Sertéskampány

Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges

Az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztérium és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közreműködésével 2020-ban is sertés fogyasztásösztönző kampányt folytat, melynek része áruházi kóstoltatás, valamint médiakampány is.

A kampány a „Mi lesz ma a vacsora?” szlogen és az „Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges” alszlogen alatt fut.

A kampány során számos belföldi rendezvényen ismertetik meg a sertéshús beltartalmi értékeit és változatos elkészítési módjait. A kampánnyal és ízletes sertésfalatokkal többek között a budapesti Magyar Ízek Húsvéti Vásárán, a mosonmagyaróvári Városi Majálison, a debreceni Debrecziner Gourmet Fesztiválon és Balatonkenesén, a Balaton Fesztiválon találkozhatnak az odalátogatók.

 

Mint minden egészséges ételnek, a vöröshúsnak, köztük a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban.

A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, jó okkal. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves része, fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk. A sovány sertéshús (például a karaj) az egészségtudatos táplálkozásba is nagyszerűen beleillik, mert zsír és koleszterin tartalma egyaránt alacsony.

Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek (egy egység például: 10 dkg sovány sertéshús, 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott).

Ezek a húsok kellő arányban tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 g hús elfogyasztása is fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20%-át.

A vöröshúsok (ezen belül a sertéshús is) a benne található felbecsülhetetlen értékkel bíró, kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb tehát a hús színe, annál magasabb annak vas tartalma. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen a szervezet életképessége szempontjából. Mivel a vasat szervezetünk nem képes előállítani, beviteléről táplálkozással kell gondoskodnunk. Különösen a hölgyeknek magas a vas igénye, gyermekáldás, terhesség, szoptatás idején ez a szükséglet ráadásul megduplázódik. A vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb hölgyeket érintő hiánybetegség. Ha a vérszegénység tüneteit érzékeljük magunkon, romlik a koncentrációs készségünk, fázékonyak és fáradékonyak vagyunk, lehangoltnak, gyengének érezzük magunkat, sápadtak vagyunk és gyakorta megszédülünk, és hajlamosak vagyunk a fertőzésekre, vérszegénységre kell gyanakodnunk avas pótlásáról gondoskodni kell.

A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében. A sertéshúsnak különösen kiemelkedő a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett vízoldékony B1-vitamin tartalma. Megfelelő arányban található benne nátrium (85mg/100gr) és kálium (442mg/100gr), amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában.

A csontjainkat alkotó, azt védő kalcium (16,9 mg/ 100 Gr) és az immunrendszert erősítő cink (2,6 mg/100 Gr) tartalmának köszönhetően pedig e húsfélék fogyasztása a még fejlődésben lévő szervezet számára is igen hasznos.

A hazai sertésállomány fajta összetétele és a takarmányozás az alapja annak, hogy kiváló minőségű húsok kerülhessenek feldolgozásra. A gyártók kínálatukban szem előtt tartják az egészséges táplálkozás igényét és a különböző fogyasztói rétegek keresletének történő megfelelést.

 Recept videók

 


További recept videókat itt találhat


Receptek:

Egyben sült csülök

 

-          1 db közepes hátsó csülök

-          1 ek. sertészsír

-          zöld és feketebors ízlés szerint

-          2-3 fej vöröshagyma

-          2-3 szál sárgarépa

-          1-2 szál fehérrépa

-          ½ fej zellergumó

-          1 fej fokhagyma

 

                                                  

Egy magas falú tepsi vagy egyéb tűzálló edény alját kenjük ki alaposan zsírral. A hátsó csülköt jól sózzuk meg és dörzsöljük át. Figyeljünk arra, hogy minden apró kis redőbe kerüljön só. Törjünk durvára zöldborsot és feketeborsot, ezzel is alaposan szórjuk be a csülköt. A húst a szélesebbik felével lefelé állítsuk bele az edénybe. Vöröshagymákat vágjuk fel negyedekbe, majd rakjuk az edénybe a csülök mellé. A téli zöldségeket egyforma vékony karikára szeleteljük, és ezeket is helyezzük az edénybe, majd dobjunk még rá pár gerezd fokhagymát. Ha van húslevünk, akkor töltsünk egy keveset a hús köré, ha nincs, akkor nyugodtan felönthetjük egy kis vízzel is.

