Tojás: Biztonságos, finom és egészséges

Kiemelt célunk, hogy ösztönözzük a fogyasztókat a tudatos választásra és vásárlásra, támogassuk az agrárium és élelmiszergazdaság versenyképesség-növelését, illetve segítsük az ágazat szereplőit, hiszen a tojás biztonságos, finom és egészséges!

#TOJÁSKAMPÁNY

A tojás ősidők óta az emberiség egyik legalapvetőbb és legértékesebb tápláléka; elsőrendű, teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és fontos ásványi anyagoknak. Rendszeres fogyasztása évezredekre nyúlik vissza. Nagy a biológiai értéke, ezért – némi túlzással – egyedüli ételként is megállná a helyét, szénhidráttal és rosttal körítve, C-vitaminnal kiegészítve. Más ételekhez képest igen kicsi a kalóriaértéke, mindössze 75 kcal, ezért is építenek rá fogyókúrákat sikerrel, hiszen elsőrendű fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

A tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, mellesleg az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása. A tojásételek legnagyobb előnye, hogy ételeink közül a legjobban működtetik a gyomor- és bélrendszer emésztésért és az anyagcseréért döntően felelős szakaszát, ráadásul könnyen fogyasztható mennyiségben.

A tojás frissessége

A tojás hivatalosan 28 napig fogyasztható, tárolása +5 és +18 °C között javasolt, magasabb hőmérsékleten tárolva rövidebb ideig lesz fogyasztható. Fagyasztással ugyanakkor a fogyaszthatósági ideje növelhető is.

Tápanyagtartalma

Tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek, ezért királyi tápláléknak minősül, hiszen rengeteg olyan vitamint és nyomelemet tartalmaz, melyeket a modern orvostudomány napi bevitelre javasol. A tojást méltán nevezik óriás vitamintablettának, ásványi koktélnak, hiszen a csontritkulás megelőzésében kulcsfontosságú D-vitamin a tőkehalmáj után a tojásban található meg a legnagyobb mennyiségben. Tartalmazza még a bőrvitaminként is emlegetett A-vitamint, az antioxidáns hatással bíró E-vitamint, valamint a létfontosságú B-vitaminokat, folsavat és pantoténsavat. Az ásványi anyagok közül kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban és foszforban, valamint nátriumban bővelkedik. Magas a tojás szelén-, és az agy számára oly fontos kolintartalma.

Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10%-a héj, 60%-a fehérje és 30%-a sárgája. Átlagos tápanyagtartalma:

  • 75 kcal,
  • 5,4 gramm fehérje,
  • 4,8 gramm zsír,
  • 0,3 gramm szénhidrát.

A tojásfehérje és -sárgája szinte teljes egészében, 95-98%-ban emészthető: a főtt fehérje könnyebben, mint a nyers. A szokásos főzés-sütés közben nem vesztenek értékükből, csupán a túlságosan hosszan tartó magas hőmérsékleten károsodnak. Egész tojás fogyasztásakor a sárgája enyhíti vagy kivédi a fehérje esetleges allergizáló hatását.

Jótékony hatásai

  • A tojás jótékony hatással van a szív egészségére. Az egészséges felnőttek körében a tojás nem növeli meg a szívbetegségek vagy a stroke kialakulásának veszélyét. Csökkentheti a vérnyomást, emellett nagyszerű forrása a kolinnak is, mely fontos szerepet tölt be a homocisztein nevű aminosav lebontásában, mely megnövelheti a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét.
  • Kevés telített zsírt tartalmaz, viszont sok omega-3 zsírsavat, ami véd a szívbetegségekkel szemben, fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is, segít megelőzni a korral járó szembetegséget és az Alzheimer-kórt.
  • Már egy tojás is tartalmazza azokat az esszenciális vitaminokat, melyek segítenek, hogy egészségesnek érezzük magunkat: az E-vitamin a szelén segítségével megvéd néhány krónikus megbetegedéstől. Az A-vitamin védi a bőrt, támogatja az immunműködést, valamint javítja a látást.
  • Egy tojást tartalmazó reggeli a telítettség érzetét nyújtja. Ez szerepet játszik a testsúlycsökkentés, illetve a testsúly megtartásának elérésében. A tojás fehérjéi okozzák a hosszan tartó teltség érzetét, és ez hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához.
  • Már egy tojás is tartalmazza a naponta szükséges kolinbevitel 26%-át. A kolin szükséges a sejtek normál működéséhez, segít elkerülni a születési rendellenességek kialakulását, valamint segíti a magzat agyszöveteinek és memóriájának fejlődését.
  • Energiát ad.
  • A tojás erősíti a fogakat és a csontokat.
  • Segít a fogyásban.

