ALMA, a természet oltalma

Egy év alatt 16-19 kg alma az átlagfogyasztás Magyarországon. Ezt a mennyiséget szeretné az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum közös - a jó minőségű étkezési almát népszerűsítő - kampányával növelni. A kampány kiemelt célja továbbá, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, az alma egészséges, könnyen beilleszthető a mindennapi étkezésekbe.

Az elérhető alma

Az alma elérhetősége nem korlátozódik néhány hetes időszakra, kiváló hűtőházi eltarthatóságának köszönhetően egész évben könnyen hozzáférhető. A többi gyümölcsfajhoz képest mintegy tízszeres a frissfogyasztási időtartama.

Miért hasznos az alma rendszeres fogyasztása?

Az almát régóta tekintjük többek között az egészség szimbólumának is, és szinte minden diéta alappillérét képezi. Először az 1860-es években jegyezték le a népi bölcsességet: minden nap egy alma, az orvost távol tartja. Bár a feljegyzés alapján a mondás eredetileg Walesből származik, az alma áldásos hatásait már az ókorban is ismerték. A manapság is gyakran hallható mondat viszont nem egyszerűen az almafogyasztásra ösztönöz, hanem a rendszerességre is.

Fajtától függően, átlagosan az almák 80-85%-a víz és gyümölcssav, almasav tartalma miatt a bélrendszerre és a májra is jó hatással van. Nyersen fogyasztva tartalmazza a legtöbb élelmi rostot, amely szintén az emésztést segíti. Nem véletlenül ajánlják az almát kímélő diétához. Az almában található pektin táplálja a bélflórát. A bélbaktériumok olyan zsírsavakra bontják a pektint, amelyek hosszú távon csökkentik a koleszterinszintet is. Emellett különböző ásványi anyagokat, vitaminokat és flavonoidokat tartalmaz (A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamin, kalcium, kálium foszfor, magnézium, vas, niacin, pektin). A flavonoidok olyan jótékony hatású vegyületek, amelyek zöldségekben és gyümölcsökben találhatók meg, melyek megkötik a szabadgyököket és antioxidáns hatásúak (tehát gátolják a sejtkárosodást). A flavonoidok főként az alma héjában koncentrálódnak, ezért is érdemes azzal együtt fogyasztani a gyümölcsöt.


Hazánkban az almához az év minden napján hozzá lehet jutni

Ez köszönhető a nyári és őszi azonnal fogyasztható almafajtáknak és a téli fajták hosszú eltarthatóságának. Általános szabály, hogy a késői érésű fajták tárolhatók a legjobban. Az azonnali fogyasztásra szánt almát általában éretten szedjük le, míg a betárolásra szánt almát akkor, amikor már elérte a kifejlett méretét, de még kemény a húsa, alapszíne pedig érettségre utal. Megfelelő tárolás esetén az alma akár 6 hónapig is eláll.Milyen jótékony hatásai vannak?

- Az alma természetes vérnyomáscsökkentő

Az almában 20-féle különböző ásványi anyag és nyomelem található, melyek közül egyik a kálium. A káliumnak kiemelt szerepe van többek között a szervezet egészséges sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, továbbá a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában.

Az alma önmagában nem csodaszer és csak általa nem csökkenthető a vérnyomás: étrendbeli változtatásokra és elegendő folyadékbevitelre is szükség van.

- Természetes gyulladáscsökkentő

Az alma héjában található a legtöbb polifenol, amely antioxidáns hatása révén csökkenti a szabadgyökök kialakulását.Ezek felelősek többek között a gyulladások és a rosszindulatú daganatok kialakulásáért is. Az almát leginkább a különböző vastagbélgyulladások, illetve a Crohn-betegséggel összefüggő gyógyhatások miatt vizsgálták. A kutatások pedig egyértelműen kimutatták, hogy ezek a természetes antioxidánsok elnyomják a gyulladást okozó sejteket.

- Igazi immunerősítő

Az alma egyik kiemelten jótékony hatása, hogy igazi C-vitamin bomba, ráadásul egy kvercetin nevezetű antioxidáns is található benne, ami szintén remek immunerősítő. Foszfor-, és B-1 vitamintartalma pedig hozzájárul a megfelelő ideg- és agyműködéshez is.

- Az alma természetes antihisztamin.

- A koleszterinszint csökkentésében továbbá az alma antioxidánsai is fontos szerepet játszanak. Az antioxidánsok nem engedik a „rossz” koleszterin oxidációját végbemenni, így annak szintje a szervezetben csökken.

- Az almában található savak segítik az emésztést és serkentik az agyműködést is.