Fonyódra ért a „Kapj rá!” kampány

 

A Balaton partján folytatódik a roadshow, 2018. augusztus 24-25-én a VI. Fonyódi Harcsafesztiválra látogat a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány. A fesztivál közönsége nem csak a híres balatoni halászlé, a petyek készítésébe nyerhet betekintést, de számtalan egyéb halas finomságot is kóstolhat. A „Kapj rá!” faháza többek között füstölt halfalatokkal és halpástétommal várja a látogatókat.

A halételek nagy népszerűségnek örvendenek a Balaton partján, a nyári időszakban óriási sorok kígyóznak a strandokon a halsütödék előtt. A tó környékén számtalan halfélét kóstolhatunk: ponty, keszeg, harcsa és fogas-süllő is szerepel a tóparti éttermek étlapján. A fonyódi Harcsafesztivál évek óta nagy népszerűségnek örvend a térségben, hiszen nem csak halas finomságokat ízlelhetnek az odalátogatók, de szórakoztató programokban sincs hiány. Ráadásul a híres balatoni halászlé, a petyek is terítékre kerül, amely egy különleges, Balatonra jellemző halétel: a levest pontyból, harcsából és keszegből készítik egy sűrűre főzött lecsós alapon, rövid lével. Gasztronómiai bemutató is színesíti a programot, ahol Bede Róbert mesterszakács és Madarász Ildikó, a Balaton háziasszonya kápráztatja el a közönséget halas fogásokkal.

A „Kapj rá!” kampány a fonyódi rendezvényre füstölt halas falatokkal érkezik, de érdekességeket és különleges recepteket is találhatnak az érdeklődők a kóstoltatáson. A gyermekek halakkal kapcsolatos ügyességi feladatokat oldhatnak meg, színezhetnek és társasjátékozhatnak is, aki pedig az ínycsiklandó falatok után a színpad felé veszi az irányt, több sztárfellépővel is találkozhat a kétnapos rendezvényen.

A „Kapj rá!” kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.

A „Kapj rá!” roadshow további állomásai:

  1. Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, Szeged, 2018. 08. 31-09. 02.
  2. MA-HAL 44. Országos Halfőző Verseny, Tiszafüred, 2018. 09. 01.
  3. Vámosszabadi Halfesztivál, Vámosszabadi Horgász tó, 2018.09.22.