Tejkampány

Tej és tejtermékek fogyasztás ösztönző kampány 2020

A tejre és a tejből készült termékekre - mint egészséges tápanyagforrásokra - a „Tej Világnapján”, közel 160 országban hívják fel a figyelmet. Ehhez a kiemelten fontos eseményhez csatlakozva az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tejfogyasztást ösztönző kampányt indít 2020. május 27-i kezdettel, amelynek keretében a tej és tejtermékek fogyasztásának fontosságával, illetve pozitív élettani hatásaival ismertetik meg a lakosságot. Céljuk a minőségi tej-és tejtermékek belföldi fogyasztás-ösztönzésének támogatása, illetve a tudatos vásárlásra és választásra nevelés. A június 18-ig tartó kampány további célja a tinédzserek, fiatalok és fiatal felnőttek edukálása, a fogyasztói tudatosság erősítése, és a tejtermékek megismertetése.

Tej világnap 2020 - Tejszív 11-es rangadó nyereményjáték

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának. Ezen a napon ünnepeljük egyik legfontosabb és legsokoldalúbb alapélelmiszerünket és mindazt, amivel a tejágazat hozzájárul az emberiség megfelelő táplálkozásához, a fenntarthatósághoz, a gazdasági fejlődéshez, az egészséghez, azaz az élethez.

A világban kialakult veszélyhelyzetre tekintettel sem maradhat el a tej és tejtermékek ünneplése, ezért a Tej terméktanács újító megoldással, „Tejszív 11-es rangadó” címmel online 11-es rúgó bajnoksárga hívta ki az országot. A 2020. június 3-án tartott egész napos nyereményjáték számos színes programmal, sztárszakácsokkal, közismert személyekkel együtt kerül megvalósításra. Részletek: http://jatek.tejsziv.hu/.
A Tej Világnapi események idén az Agrárminisztérium, a Tej Terméktanács és az Agrármarketing Centrum támogatásával valósulnak meg.Mi van a tejben?


Egy pohár félzsíros tej energiatartalma mindössze két almáénak felel meg, így nyugodtan fogyaszthatják a diétázók is. Annál is inkább – mivel éppen az alacsony kalciumbevitel – a kevés alvással súlyosbítva – a testtömeg gyarapodásának egyik igen fontos kockázati tényezője.
A szervezet első számú kalciumforrása a tej. Mivel szervezetünk nem termel kalciumot, a szükséges napi 1000-1200 milligramm bevitelt a táplálékainkkal kell felvennünk. Erre a tej a legideálisabb, mert az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut hozzá az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz.


A tejben optimális és jól emészthető formában található meg a fehérje, a tejzsír, a tejcukor, a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin, az A-, B1-, B2- és B12-vitamin, a foszfor, a magnézium és a cink.
A tej nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, ráadásul kiválóan hasznosuló formában. A benne található sokféle ásványi anyag közül a következő 4 a legfontosabb:


Kalcium: Tudtad, hogy legkönnyebben a tejben található kalcium épül be a szervezetünkbe? A tejkalciumnak fontos szerepe van a vesekőképződés megelőzésében, a vérnyomás csökkentésében. Főszereplő a csontképzésben és az egészséges fogzománc kialakításában. Előzd meg tejtermékek fogyasztásával, hogy felbomoljon szervezetedben a kalcium-foszfor egyensúly, így a csontritkulást és a fogzománc-problémákat is kivédheted! Tippünk: már 1/2 liter tejjel fedezheted napi kalciumszükségleted kétharmadát!


Kálium: Elismert vérnyomáscsökkentő.


Magnézium: Szívizom-erősítő és elengedhetetlen a pocaklakók egészséges fejlődéséhez.


Szelén: Hatékony antioxidáns, csökkenti az érelmeszesedés és a daganatképződés esélyét, lassítja az öregedést.


A tej fogyasztása az alvászavar ellen is hatékony, mivel magas az alváshormon, melatonin tartalma. A tej ezen tulajdonságát alapul véve német kutatások alapján a tejből már speciális „gyógy” tej is készül az alvászavarosoknak, ahol az istállóban éjjel vörös, narancs és sárga fénykeverékkel érik el a melatonin termelés huszonötszörös növekedését.


Mivel a magyarok 75 százaléka daganatos megbetegedések, illetve szív- és érrendszeri kórok miatt hal meg, ezért különösen fontos lenne, hogy pontos információink legyenek a tejfogyasztás rák megelőző hatásaival kapcsolatban is. A lakosság több mint háromnegyede nem tudja, hogy a gyerekkorban kialakított helyes étkezési szokásokkal – például a rendszeres tejivással – a vastagbélrák kialakulásnak kockázata jelentős mértékben csökkenthető. A tej jótékonyan hat a szívre és az erekre is.


Kiknek fontos különösen a tej?


