Ismerje meg a napraforgó ezer titkát!

2023-ban Magyarországon összesen 20 ezer méhész foglalkozik méztermeléssel, a méhcsaládok száma 1,2 millió. A méhsűrűség négyzetkilométerenként 13 méhcsaládra tehető. A méhsűrűség nálunk a legmagasabb a világon. Összehasonlításul, az Európai Unióban mintegy 17 millió méhkaptár van, és 600 ezer méhész dolgozik. A méz rendkívül egészséges élelmiszer, természetes antibiotikum, vitaminok és ásványi anyagok tárháza.

Őszi kampányunk fókuszában a napraforgóméz áll, amellyel szélesíteni szeretnénk a mézválasztás alternatíváit. Kampányunkkal többek között a fajtamézekre irányítjuk a figyelmet, hiszen a legtöbben az akác- és a virágmézet részesítik előnyben mézvásárlásánál, miközben rendkívül gazdag a repertoár. A napraforgóméz nem csak kitűnő mézalternatíva, de egészségre gyakorolt hatásai is egyedülállóak, ráadásul hazánkban a fajtamézek között a legnagyobb mennyiségben áll rendelkezésre.

Mindent a napraforgómézről

  1. A hazai mézfogyasztók figyelmét az un. fajtamézekre szeretnénk felhívni. A legtöbben mindössze két mézet ismernek: akác- és virágmézet. Az akácméz fajtaméz, azaz túlnyomó részt az adott üvegben az akácfa virágjának nektárjából származó méz van. A virágméz pontos növényi eredetét nem ismerjük, ezért kapta azt a nevet, hogy virág- vagy vegyes virágméz. De kevesen tudják, hogy országunkban közel 40 féle növényből hordanak a méhek és pergetnek ki a méhészek fajtamézet. A legnagyobb mennyiségben pergetett fajtamézünk a napraforgóméz. Miért van ebből a legtöbb? Mert a legnagyobb területen tenyésző méhlegelőnk. 650 ezer hektár körüli nagyságú szántóföldön termesztik a gazdák.
  2. Szoktassuk rá a mézfogyasztókat arra, hogy ne csak egyféle mézet fogyasszanak. Amikor kiürül a mézesüveg, keressenek más fajtájú mézet, mint az üvegben volt. Tudni kell ugyanis, hogy minden fajtaméz humán-egészségügyi hatása, azaz az emberi szervezetre gyakorolt hatása más és más. Hasonlóan ahhoz, hogy ne mindig ugyan azt az egy kútból származó ásványvizet igyuk, nem mindig egy adott borász egy fajta borát fogyasszuk, a méz esetében is, bátran próbáljunk ki más és más hazai fajtamézet. E kampányunk a fajtamézek fogalmának bevezetéséről is szól. Ennek első állomása a napraforgóméz bemutatása.
  3. A napraforgóméz azon fajtamézek közé tartozik, mely a pergetés után, tárolás közben, halmazállapotot változtat: folyékonyból szilárd lesz. Kampányunk erre, azaz a mézek természetes kristályosodási folyamatának edukációjáról is szól. Minden mézben vannak egyszerű cukrok (monoszaharidok), a legnagyobb részben gyümölcscukor (fruktóz) és szőlőcukor (glükóz). Minél több a gyümölcscukor aránya a szőlőcukorhoz képest, annál később kristályosodik a méz, ugyanis a gyümölcscukor nem kristályosodik. A napraforgómézben a két egyszerű cukor aránya megközelítőleg egyforma, ezért viszonylag gyorsan kristályosodik a pergetés után. De ez semmit sem von le az élvezeti értékéből.
  4. A mézben lejátszódó természetes folyamat a kristályosodás, mely hő hatására visszaalakul. De teljesen felesleges megmelegíteni a mézet a fogyasztóknak csak azért, hogy újra folyékony legyen. Kampányunk arról is szól, hogy minél természetesebb állapotban, szinte nyersen, ahogy a pergetőből kifolyik, így fogyasszuk a mézeket. Minden hőhatással csökkentjük a természetes méz jótékony hatását. Ismerje meg a fogyasztó az aranysárga, kristályos napraforgómézet, a szántóföldi növénytermesztés egyik ajándékát.
  5. Mivel csak kivételes esetekben kapható napraforgóméz az üzletekben, a kampány a termelői méz előnyeire is felhívja a fogyasztók figyelmét. A méz bizalmi termék, keressük meg lakhelyünk környékén azokat a méhészeket, akik méheikkel beporozzák a kertünkben lévő gyümölcsfákat, és támogassuk munkájukat azzal, hogy tőlük szerezzük be a családi mézszükségleteinket. Keressünk olyan különleges fajtamézeket náluk, mint például a napraforgóméz.

