék, steak jellegű sültek alapanyagaként is kiváló.

Mi több! Zsíros húsa a sonkakészítés szempontjából is tökéletes, mivel jóval hosszabb ideig lehet érlelni, szárítani, mint más sertésféléket: ekkor a bőre alatti szalonnazsír lágyan beivódik húsába, így az nem szárad ki, szaftos és zamatos marad.

Jó tudni, hogy a mangalicából készített sertészsír nagyon lágy, több telítetlen zsírsavat tartalmaz, ezért alacsonyabb hőmérsékleten olvad, mint a többi sertés zsírja.

Félre a koleszterinparával!

Sokan amiatt mellőzik a sertéshúst az étrendjükből, mert az túlságosan zsíros és így magas a koleszterintartalma. Természetesen a mangalica magas zsírtartalmú húsa bőségesen tartalmaz koleszterint.

Ugyanakkor - mivel hosszabb szénláncok alkotják, - ezért nem tapad az érfalra és kiürül a szervezetből károkozás nélkül. A szakemberek szerint egyébként sem maga a hús a legnagyobb bűnös a koleszterin szempontjából: sokkal lényegesebb, hogy az elkészítés módja milyen. Azaz nem mindegy, hogy zsírban tocsogó sültet készítünk, vagy kevés olajon, esetleg párolva, vagy sütőzacskóban készítjük az ételt.

Érdekesség, hogy a mangalicahús nagyon gazdag Omega-3 és 6 zsírsavakban, antioxidánsokban és B-vitamin tartalma is jelentős. A vörös húsokra jellemző módon vasat és cinket is bőséggel tartalmaz, így mindenképpen helye van a kiegyensúlyozott, változatos étrendben.

Kóstoltatás
Dátum Időpont Üzlet Cím
2019.03.13-16./ 3 nap (03.15_zárva) 14.00-20.00 CBA Mágnáskert Csemege Budapest, Csatárka út 58., 1025
2019.04.11-13./ 3 nap 14.00-20.00 CBA Príma Élelmiszer Áruház - Budaörs Budaörs, Szabadság út 52-54, 2040
2019.04.11-13./ 3 nap 14.00-20.00 CBA Príma Élelmiszer Áruház - Déli Budapest, Krisztina krt. 37, 1013
2019.03.21-23./ 3 nap 12.00-20.00 Auchan 2 Miskolc Miskolc, Pesti út 9. 3515
2019.03.21-23./ 3 nap 12.00-20.00 Auchan Debrecen Debrecen, Kishatár u. 11, 4031
2019.03.28-30./ 3nap 12.00-20.00 Auchan Szeged Szeged, Zápor u. 4, 6728
2019.03.28-30./ 3nap 12.00-20.00 Auchan Kecskemét Dunaföldvári út 2, 6000
2019.04.04-06./ 3 nap 12.00-20.00 Auchan Győr Győr, Vásvári Pál u. 1/a, 9024
2019.04.04-06./ 3 nap 12.00-20.00 Auchan Sopron Sopron, Lackner Kristóf u. 35, 9400

Az afrikai sertéspestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása.

További információ:

https://portal.nebih.gov.hu/gyik/allat/gyakran-ismetelt-kerdesek/afrikai-sertespestis