A gyermekek és a fiatalok számára azért is nagyon fontos a mindennapi tejfogyasztás, mert csontjaink későbbi épségét az addig a csontokban elraktározódott kalcium mennyiség határozza meg. Kalcium van a gabonafélékben, zöldség félékben és gyümölcsökben, valamint a húsokban is, de jóval kevesebb, mint a tejben és tejtermékekben. Emellett a tej a gyerekek egészséges fejlődéséhez szükséges szinte valamennyi tápanyagot tartalmazza. Mivel a kalcium csontokba való beépülése nagyjából 25 éves korban fejeződik be ezen életkor alatt nagyon fontos a rendszeres kalciumbevitelről való gondoskodás.


Mivel az ún. "csúcscsonttömeg" kialakulása fiatalkorban történik, csúcscsonttömeg akkor lesz elegendő, ha a gyermek kalcium és D-vitamin ellátottsága megfelelő, azaz sok tejet és tejterméket fogyaszt. A D-vitamin a kalcium bélcsatornából történő felszívódását és a csontokba történő beépülését szabályozza. Hatását a csontosodást irányító egyéb hormonokkal (mellékpajzsmirigy hormonja) és vitaminokkal (A, C, E) együtt fejti ki. Köztudottan az ember bőrében lévő előanyagokból is keletkezik D-vitamin a nap ibolyántúli sugarainak a hatására, ezért fontos, hogy gyermekeink minél többet tartózkodjanak a szabad levegőn! Megjegyzendő még, hogy a mozgásszegény életmód, a számítógéphez nőtt ifjúság körében ugyanúgy elősegíti a későbbi csontritkulást, mint a kalcium- és D-vitaminhiányos táplálkozás, ezért a sportos életvitel elsajátításával is sokat tehetünk egyészségünk megőrzéséért, gyermekeink egészségéért.


De sokan laktózérzékenyek


Természetesen laktózérzékenyként sem kell lemondani az egészségvédő anyagok tárházáról, manapság szinte minden tejtermék elérhető laktózmentes változatban is.

A Tej Terméktanács 2020


Az Európai Unió agrárpiaci rendtartásának intézményrendszerében, az ágazatok piacszabályozásában fontos szerepet töltenek be az egyes ágazatokban szerveződő szakmaközi szervezetek.
Egy szakmaközi szervezet egy-egy ágazat adott országban működő szereplőit (termelők, kereskedők és/vagy feldolgozók) fogja össze, azzal az elsődleges céllal, hogy a termékek termelésének és forgalmazásának fejlesztését előmozdítsák, valamint elősegítsék a piac szereplői között az információáramlást, és ezzel növeljék a piac átláthatóságát egyfajta ágazati önszabályozást megvalósítva.
A Közös Agrárpolitika jelentős szerepet biztosít az egyes ágazatokban megvalósuló, alulról szerveződő, nyitott tagság elvén működő ágazati-szakmaközi önszabályozásnak. A szakmaközi szervezetek megerősítése kiemelt fontosságú annak érdekében, hogy az egyes ágazatokban hatékony piacszabályozás működhessen.


A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács létrejötte, működése és a rajta keresztül megvalósuló ágazati önszabályozó tevékenység megkönnyítheti a magyarországi ágazati érdekegyeztetést, valamint nagyban elősegíti a kormányzat szakmai és jogalkotási tevékenységét. A szakmaközi szervezetünk fóruma a tényleges ágazati érdekegyeztetésnek, mely közelebb hozza egymáshoz a termelőket, a feldolgozókat és a kereskedőket.
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Közösségi Marketing Alapot működtet, amelynek célja a fogyasztók több, gyakoribb és tudatosabb tej és tejtermék fogyasztásra való ösztönzése, a gyermekek, a fiatalok tej és tejtermék fogyasztásra motiváló nevelésének támogatása, segítségnyújtás az egészségtudatos táplálkozás kialakításában, a tej és tejtermékek fogyasztásának megszerettetésével, valamint a tejtermékek sokféleségének és egészséges táplálkozásban betöltött szerepének bemutatásával.A Terméktanács 1992-ben alakult.


A földművelésügyi miniszter által elismert reprezentatív szakmaközi szervezet (2013).
Az ágazaton belül a Terméktanács az alapanyag termelés (értékesítés) vonatkozásában 85%-os, a felvásárolt tej vonatkozásában mintegy 95%-os, míg a (kis)kereskedelem vonatkozásában 70%-os lefedettséggel rendelkezik.
A Tej Terméktanács kiterjesztett intézkedései:
Kiterjesztés fogalma: „az elismert termelői szervezet, termelői szervezetek elismert társulása vagy elismert szakmaközi szervezet egyes piacszervezési intézkedéseinek jogszabályban történő kihirdetése”
2/2015. (II. 6.) FM rendelet a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál működő Közösségi Marketing Alapba történő befizetésről szóló piacszervezési intézkedés kiterjesztéséről
8/2017. (III. 2.) FM rendelet a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál működő piaci jelentéstételi kötelezettségről szóló piacszervezési intézkedés kiterjesztéséről (4/2020. (II.28.) AM rendelet)

Bővebb információkért, érdekességekért és aktualitásokért kattintsanak a következő weboldalra: https://tejsziv.hu

"Egészségünkre" facebook nyereményjáték versenyszabályzat

"Egészségünkre"_instagram nyereményjáték versenyszabályzat