Sertéskampány

Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges

2019. március 1 – április 18. között az Agrármarketing Centrum sertés fogyasztásösztönző kampányt folytat, melynek része áruházi kóstoltatás, valamint médiakampány is.

A kampány a „Mi lesz ma a vacsora?” szlogen és az „Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges” alszlogen alatt fut.

Az Agrármarketing Centrum 2019-es sertés kampányáról:

A magyar gasztrokultúra tradicionális eleme, a sertéshús az egészséges és kiegyensúlyozott emberi táplálkozás fontos része. Napjainkra a rendszeres sertéshús fogyasztás a világnak még azokban az ázsiai országaiban is rohamtempóban növekszik, ahol a gasztrokultúra korábban tradicionálisan a halfogyasztására épült. Mivel a jó minőségű sertéshús nagy mennyiségben tartalmaz értékes ásványi anyagokat, vasat, fehérjéket és B-vitaminokat, a jó minőség pedig garantálja, hogy a sertéshúsból készült étel minden ízében különleges legyen, a prémium minőséget elváró Japán tavaly már közel 1 millió tonna sertéshúst vásárolt fel a világpiacról. Napjainkban átlagosan 25 kg sertéshúsból készült étel kerül a magyar emberek asztalára évente, holott a jó minőségű sertéshús rendszeres fogyasztását mára már az élelmezési szakértők is javasolják. Mivel Magyarországon számos védjegyes termék garantálja a feldolgozás megfelelő minőségét és körülményeit, az Agrárminisztérium támogatásával és a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és terméktanács szakmai együttműködésével az Agrármarketing Centrum idén is kampányt folytat a sertéshús kapcsán a tudatos vásárlás és fogyasztás ösztönzésére.

A sovány sertéshús (például a karaj) rendkívül egészséges, mert alacsony zsír és koleszterin tartalmának köszönhetően a diétázó hölgyek, az edzésben lévő urak, a gyermekek és az idősebbek is bátran fogyaszthatják.

Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 20-30 dkg sovány sertéshúsra, vagy 10-15 dkg sovány felvágottra, esetleg 12 dkg közepes zsírtartalmú felvágottra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek. Ezek a húsok kellő arányban tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 g hús elfogyasztása is fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20%-át.

A hazai sertéstenyésztésben az itthoni közkedvelt fajták mellett a világfajták génállománya is kiváló minőségben érhető el. A minőségi takarmányozás, a növényi alapú takarmánybázis, a GMO-mentesség nem csupán az egészségre gyakorol hatást, hanem az ízeket is markánsan meghatározza.

 

Recept videók



6 ok, amiért rendszeresen kellene sertéshúst fogyasztanunk

  1. Minél vörösebb, annál jobb

A sertéshús rendszeres fogyasztásával megakadályozhatjuk a szervezetünkben a vashiány okozta vérszegénység kialakulását, ami hazánkban is népbetegség. Mivel a vörös húsok, mint amilyen a sertéshús is, az emberi szervezet által könnyen felvehető hem-kötésű vasat tartalmazzák, az ételben lévő vas elfogyasztását követően 35-50%-ban tud hasznosulni, szemben a bab, szója, olajos magvak és zöldfőzelék növényi eredetű, nem­hem-kötésű vas tartalmával, amelynek csupán 5-20%-át tudja szervezetünk felhasználni. A rendszeres vasbevitel különösen ajánlott a fejlődésben lévő szervezetnek, a gyerekeknek, a babát váró hölgyeknek és mindazoknak, akik rendszeresen sportolnak.

  1. Kulcsfontosságú B1 a jól működő idegrendszerhez és a kiegyensúlyozott szénhidrát anyagcseréhez

A sertéshús a szénhidrát anyagcserében, az idegrendszer energiaellátásában és a szívműködés támogatásában egyaránt jelentős több B1 vitaminból ötször annyit tartalmaz, mint a többi hús; a zsírban oldódó vitaminok közül pedig nagy mennyiségű A és D vitamin is van benne.

