Mindent a hársmézről

2024-ben Magyarországon összesen 20 ezer méhész foglalkozik méztermeléssel, a méhcsaládok száma 1,2 millió. A méhsűrűség négyzetkilométerenként 13 méhcsalád, ez nálunk a legmagasabb a világon. Összehasonlításul, az Európai Unióban mintegy 17 millió méhcsalád van, és 600 ezren méhészkednek összesen.

Őszi kampányunk fókuszában a hársméz áll, amellyel szélesíteni szeretnénk a mézválasztás alternatíváit. Kampányunkkal többek között a fajtamézekre irányítjuk a figyelmet, hiszen a legtöbben az akác- és a virágmézet részesítik előnyben mézvásárlásánál, miközben rendkívül gazdag a repertoár. A napraforgómézre irányítottuk a figyelmet tavaly, idén a hársméz áll a figyelem központjában. Nem csak kitűnő mézalternatíva, de egészségre gyakorolt hatásai is egyedülállóak, ráadásul hazánkban a fajtamézek között az egyetlen olyan méz, mely őshonos növényről származik – az ezüstlevelű hársfáról (Tilia tomentosa).

Mindent a hársmézről – miért ezt promotáljuk most?

A hazai mézfogyasztók figyelmét az ún. fajtamézekre szeretnénk felhívni. A legtöbben mindössze két mézet ismernek: akác- és virágmézet. Az akácméz fajtaméz, azaz túlnyomó részt az adott üvegben az akácfa virágjának nektárjából származó méz van. A virágméz pontos növényi eredetét nem ismerjük, ezért kapta azt a nevet, hogy virág- vagy vegyes virágméz. De kevesen tudják, hogy országunkban közel 40 féle növényből hordanak a méhek és pergetnek ki a méhészek fajtamézet. Az egyetlen, őshonos növényünkről gyűjtött jelentősebb mennyiségű méz a hársméz. Az ezüsthárs Kárpát-medencében is honos faja Délkelet-Európából és Kis-Ázsiából származik, hazánkban éri el elterjedési területének északi határát – összefüggő állománya a Zselicben található. A Zselic a Dunántúli-dombság 1200 km² nagyságú Somogy- és Baranya vármegyékben elhelyezkedő területe. Az ezüsthárs un. zárt-állománya egyedül itt található meg az országban. A június második felében zajló virágzásra az ország legtávolabbi helyeiről is vándorolnak méhészek a Zselicbe.

  1.  Őshonos növényről a hársméz a legnagyobb mennyiségben pergetett fajtamézünk. Miért van ebből a legtöbb? Mert a legnagyobb területen tenyésző őshonos méhlegelőnk, az ezüsthárs, így erről tudnak egyedül – kedvező körülmények között – nagyobb mennyiségű fajtamézet termelni a méhészek.
  2. Szoktassuk rá a mézfogyasztókat arra, hogy ne csak egyféle mézet fogyasszanak. Amikor kiürül a mézesüveg, keressenek más fajtájú mézet, mint az üvegben volt. Tudni kell ugyanis, hogy minden fajtaméz humán-egészségügyi hatása, azaz az emberi szervezetre gyakorolt hatása más és más. Hasonlóan ahhoz, hogy ne mindig ugyanazt az egy kútból származó ásványvizet igyuk, nem mindig egy adott borász egy fajta borát fogyasszuk, a méz esetében is igaz, hogy bátran próbáljunk ki más és más hazai fajtamézet. E kampányunk a fajtamézek fogalmának bevezetéséről, megismertetéséről is szól. Ennek második állomása a hársméz bemutatása (első állomás tavaly volt, amikor is a napraforgómézet mutattuk be).
  3. A hársméz azon fajtamézek közé tartozik, mely a tárolás folyamán, az idő előrehaladtával halmazállapotot változtat: folyékonyból szilárd lesz. Kampányunk erre, azaz a mézek természetes kristályosodási folyamatának edukációjáról is szól. Minden mézben vannak egyszerű cukrok (monoszaharidok), a legnagyobb részben gyümölcscukor (fruktóz) és szőlőcukor (glükóz). Minél több a gyümölcscukor aránya a szőlőcukorhoz képest, annál később kristályosodik a méz, ugyanis a gyümölcscukor nem kristályosodik. A hársmézben a két egyszerű cukor aránya 1,25 körül alakul, ami azt jelenti, hogy kb. 25%-al több a gyümölcscukor mennyisége, mint a szőlőcukoré. A lassú kristályosodási folyamat végén, a puha, lágy, de nagy szemcse-méretre kristályosodott hársméz élvezeti értékéből az állagváltozás semmit sem von le.
  4. A mézben lejátszódó természetes folyamat a kristályosodás, mely hő hatására visszaalakul. De teljesen felesleges megmelegíteni a mézet a fogyasztóknak csak azért, hogy újra folyékony legyen. Kampányunk arról is szól, hogy minél természetesebb állapotban, szinte nyersen, ahogy a pergetőből kifolyik, így fogyasszuk a mézeket. Minden hőhatással csökkentjük a természetes méz jótékony hatását. Ismerje meg a fogyasztó a kristályos hársmézet, az erdők ajándékát.
  5. Mivel csak kivételes esetekben kapható hársméz az üzletekben, a kampány a termelői méz előnyeire is felhívja a fogyasztók figyelmét. A méz bizalmi termék, keressük meg lakhelyünk környékén azokat a méhészeket, akik méheikkel beporozzák a kertünkben lévő gyümölcsfákat, és támogassuk munkájukat azzal, hogy tőlük szerezzük be a családi mézszükségleteinket. Keressünk olyan különleges fajtamézeket náluk, mint például a hársméz.


