Mézkampány

Legyen minden nap, mézes nap!

A mézfogyasztást és a méz egészségre gyakorolt hatásait népszerűsíti őszi, „Legyen minden nap, mézes nap” szlogen alatt futó kampányában az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A 2019. október 17-én indult és mintegy két hónapon át zajló promóció során különböző rendezvényeken, valamint médiakampányban népszerűsítik a mézfogyasztást.

Magyarországon 20 ezer méhész és mintegy 1,2 millió méhcsalád gondoskodik a méztermelésről, amely évente, az időjárás függvényében 15-30 ezer tonna mézet jelent. A belföldi mézfogyasztás átlagosan fejenként 90 dkg, miközben Németországban 1,3 kg, Görögországban pedig 1,5 kg mézet fogyasztanak az emberek. A méz rendkívül egészséges élelmiszer, természetes antibiotikum, vitaminok és ásványianyagok tárháza, ezért az őszi mézkampány határozott célja, hogy általa növekedjen a belföldi mézfogyasztás.

A kampányindító sajtótájékoztatón Dr. Nagy István agrárminiszter elmondta: az Európai Unióban évente átlagosan megtermelt 250 ezer tonna mézből Magyarország 10 százalékkal részesedik, ami nem csak a szorgalmas méheket, hanem a felkészült méhészeket is dicséri. A miniszter hozzátette: „a szaktárca újonnan bevezetett támogatásokkal ösztönzi a mintegy 1,2 millió méhcsaláddal rendelkező méhészeket, akik jövedelempótló támogatásként a tavaly bevezetett méhcsaládonkénti 500 Ft-os összeg helyett jövőre már 1000 Ft támogatást igényelhetnek. Ennek fedezetére a minisztérium 700 millió forintot különített el.” Dr. Nagy István kitért arra is, ezen a kereten felül további 600 millió forint beruházási támogatás segítette a méhészeti ágazatot a Vidékfejlesztési Program keretében.

A két hónapon át zajló kampány során számos rendezvényen és a médiában is találkozhatnak a „Legyen minden nap mézes nap” szlogent viselő promóció üzeneteivel. Erről Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese beszélt.

Az őszi mézkampány során online és rádiós hirdetésekkel is felhívjuk a figyelmet ennek a kiváló, betegségmegelőző élelmiszernek a fogyasztására, de olyan rendezvényeken is népszerűsítjük a mézet, mint november 15-én az Európai Mézes Reggeli, amelynek központi eseménye Tamásiban zajlik majd, vagy november 30 és december elseje között a Kárpát-medencei Mézfesztivál Zalaegerszegen.”

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke hangsúlyozta: Magyarországon kiváló minőségű mézet állítanak elő a méhészek. 2018-ban közel 23 ezer tonna mézet exportált Magyarország, 400 tonna behozatal mellett. „A legnépszerűbb mézfajta még mindig az akácméz, amelyhez hozzájárul az is, hogy Magyarországon található Európa akácerdeinek mintegy kétharmada (közel 500ezer hektár). Ennek köszönhetően az éves termés legalább felét adja a nem aromás, későn ikrásodó, világos színű, közkedvelt akácméz.”

Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád Megyei Igazgatóságának elnöke az Európai Mézes Reggeli rendezvényt emelte ki, amelyhez a Kamara már évek óta csatlakozik. „Az Európai Mézes Reggeli Programra óvodák és iskolák jelentkezhetnek, tavaly mintegy 500 intézmény csatlakozott. Ezáltal a Kamara  olyan gyermekekhez is juttathat el mézet, akik még sohasem kóstolhatták ezt a finom és egészséges élelmiszert”.

A sajtótájékoztató után a magyarországi Mézlovagrendek szervezésében mézkóstoltatás kezdődött.

Közepes mennyiség mellett idén is tökéletes a minőség!
Közepes mennyiségű, de tökéletes minőségű a hazai méz ebben az esztendőben is. Érdemes tehát mindannyiunknak, napi rendszerességgel, hőkezelés nélkül, frissen, legalább 1 kanállal, rendszeresen fogyasztani – derült ki az MTVA Ma reggel című műsorából, ahol Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese és Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke nyilatkozott az idei mézkampányról.
Elhangzott: napjainkban a magyarok évente csupán 1 kilogramm mézet fogyasztanak, amit 50%-al a görögök 1,5 kg/fő/év szintjére kellene megemelni annak érdekében, hogy a különféle mézfajták egészségmegőrző szerepe jobban érvényre jusson táplálkozásunkban.
Mivel hazánk a méztermelésben nagyhatalom (az uniós méztermelés 10%-a Magyarország területéről származik), ugyanakkor a hazai méztermelésnek csupán 20%-a fogy el országhatárainkon belül, a belpiaci kereslet emelése nem csupán a magyar emberek egészségére és a magyar gazdaságra hatna jótékonyan, a méhészek munkája a méhek beporzási tevékenységével hozzájárul környezeti ökoszisztémánk fenntartásához is.
Az interjú 07.16-tól látható

A méz egészséges!

A méz rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és hatékony orvosság úgy külsőleg, mint belsőleg használva. Segíti a kalcium-felszívódást, növeli a hemoglobin-számot, kezeli a táplálkozásból eredő vérszegénységet, almaecettel kombinálva jótékony hatással van a gyulladt ízületekre, mindenfajta fertőzésre és légzőszervi megbetegedésre gyógyír, gyorsítja a gyomorfekély gyógyulását, és az allergiák kezelésében is segít. Azonnali energiát ad a cukor káros hatásai nélkül, hasznos segítség álmatlanság, szénanátha, rovarcsípés és fertőzött seb esetén.

 

Érdekesség, hogy a virágméz 1 kg-jában átlagosan 100 mg ásványi anyag van, míg az édesharmatmézekben 400–1000 mg-ot is találhatunk. A méz általánosságban többek között káliumot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot és klórt. A nyomelemek közül vas, cink, mangán, réz és króm van a mézben. A vitaminok közül kiemelendő a B1-, B2-, B5-, B6-, C- és K-vitamin-, valamint a niacin- és folsavtartalma. 

A különféle mézek közismert gyógyhatásai

A vegyes virágméz hatásai

A méz fajtái:

Magyarországon az egyik legnépszerűbb a már hungarikumnak számító akácméz, ezen kívül a hársmézből és a virágmézből fogy a legtöbb. Keresett még a repceméz (krémméz szerű), gesztenyeméz (szelídgesztenyefa méze), napraforgóméz (kemény, nagy szemű kristályos) és erdeiméz (mézharmat méz, sötétszínű). Ritka, de létező magyar mézek még: koriander, szolidágó (aranyvessző), selyemkóró (vaddohány), mustár, facélia, levendula, olajretek. Ezekből a leggyakrabban a selyemkóró és a facélia mézekkel lehet találkozni a piacokon.