Végül alufóliával befedjük, és 180 fokon sütni kezdjük. Amikor a hús átforrósodott, akkor visszavesszük a sütőt alacsonyabb hőmérsékletre. A jól átpuhult és szaftos csülök titka a lassú sütés. Minél alacsonyabb hőmérsékleten sütjük a húst, annál több időre hagyjuk a sütőben (110 fokon 8-10 óra, 120 fokon 7-8 óra, 130 fokon 6-7 óra).

 

Hamburger – húspogácsa

-          50 dkg darált sertésdagadó

-          1/2 fej vöröshagyma

-          1-2 gerezd fokhagyma

-          1 tojás

-          1 db zsemle

-          1 dl tej

-          1 tk. pirospaprika

-          só

-          bors

-          fejenként 1 db hamburgerzsemle

-          különféle saláták

-          mustár vagy egyéb szósz

 

A sertésdagadót ledaráljuk, a vöröshagymát és egy nagy gerezd fokhagymát apró kockákra vágunk.  Közben a zsemlét ketté tépjük, majd meglocsoljuk a tejjel. Ha minden készen áll, összeállítjuk a húspogácsát. A húst a kezünk segítségével elkeverjük a hagymával, fokhagymával, a kicsavart zsemlével és egy tojással. Ízesítjük fűszerpaprikával, sóval és borssal.

Ezután egy serpenyőben melegítsünk fel zsírt, és süssük benne szép aranybarnára a laposra formázott fasírtokat.  Közben a hamburgerzsemléket kettévágjuk, belső oldalukat megkenjük vajjal, majd megpirítjuk. A házi hamburgerünk összeállításánál használhatunk különféle salátákat, zöldségeket, mustárt vagy egyéb öntetet is, ízlés szerint.

 

 

Kolozsvári rakott káposzta

-          25 dkg darált sertéshús

-          45 dkg savanyúkáposzta

-          1 gerezd fokhagyma

-          1 fej vöröshagyma

-          1 bögre köles

-          1 szál lángolt kolbász

-          2 dl tejföl

-          15 dkg füstölt császárszalonna

-          só

-          bors

 

 

Kevés zsíron dinszteljük le az apró kockára vágott vöröshagymát. Egy gerezd fokhagymát vágjunk fel vékony szeletekre, majd a darált hússal együtt adjuk hozzá a megdinsztelődött hagymához. Pirítás közben az egészet sózzuk, borsozzuk. A húst nem kell teljesen megdinsztelni, mivel a sütőben még tovább fog párolódni.

A savanyúkáposztát kóstoljuk meg, és ha kell, mossuk le, mert ha túl savanyú, akkor elronthatja az ételt. Ha kimostuk, terítsük egy kizsírozott edény aljába kb. 1,5 cm vastagon. A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük, egyenletesen rárakjuk a káposzta tetejére. Végül az egészet beborítjuk a megpárolt darált hússal. A lángolt kolbásznak lehúzzuk a héját, és rámorzsoljuk a hús tetejére. Hogy igazán szaftos legyen, jó alaposan meglocsoljuk tejföllel. A maradék káposztát rászórjuk a tetejére, és végezetül rárakjuk a vékony szeletekre vágott füstölt császárszalonnát.

180c-os sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.

 

 

Krumplipecsenye és fokhagymás pecsenye

 

Krumplipecsenye

-          1 kg sütni való burgonya

-          20 dkg császárhús

-          2-2 szál sütni való hurka és kolbász

-          50 dkg savanyú káposzta

A meghámozott és megmosott krumplit szeljük egyformán vékony karikákra, és rakjuk egy kizsírozott tepsibe, majd sózzuk meg. A császárhúst irdaljuk be, majd a kolbászokkal és hurkákkal együtt rakjuk a krumpli tetejére. A savanyú káposztát szórjuk be a tepsi egyik sarkába, majd 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt süssük készre az ételt.

 

Fokhagymás pecsenye

-          személyenként 2 szelet sertéstarja

-          1 fej fokhagyma

-          2 ek. sertészsír

Az ujjnyi vastag szeletekre vágott tarját sózzuk meg, és rakjuk egy előre kizsírozott tepsibe. Rakjunk mellé ízlés szerint megpucolt fokhagymagerezdeket. A húsok tetejére rakjunk még egy kevés disznózsírt és 1,5 dl vízzel öntsük fel a tepsit. 180 fokon addig sütjük, míg a víz el nem párolog, és a hús el nem kezd pirulni a zsíron.