  1. A DNS vitamin – B12 kincsestára

A sertéshús B12 vitaminja genetikai anyagunk, a DNS, az RNS, valamint a haemoglobin felépítéséhez kell; az egészséges vérképzés és a jól működő idegrendszer támasza. Ez a vitamin a természetben csak állati eredetű élelmiszerekben (pl. húsfélék, tej és tejtermékek, tojás) található meg, hiánya működési zavart okozhat az idegrendszerben. Mivel az idősödő szervezetekben csökken a B12 felszívódása, hiánya súlyosabb következményekkel járhat.

  1. Fehérjetartalma az izomzat építő eleme

A sertéshús, az emberi szervezet számára létfontosságú, teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Nélkülözhetetlen építőanyagai a vázizomzatnak, a szívizomnak, a belső szerveknek, illetve a csontoknak, de az immunrendszer, a sebgyógyulás és a növekedés folyamataihoz is elengedhetetlenek.

  1. Életfontosságú zsírokat tartalmaz

A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is elengedhetetlen, hiszen nélkülük a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása sérül, de emellett egy egészséges szervezet számára mechanikai védelmet és hőszigetelést is biztosítanak.

  1. A sertéshúsban - okosan elkészítve - nincs túl sok koleszterin

Mint minden állati eredetű élelmiszer, a húsok is tartalmaznak több-kevesebb mennyiségben koleszterint, amely normál esetben nem káros a szervezetünkre, kizárólag a magas koleszterinszinttel élőknek kell odafigyelnie a bevitt mennyiségre. Minél soványabb a hús, annál alacsonyabb annak koleszterintartalma, amit a hús sütéséhez használt zsiradékkal sokszorozunk meg.  Ha a sertéshúst kevés zsiradékkal vagy a reformkonyha egyéb fortélyait felhasználva, pl. repce olajon, vagy párolva, esetleg sütőzacskóban sütve készítjük el még azok is büntetlenül élvezhetik annak kellemes ízvilágát, akiknek magasabb a koleszterinszintjük. Érdekességképpen: 10 dkg sovány sertéshús fele annyi koleszterint sem tartalmaz, mint a csökkentett zsírtartalmú vaj.

Ha húst sütünk, erre figyeljünk!

A hússütés aranyszabályai 12 pontban:

