Alma, a természet oltalma

 

Hazánkban az éves átlagos almafogyasztás egy főre vetítve 16-19 kg almát jelent. Ezen mennyiség növelését tűzte ki céljául az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum közös, a jó minőségű étkezési almát népszerűsítő kampányával. Emellett a kampány kiemelt célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, az alma egészséges, könnyen beilleszthető a mindennapi étkezésekbe.


Az alma hatékonysága

Az almát régóta tekintjük többek között az egészség szimbólumának is, és szinte minden diéta alappillérét képezi. Az alma áldásos hatásait már az ókorban is ismerték. Először az 1860-as években jegyezték le a népi bölcsességet: minden nap egy alma, az orvost távol tartja. A mondás eredetileg Walesből származik, de ma is érdemes rendszeresen almát fogyasztani. 

Fajtától függően, átlagosan az almák 80-85%-a víz és gyümölcssav, almasav tartalma miatt a bélrendszerre és a májra is jó hatással van. Nyersen fogyasztva tartalmazza a legtöbb élelmi rostot, amely szintén az emésztést segíti. Nem véletlenül ajánlják az almát kímélő diétához. A gyümölcsben található pektin táplálja a bélflórát. A bélbaktériumok olyan zsírsavakra bontják a pektint, amelyek hosszú távon csökkentik a koleszterinszintet is. Emellett különböző ásványi anyagokat, vitaminokat és flavonoidokat is tartalmaz (A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamin, kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, niacin, pektin). A flavonoidok olyan jótékony hatású vegyületek, amelyek zöldségekben és gyümölcsökben találhatók meg, melyek megkötik a szabadgyököket és antioxidáns hatásúak (tehát gátolják a sejtkárosodást). A flavonoidok főként az alma héjában koncentrálódnak, ezért is érdemes azzal együtt fogyasztani a gyümölcsöt.

Szezonokon átívelő elérhetőség

Az alma a nyári és őszi azonnal fogyasztható- és a téli, hosszú eltarthatóságú fajták miatt egész évben elérhető. A többi gyümölcsfajhoz képest mintegy tízszeres a frissfogyasztási időtartama. Általános szabály, hogy a késői érésű fajták tárolhatók a legjobban. Az azonnali fogyasztásra szánt almát általában éretten szedjük le, míg a betárolásra szánt gyümölcsöt akkor, amikor már elérte a kifejlett méretét, de még kemény a húsa, alapszíne pedig érettségre utal. Megfelelő tárolás esetén az alma akár 6 hónapig is eláll.

Az alma jótékony hatásai

- Az alma természetes vérnyomáscsökkentő

20-féle különböző ásványi anyag és nyomelem található benne, melyek közül egyik a kálium. A káliumnak kiemelt szerepe van többek között a szervezet egészséges sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, továbbá a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában.

Az alma önmagában nem csodaszer és csak általa nem csökkenthető a vérnyomás: étrendbeli változtatásokra és elegendő folyadékbevitelre is szükség van.

- Természetes gyulladáscsökkentő

Az alma héjában található a legtöbb polifenol, amely antioxidáns hatása révén csökkenti a szabadgyökök kialakulását. Ezek felelősek többek között a gyulladások és a rosszindulatú daganatok kialakulásáért is. Az almát leginkább a különböző vastagbélgyulladások, illetve a Crohn-betegséggel összefüggő gyógyhatások miatt vizsgálták. A kutatások pedig egyértelműen kimutatták, hogy ezek a természetes antioxidánsok elnyomják a gyulladást okozó sejteket.

- Igazi immunerősítő

Az alma egyik kiemelten jótékony hatása, hogy igazi C-vitamin bomba, ráadásul egy kvercetin nevezetű antioxidáns is található benne, ami szintén remek immunerősítő. Foszfor-, és B1-vitamin tartalma pedig hozzájárul a megfelelő ideg- és agyműködéshez is.

- A koleszterinszint csökkentésében továbbá az alma antioxidánsai is fontos szerepet játszanak. Az antioxidánsok nem engedik a „rossz” koleszterin oxidációját végbemenni, így annak szintje a szervezetben csökken.

- Az almában található savak segítik az emésztést és serkentik az agyműködést is.

- Az alma természetes antihisztamin.

Felhasználása:

Nyersen: kiváló tízórai vagy uzsonna. Salátákba is használható. 

Sütve: néhány almát vékonyra szelve, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben közepes hőfokon kiválóan kiszárad.

Főzve: nagyszerű kompót készíthető belőle egy kis szegfűszeggel és fahéjjal ízesített vízben. 

Kicsavarva: egy gyümölcscentrifuga kell csak hozzá, és máris kész a házi almalé.

Ízesítve: az alma fahéjjal; de akár szegfűszeggel és mézzel is szépen harmonizál.

Forrázva: szárított almából tea is készíthető leforrázást követően 5-10 perc alatt.

Receptajánló

Almás pite nagyanyáink konyhájából:

Hozzávalók:

·      50 dkg liszt

·      1 csomag sütőpor

·      18 dkg zsír

·      12 dkg kristálycukor

·      2 tojássárgája

·      1 citrom reszelt héja

·      kevés tejföl 

Töltelékhez: 

·      1,5-2 kg alma lereszelve

·      ízlés szerint cukor, fahéj

Elkészítés:

A lisztet összedolgozzuk a zsiradékkal, majd beletesszük a cukrot, a sütőport és a reszelt citromhéját. Tegyük a közepébe a tojások sárgáját és a tejfölt, majd jól dolgozzuk össze.

A tésztát vágjuk ketté, az egyik felét nyújtsuk ki és helyezzük tepsibe. Szórjuk meg zsemlemorzsával. A lereszelt, cukrozott almát kinyomkodjuk és a tepsibe helyezett lapon eloszlatjuk. Meghintjük fahéjjal és befedjük a másik lappal. 

Megszurkáljuk egy villa hegyével és megkenjük a tojások sárgájával. 

180 fokon szép aranybarnára sütjük.