 

Orjaleves

-          1,5 kg orja

-          1 fej vöröshagyma

-          1 fej fokhagyma

-          2-3 szál sárgarépa

-          1-2 szál fehérrépa

-          1 zellergumó

-          1 db paprika

-          1 db paradicsom

-          1 db alma

-          2 cm gyömbér

-          só

-          bors

Az orjákat rakjuk egy nagy leveses fazékba, és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi őket. Rakjuk fel a tűzre, és ha felforrt, a keletkező habot egy szűrő segítségével távolítsuk el a levesről. Az első habzás után várjunk még egy picit, mert ilyenkor még jön fel hab. Miután megszűnik a habzás, vegyük vissza a hőmérsékletet, hogy éppen csak pötyögjön a leves. Ekkor hozzáadjuk a héjas vöröshagymát, és a megpucolt egyenlő vastagságúra felvágott zöldségeket. A fokhagymát is beletesszük, de csak a külső héját szedjük le, illetve kivágjuk a bojtos gyökerét, majd az egész fejet egyben félbe vágjuk.  Aki szereti, nyugodtan rakhat bele káposztalevelet, karfiolt, karalábét és kelbimbót is. Adjunk hozzá szemes feketeborsot, egy kevés gyömbért, és savnak egy kis almát. Végezetül rakjunk bele egy kis darab paprikát és paradicsomot, majd sózzuk meg. Ettől kezdve a lassú tűzön készre főzzük. Ha elkészült, hagyjuk 15 percig ülepedni, majd tálaljuk a megfőtt zöldségekkel és a főtt hússal.

 

Resztelt máj

-          50 dkg sertésmáj

-          1 fej vöröshagyma

-          2-3 gerezd fokhagyma

-          1 paradicsom

-          1 paprika

-          1 tk. fűszerpaprika

-          só

-          bors

A vöröshagymát vágjuk apró kockára, és egy kis zsíron vagy dinszteljük meg. Aki szereti, adhat hozzá egy-két gerezd vékony karikára vágott fokhagymát is. Közben a májat vágjuk egyforma vastagságú csíkokra. Mikor a hagyma kezd üvegesedni, adunk hozzá egy kevés felaprított paprikát és paradicsomot, majd egy picit az egészet megfuttatjuk, és hozzáadjuk a májat. Ha kevés a zsiradék akkor ilyenkor nyugodtan pótolhatjuk. Addig pirítjuk a májat, míg szépen ki nem fehéredik minden darab, és ekkor hozzáadunk egy kevés fűszerpaprikát. A paprikával is átforgatjuk, majd felöntjük egy kevés vízzel vagy hús alaplével és kb. 5 perc alatt készre pároljuk. Csak a végén sózzuk!

 

 

Oldalaskorona

 

-          2 szál oldalas

-          1 fej vöröshagyma

-          40 dkg gomba vegyesen

-          3 gerezd fokhagyma

-          1 csokor petrezselyem

-          só

-          bors

-          1 zsemle

-          1 dl tej

-          1 tojás

 

Az oldalaskorona töltelékéhez egy nagy méretű serpenyőben melegítsünk olajat, és kezdjük el dinsztelni az apró kockára vágott vöröshagymát. Érdemes ilyenkor megsózni egy picit a hagymát, hogy ne égjen, hanem párolódjon. Közben aprítsuk fel a gombát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a hagymához. Ilyenkor sózzuk, borsozzuk. Érdemes többféle gombát használni, mert annál ízletesebb lesz az étel.   Egy nagy csomag petrezselymet aprítsuk fel, és szórjuk a megpuhult gombához. Forgassuk át a tűzön, majd egy külön tálban keverjük össze az előzőleg beáztatott, majd kicsavart zsemlével. Ha kellően lehűlt, akkor hozzáadjuk a tojást is. Ilyenkor ízlés szerint fűszerezhetjük.