Tojás Világnapja

A Tojás Világnapját a Nemzetközi Tojás Szövetség (International Egg Commission, IEC) hozta létre 1996-ban. Célja elsősorban a tojás népszerűsítése, a tévhitek eloszlatása, a tojás renoméjának visszaállítása, valamint a táplálkozásban betöltött szerepének kiemelése. A Tojás Világnapját 1996 óta minden évben október második péntekjén ünneplik meg világszerte különféle rendezvényeken.

Fogyasztási adatok

Magyarországon évente 2,3 milliárd tojás fogy, ami egy személyre vetítve 240 darabot tesz ki.

Majdnem 20 millió darab tojással többet fogyasztottak a magyarok 2019-ben az egy évvel korábbihoz képest, de 2020-ban is érezték a tojástermelők a koronavírus-járvány miatti megemelkedett keresletet.

Jelzés a tojáson

2004. május 1-jétől a tojásokat kötelező jelölni, kereskedelmi forgalomba csak olyan tojások kerülhetnek, melyeket a tojásrakást követő tíz napon belül minősítenek, osztályoznak, jelölnek és csomagolnak.

A tojáson lévő szám első karaktere a tyúk tartási módjára utal:

0: biotojás

1: szabadtartás

2: alternatív tartás

3: ketreces tartás

Nagyon fontos az utána következő betűjelzés, mely a származási országot jelenti. Magyarországon termelt tojás esetében ezt HU betűkkel jelzik. Az utána következő számsor a következők azonosítására szolgál: megye, állategészségügyi kerület sorszáma, az állattartó telep kétjegyű sorszáma, valamint az istállók száma.

Információ a dobozon

A csomagoláson fel kell tüntetni a termék minőségmegőrzésének idejét, a csomagolás helyét (a csomagoló üzem kódját), a minőségi osztályt, a tömegosztályt (S, M, L, XL stb.), valamint a baromfitartás módját. A minőségmegőrzési időt a tojásrakást követő legfeljebb 28 napban kell meghatározni.

Étkezési célra csak az ún. „A” minőségű, azaz friss tojás kerülhet a csomagolásba, boltokba eladásra. Az „A” minőségű tojást nem lehet lemosni vagy más módon tisztítani az osztályozás előtt vagy után, nem szabad tárolási vagy hűtési eljárásnak alávetni olyan létesítményben vagy üzemben, ahol a hőmérsékletet mesterségesen 5 °C alatt tartják.

Az „extra” jelölésű csomagok Az „extra”, illetve „extrafriss” szavak kiegészítő minőségi jelölésként használhatók az „A” osztályú tojást tartalmazó csomagokon a tojásrakást követő kilencedik napig. Amennyiben ezen jelölések valamelyikét használják, a tojásrakás időpontját és a kilenc napos időkorlátozást jól láthatóan és olvashatóan kell feltüntetni a csomagoláson.

Tojásfajták a tyúktojáson túl

Kereskedelmi forgalomban a tojás a tyúktojást jelenti. A többi tojást meg kell nevezni (pl. fürjtojás, kacsatojás, libatojás stb.)

Kacsa és libatojás

Magasabb a fehérje, kalcium, vas, kálium- zsír- és ásványianyag tartalma, mint a csirketojásnak. Íze gyakorlatilag hasonlít hozzá és körülbelül azonos méretű is, így sütésnél-főzésnél nyugodtan választhatjuk a kacsatojást is. A libatojás mérete körülbelül háromszor akkora, mint csirketojásé és a héja sokkal nehezebb. Gyakran baktériummal szennyezettek, ezért felhasználásukkor jó, ha alaposan megmossuk.

Fürjtojás

Az USA-ban fürjtojással ízesítik az ínyenc ételeket, míg Vietnamban a legolcsóbb tojásként árusítják az egyébként más országokban drága fürjtojást. Ez igen apró méretű, héja fehér alapon barna pettyes – ez a leggyakoribb -, de a színe és rajzolata mindig más. Egy tojás súlya kb. 10 gramm, energiatartalma 15 kcal. Minimális koleszterintartalma miatt nyugodtan fogyasztható nyersen is.

Pulykatojás

A pulykatojás jellegzetesen csúcsosabb formájú és nagyobb a tyúktojásnál. Ritkán kapható a kereskedelemben, hiszen, ha kikelnek a madarak, akkor sokkal jobb áron értékesíthetik őket. A tojások igen dekoratív, pettyes színűek (hasonlóak a fürjtojáshoz), ízük krémesebb, mint a tyúktojásé.

Fácántojás

A tojások kissebbek és kerekebbek, mint a tyúktojás. A fácántojásban nagyobb a sárgája/fehérje arány, mint a tyúktojásban, íze is karakteresebb.

Strucctojás

A mai állatok tojása közül a struccé a legnagyobb. Már a föníciaiak is ették, és jó okkal: egy strucctojás olyan nagy, hogy képes ellátni tíz embert. Nagyjából megfelel két tucat csirketojással. Súlya akár 5 kg is lehet, főzési ideje másfél óra.