Úgy tűnik nincs PDF megjelenítő kiegészítője a böngészőjének. Semmi baj... tölts le a linkre kattintva: kifesto_lapok_webre.pdf


Fogyasztása:

A hársméz azon ritka mézek közé tartozik, mely felhasználásában elsősorban a közvetlen fogyasztás ajánlott. Ennek oka a többi mézek közül kiemelkedően zamatos íze. A jellegzetesen erős aromája miatt nem javasolt használata sütemények készítéséhez, kávé vagy tea ízesítéséhez. De például reggeli pirítósra kenve kiváló választás. Vajjal összekeverve remek íz hatást és gasztronómiai élményt ad kalácsra kenve. De a legegyszerűbb közvetlenül a mézesüvegből fogyasztani, hiszen nemcsak különlegesen finom, de egészséges is.

Hatása:

Mint általában a mézek, a hársméz is jótékony hatással bír az egészségre. Különösen a lázzal járó légúti betegségek esetén fejti ki pozitív hatását, de köhögés, torokfájás, hörghurut esetén is jó szolgálatot tesz illóolajai, farnezol tartalma és egyéb hatóanyagai révén. Kolin tartalma folytán gátolja a zsírlerakódást és az érelmeszesedést. Igen erős antibiotikus hatású méz. Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt. (Lefekvés előtt 1 kanál mézet ajánlott ilyen esetekben fogyasztani.)

A különféle mézek közismert gyógyhatásai

Méhek nélkül nincs élet!

Az Agrármarketing Centrum (AMC) kiemelt fontosságú szektorként tekint a méhészeti ágazatra. Ennek oka egyértelmű: a méhészek társadalmi szerepvállalása nélkülözhetetlen az általuk tartott, tenyésztett haszonállatok, a mézelő méhek megporzó munkája miatt. Szerepet vállalunk abban, hogy a szakmájukhoz kiválóan értő méhészek megfelelő, hasznos információt kapjanak a lakosság szakszerű, könnyen érthető és figyelemfelkeltő tájékoztatása érdekében a méhek jelentőségéről.

Mit tehetünk a méhekért?

Napjainkban a hazai méhek életterének csökkenése tapasztalható. Igaz, hogy a repce, akác és napraforgó – a három fő mézelő növény területe nőtt, de ezek csak háromszor 10 napig virágoznak egy évben. A maradék 5 hónapban alig-alig találnak a méhek természetes virágport és nektárt. Ezen azonban minden természetet szerető, a méhek munkáját elismerő ember tud segíteni: lakhelye körül akár néhány négyzetméteren alakítsunk ki „méh-barát kiskertet”. Ültessünk olyan növényeket, amelyek szebbé, harmonikusabbá varázsolják életterünket, és egyben életteret, táplálékot biztosítanak a méhek számára! Akár egy erkélyen, teraszkorláton elhelyezett balkonláda virágai is nagy segítséget nyújthatnak a szorgos rovaroknak. Évente egy, a kiskertben, környezetünkben elültetett mézelő, virágport adó fa is hasznos segítség a méheknek, és örök emlék magunk számára! A beporzók táplálkozásának szempontjából a legínségesebb időszak hazánk-ban július-augusztus, tehát az ebben az időszakban virágzó növényekkel tudunk a legtöbbet segíteni rajtuk. Segítsünk a méhe-ken, hiszen ők is segítenek nekünk! Felsorolunk néhány mézelő és virágport adó, a méhek táplálékául szolgáló növényt, melyek faiskolákban, kertészetekben könnyen beszerezhetők. Ültessen kertjében vagy balkonjának cserepeiben, így kis befektetéssel méhbarát legelőt hozhat létre.