Egy tepsi alját kenjük ki sertészsírral, és az oldalasból formázott koronát állítsuk bele. Előzőleg az oldalas szálakat is sózzuk be alaposan. Házi cérnával meg is kötözhetjük, ha nem tölti ki teljesen a tepsit. A felállított korona belsejébe halmozzuk a tölteléket. Fedjük le alufóliával, amit akkor vegyünk majd le, ha már jó puha a hús. Kezdésnek 180-200 c-os sütőben pirítsuk 15-20 percet, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet 130-140 fokra, és süssük készre.

 

Töltött padlizsán és cukkini

Hozzávalók:

- 40 dk darált dagadó (de bármilyen más darált sertéshús jó)

- só

- bors

 

Cukkinihez:

- 1 db tölteni való cukkini

- 1 fej vöröshagyma

- krémsajt

- friss petrezselyem

 

Padlizsánhoz

- 1 db tölteni való padlizsán

- fokhagyma

- paradicsomszósz

- friss bazsalikom

A cukkinit és a padlizsánt különböző töltelékkel készítjük, ezért a darálthúst megfelezzük.

A cukkinit és a padlizsánt félbe vágjuk, és a közepüket egy kis kanállal kitisztítjuk.

Cukkini

Egy kevés olajon felrakjuk az apró kockára vágott vöröshagymát párolódni. A darált dagadót hozzáadjuk a dinsztelődő hagymához, majd kicsit megborsozzuk. Figyeljünk rá, hogy  a húst ne szárítsuk ki teljesen. Ha át puhult, akkor levesszük a tűzről, és egy tálba rakjuk kihűlni.

A kihűlt hagymás húshoz hozzáadunk egy kis krémsajtot és felaprított petrezselymet. Jó alaposan összekeverjük, és a félbe vágott cukkinibe töltjük.

Padlizsán

A padlizsán töltelékéhez vékonyra vágott fokhagymakarikákat felrakunk egy kis olajban pirulni, majd hozzáadjuk a darált húst. Paradicsomszószt és bazsalikomot keverünk hozzá, majd megpároljuk. Amikor kihűlt, hasonlóan a cukkinihez ezt is betöltjük a félbe vágott padlizsánba.

A tölteléket ízlésünk szerint bátran variálhatjuk.

Végül a padlizsánt és a cukkinit is megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokon addig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Tejszínes gombás tészta

-          70 dkg tarja

-          só

-          bors

-          20 dkg gomba

-          1 fej vöröshagyma

-          3 dl tejszín

-          1 cs. petrezselyem

 

A vékony csíkokra vágott tarját magas hőmérsékleten egy kevés zsíron pirítsuk meg. Mikor minden húsdarabot körbepirítottunk, vegyük vissza a hőmérsékletet, és adjuk hozzá az apró kockára vágott vöröshagymát, a felkarikázott fokhagymát és a feldarabolt gombát. Az egészet sózzuk meg. Mikor a gomba megpuhult, hozzáadjuk az ételhez tejszínt, és összefőzzük. A végén hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, és meg is borsozzuk. Ha a tejszín szép sűrűre főtt, szélesmetélttel tálaljuk.

 

Játssz velünk! - Játékos feladatok gyerekeknek



6 ok, amiért rendszeresen kellene sertéshúst fogyasztanunk

  1. Minél vörösebb, annál jobb

A sertéshús rendszeres fogyasztásával megakadályozhatjuk a szervezetünkben a vashiány okozta vérszegénység kialakulását, ami hazánkban is népbetegség. Mivel a vörös húsok, mint amilyen a sertéshús is, az emberi szervezet által könnyen felvehető hem-kötésű vasat tartalmazzák, az ételben lévő vas elfogyasztását követően 35-50%-ban tud hasznosulni, szemben a bab, szója, olajos magvak és zöldfőzelék növényi eredetű, nem­hem-kötésű vas tartalmával, amelynek csupán 5-20%-át tudja szervezetünk felhasználni. A rendszeres vasbevitel különösen ajánlott a fejlődésben lévő szervezetnek, a gyerekeknek, a babát váró hölgyeknek és mindazoknak, akik rendszeresen sportolnak.

