Mézkampány

 

Legyen minden nap, mézes nap!

2018. őszén az Agrárminisztérium, az OMME, az AMC és a NAK közös mézfogyasztást-ösztönző kampányt indított, amelyet széles szakmai egyeztetés előzött meg, hogy a termékpálya igényeit a lehető legpontosabban felmérjük és hatékonyan tudjuk kielégíteni.

Őszi kampányunkban két hónapon keresztül rendezvényekkel, rádiókampánnyal és online megjelenéssel elsősorban a kisgyermekes családokat célozzuk meg. A kampány célja, hogy népszerűsítsük a mézfogyasztást, felhívjuk a figyelmet egészségre gyakorolt jótékony hatásaira és sokféleségére.

A kampány üzenete: Idén ősszel körbejárjuk az országot, hogy minél többen megismerhessék a méz finom ízét és jótékony hatásait, tartson velünk a kalandban!

A méz egészséges!

A méz rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és hatékony orvosság úgy külsőleg, mint belsőleg használva. Segíti a kalcium-felszívódást, növeli a hemoglobin-számot, kezeli a táplálkozásból eredő vérszegénységet, almaecettel kombinálva jótékony hatással van a gyulladt ízületekre, mindenfajta fertőzésre és légzőszervi megbetegedésre gyógyír, gyorsítja a gyomorfekély gyógyulását, és az allergiák kezelésében is segít. Azonnali energiát ad a cukor káros hatásai nélkül, hasznos segítség álmatlanság, szénanátha, rovarcsípés és fertőzött seb esetén.

Érdekesség, hogy a virágméz 1 kg-jában átlagosan 100 mg ásványi anyag van, míg az édesharmatmézekben 400–1000 mg-ot is találhatunk. A méz általánosságban többek között káliumot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot és klórt. A nyomelemek közül vas, cink, mangán, réz és króm van a mézben. A vitaminok közül kiemelendő a B1-, B2-, B5-, B6-, C- és K-vitamin-, valamint a niacin- és folsavtartalma. 

A különféle mézek közismert gyógyhatásai

A vegyes virágméz hatásai

A méz fajtái:

Magyarországon az egyik legnépszerűbb a már hungarikumnak számító akácméz, ezen kívül a hársmézből és a virágmézből fogy a legtöbb. Keresett még a repceméz (krémméz szerű), gesztenyeméz (szelídgesztenyefa méze), napraforgóméz (kemény, nagy szemű kristályos) és erdeiméz (mézharmat méz, sötétszínű). Ritka, de létező magyar mézek még: koriander, szolidágó (aranyvessző), selyemkóró (vaddohány), mustár, facélia, levendula, olajretek. Ezekből a leggyakrabban a selyemkóró és a facélia mézekkel lehet találkozni a piacokon.

Rendezvények:

    • Kampányindító sajtótájékoztató: mészszentelés, mézkirálynő bemutatása, valamint mézlovagok felvonulása, október 15.
    • Mézes reggeli, november 16.: helyi Méhész egyesületek országosan, iskolákban és óvodákban mézet osztanak, illetve oktató jellegű programokat szerveznek a gyerekeknek.
    • Kárpát-medencei Mézfesztivál és Termelő Vásár, december 1-2. (Zalaegerszeg): A Kárpát-medence különböző tájairól érkező méhészek mellett zalai kistermelők és kézművesek mutatják be termékeiket az idei Kárpát-medencei Mézfesztivál és Termelő Vásáron. A fesztivál egyben termelői vásár is, így mindenki megvásárolhatja a kívánt finomságokat.
    • Szent Ambrus napi méhészjótékonyság, december 7.: Szent Ambrus napja (méhészek védőszentje) alkalmából a mézlovagok országszerte finom, édes mézet osztanak gyermekek számára.
    • Gyulai Méz- és Mézeskalács nemzetközi fesztivál és vásár, december 7-9.: Különféle mézfajták, mézeskalácsok, cukrászati különlegességek várják a látogatókat az idei Gyulai Méz- és Mézeskalács nemzetközi fesztiválon. Nem csak megkóstolhatja, de meg is vásárolhatja mézzel készített különleges finomságokat.