  1. A húsféléket mindig megbízható helyről (pl. hentesüzlet, piac) szerezzük be, csak hűtőpultban lévő terméket vegyünk, olyan helyről, ahol az eredetét igazolni tudják.
  2. a hússal való foglalatoskodás előtt és után alaposan mossunk kezet.
  3. A nyers hús mosására, szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk kész ételekhez.
  4. A vásárlás után a húsokat a hűtőben, elkülönítve, 0-5 oC-on tároljuk, vagy dolgozzuk fel minél előbb.
  5. Figyeljünk a csomagolt húsok, húskészítmények jelölésére (ne legyen áthúzva, átragasztva). magyar nyelven is szerepelnie kell az információknak.
  6. Sérült előre csomagolt terméket ne vegyünk meg!
  7. Ha a húsok szaga, állaga nem megfelelő, vagy a színe eltér az átlagostól, inkább ne vásároljuk meg.
  8. Darált húst csak megbízható helyről vegyünk, vagy magunk daráljuk le otthon és egy napon belül dolgozzuk fel.
  9. Lejárt szavatosságú, akciós hústermék ne kerüljön a kosarunkba!
  10. A pácolt húst is hűtőszekrényben tároljuk!
  11. A húsokat alaposan hőkezeljük, egyben sült húsoknál a húsok belseje 75 oC felett legyen.
  12. A megmaradt húsételt mielőbb tegyük hűtőbe, mert szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan, a maradékot evés előtt, azonban mindig forrósítsuk fel!
Kóstoltatás
Dátum Időpont Üzlet Cím
2019.03.01-02. /2 nap 14.00-20.00 CBA Flórián Budapest, Flórián tér 6-9. , 1033
2019.03.01-02. /2 nap 14.00-20.00 CBA Hegyvidék Bevásárló Központ Budapest, Apor Vilmos tér 11. , 1124
2019.03.01-02. /2 nap 14.00-20.00 CBA Récsei Budapest, Szabó József u. 6., 1146
2019.03.13-16./ 3 nap (03.15_zárva) 14.00-20.00 CBA Városház Centrál  1052 Budapest, Varosház utca 14
2019.03.13-16./ 3 nap (03.15_zárva) 14.00-20.00 CBA Buda Gourmet Príma Budapest, Bécsi út, 38-44., 1036
2019.03.13-16./ 3 nap (03.15_zárva) 14.00-20.00 CBA Kárpát Csemege Budapest, Dráva utca 22., 1133
2019.04.11-13./ 3 nap 14.00-20.00 CBA Tizes Csemege Vác, Széchenyi utca 9-11., 2600
2019.04.11-13./ 3 nap 14.00-20.00 CBA Príma Élelmiszer Áruház - Biatorbágy Biatorbágy, Csodaszarvas utca 2., 2051
2019.04.11-13./ 3 nap 14.00-20.00 CBA Príma Élelmiszer Áruház - Budakeszi, Dózsa Budakeszi, Dózsa György tér 1/A, 2092
2019.03.21-23./ 3 nap 12.00-20.00 Auchan 1 Miskolc Miskolc, József Attila u. 87, 3527
2019.03.21-23./ 3 nap 12.00-20.00 Auchan 2 Miskolc Miskolc, Pesti út 9. 3515
2019.03.21-23./ 3 nap 12.00-20.00 Auchan Debrecen Debrecen, Kishatár u. 11, 4031
2019.03.28-30./ 3nap 12.00-20.00 Auchan Szeged Szeged, Zápor u. 4, 6728
2019.03.28-30./ 3nap 12.00-20.00 Auchan Kecskemét Dunaföldvári út 2, 6000
2019.03.28-30./ 3nap 12.00-20.00 Auchan Szolnok Szolnok, Felső Szandai rét 1, 5000
2019.04.04-06./ 3 nap 12.00-20.00 Auchan Székesfehérvár Székesfehérvár, Holland fasor 2, 8000
2019.04.04-06./ 3 nap 12.00-20.00 Auchan Győr Győr, Vásvári Pál u. 1/a, 9024
2019.04.04-06./ 3 nap 12.00-20.00 Auchan Sopron Sopron, Lackner Kristóf u. 35, 9400
2019.04.09.-11 / 3 nap 11.00-17.00 Babati Húsbolt 8900 Zalaegerszeg, Centrum Áruház, Kovács Károly tér 5.
2019.04.09.-11 / 3 nap 11.00-17.00 Babati Húsbolt 8900 Zalaegerszeg, Vásárcsarnok, Mérleg tér
2019.04.09.-11 / 3 nap 11.00-17.00 Babati Húsbolt  9700 Szombathely, Hunyadi János út 5-7.
2019.04.09.-11 / 3 nap 11.00-17.00 Babati Húsbolt 10.bolt Szombathely Thököly út 13.

 

Sertés roadshow 2019:

Duna-Tisza közi Agrár Expo  Kiskőrös 2019. március 23-24.
Magyar Ízek Húsvéti Vására  Budapest 2019. április 7.
Pápai AgrárExpo  Pápa 2019.április 26-28.
Városi Majális Mosonmagyaróvár 2019. április 30-május 1.
Újhegyi Piknik - Sertés Etyek 2019. június 1-2.
Debrecziner Gourmet Fesztivál - Sertés Debrecen 2019. június 14-16.
BeerBQ Bajai Kézműves Sör és Streefood fesztivál  - Sertés Baja 2019. június 28-30.
Food Truck Show - Sertés Győr 2019. június 20-23.
Balaton fesztivál - Sertés Balatonkenese 2019. június 27-30.
Víz, Zene, Virág Fesztivál - Sertés Tata 2019. június 28-30.
Decathlon Tavi Nap - sertés Tiszafüred 2019. június 30.
Balaton Sound - sertés Zamárdi 2019. július 03-07.


Az afrikai sertéspestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása.

További információ:

https://portal.nebih.gov.hu/gyik/allat/gyakran-ismetelt-kerdesek/afrikai-sertespestis