  1. Kulcsfontosságú B1 a jól működő idegrendszerhez és a kiegyensúlyozott szénhidrát anyagcseréhez

A sertéshús a szénhidrát anyagcserében, az idegrendszer energiaellátásában és a szívműködés támogatásában egyaránt jelentős több B1 vitaminból ötször annyit tartalmaz, mint a többi hús; a zsírban oldódó vitaminok közül pedig nagy mennyiségű A és D vitamin is van benne.

  1. A DNS vitamin – B12 kincsestára

A sertéshús B12 vitaminja genetikai anyagunk, a DNS, az RNS, valamint a haemoglobin felépítéséhez kell; az egészséges vérképzés és a jól működő idegrendszer támasza. Ez a vitamin a természetben csak állati eredetű élelmiszerekben (pl. húsfélék, tej és tejtermékek, tojás) található meg, hiánya működési zavart okozhat az idegrendszerben. Mivel az idősödő szervezetekben csökken a B12 felszívódása, hiánya súlyosabb következményekkel járhat.

  1. Fehérjetartalma az izomzat építő eleme

A sertéshús, az emberi szervezet számára létfontosságú, teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Nélkülözhetetlen építőanyagai a vázizomzatnak, a szívizomnak, a belső szerveknek, illetve a csontoknak, de az immunrendszer, a sebgyógyulás és a növekedés folyamataihoz is elengedhetetlenek.

  1. Életfontosságú zsírokat tartalmaz

A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is elengedhetetlen, hiszen nélkülük a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása sérül, de emellett egy egészséges szervezet számára mechanikai védelmet és hőszigetelést is biztosítanak.

  1. A sertéshúsban - okosan elkészítve - nincs túl sok koleszterin

Mint minden állati eredetű élelmiszer, a húsok is tartalmaznak több-kevesebb mennyiségben koleszterint, amely normál esetben nem káros a szervezetünkre, kizárólag a magas koleszterinszinttel élőknek kell odafigyelnie a bevitt mennyiségre. Minél soványabb a hús, annál alacsonyabb annak koleszterintartalma, amit a hús sütéséhez használt zsiradékkal sokszorozunk meg.  Ha a sertéshúst kevés zsiradékkal vagy a reformkonyha egyéb fortélyait felhasználva, pl. repce olajon, vagy párolva, esetleg sütőzacskóban sütve készítjük el még azok is büntetlenül élvezhetik annak kellemes ízvilágát, akiknek magasabb a koleszterinszintjük. Érdekességképpen: 10 dkg sovány sertéshús fele annyi koleszterint sem tartalmaz, mint a csökkentett zsírtartalmú vaj.

Ha húst sütünk, erre figyeljünk!

A hússütés aranyszabályai 12 pontban:

  1. A húsféléket mindig megbízható helyről (pl. hentesüzlet, piac) szerezzük be, csak hűtőpultban lévő terméket vegyünk, olyan helyről, ahol az eredetét igazolni tudják.
  2. a hússal való foglalatoskodás előtt és után alaposan mossunk kezet.
  3. A nyers hús mosására, szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk kész ételekhez.
  4. A vásárlás után a húsokat a hűtőben, elkülönítve, 0-5 oC-on tároljuk, vagy dolgozzuk fel minél előbb.
  5. Figyeljünk a csomagolt húsok, húskészítmények jelölésére (ne legyen áthúzva, átragasztva). magyar nyelven is szerepelnie kell az információknak.
  6. Sérült előre csomagolt terméket ne vegyünk meg!
  7. Ha a húsok szaga, állaga nem megfelelő, vagy a színe eltér az átlagostól, inkább ne vásároljuk meg.
  8. Darált húst csak megbízható helyről vegyünk, vagy magunk daráljuk le otthon és egy napon belül dolgozzuk fel.
  9. Lejárt szavatosságú, akciós hústermék ne kerüljön a kosarunkba!
  10. A pácolt húst is hűtőszekrényben tároljuk!
  11. A húsokat alaposan hőkezeljük, egyben sült húsoknál a húsok belseje 75 oC felett legyen.
  12. A megmaradt húsételt mielőbb tegyük hűtőbe, mert szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan, a maradékot evés előtt, azonban mindig forrósítsuk fel!


Az afrikai sertéspestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása.

További információ:

https://portal.nebih.gov.hu/gyik/allat/gyakran-ismetelt-kerdesek/afrikai-sertespestis