Fogyasztása:

A napraforgóméz többféle módon is fogyasztható. Kiváló ízesítő lehet tea vagy a kávé mellé, de a reggeli pirítósra kenve is kiváló választás. Készíthetünk vele süteményeket, fagyit, vagy akár öntettel is feldobhatjuk az ételeinket. Kellemes, különleges ízt kölcsönöz az ételeknek, az aromákat intenzívebbé varázsolja. A napraforgóméz további nagy előnye, hogy nemcsak finom, de egészséges is.

Hatása:

Mint általában a mézek, a napraforgóméz is jótékony hatással bír az egészségre. Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a B-vitaminok, a kalcium, a vas és a cink. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást, javítani a koleszterinszintet, és erősíteni az immunrendszert. Antimikrobiális hatású, és segíthet a baktériumok elleni harcban. A napraforgóméz fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatással is bír.

De mi az a tulajdonsága, mely megkülönbözteti a többi méztől?

Pinocembrin: sokkal magasabb arányban található meg, mint más mézekben Hatása: gyulladás csökkentő gombaellenes tulajdonsággal rendelkezik

Naringenin: Csak a napraforgó mézben van jelen Hatása: erősíti az érfalakat

Quercetin: a növényekben leggyakrabban előforduló flavonoid, az immunitást fokozó antioxidáns. Háromszor magasabb arányban található a többi fajtamézekhez képest. Hatása: vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő és értágító hatásáról is ismert, védi a szervezetben a felhalmozott C vitamint, daganat ellenes hatás (főleg bőr és prosztata) szürke-hályog, allergia, hörghurut esetén is segít.

A különféle mézek közismert gyógyhatásai

Méhek nélkül nincs élet!

Az Agrármarketing Centrum (AMC) kiemelt fontosságú szektorként tekint a méhészeti ágazatra. Ennek oka egyértelmű: a méhészek társadalmi szerepvállalása nélkülözhetetlen az általuk tartott, tenyésztett haszonállatok, a mézelő méhek megporzó munkája miatt. Szerepet vállalunk abban, hogy a szakmájukhoz kiválóan értő méhészek megfelelő, hasznos információt kapjanak a lakosság szakszerű, könnyen érthető és figyelemfelkeltő tájékoztatása érdekében a méhek jelentőségéről.

Mit tehetünk a méhekért?

Napjainkban a hazai méhek életterének csökkenése tapasztalható. Igaz, hogy a repce, akác és napraforgó – a három fő mézelő növény területe nőtt, de ezek csak háromszor 10 napig virágoznak egy évben. A maradék 5 hónapban alig-alig találnak a méhek természetes virágport és nektárt. Ezen azonban minden természetet szerető, a méhek munkáját elismerő ember tud segíteni: lakhelye körül akár néhány négyzetméteren alakítsunk ki „méh-barát kiskertet”. Ültessünk olyan növényeket, amelyek szebbé, harmonikusabbá varázsolják életterünket, és egyben életteret, táplálékot biztosítanak a méhek számára! Akár egy erkélyen, teraszkorláton elhelyezett balkonláda virágai is nagy segítséget nyújthatnak a szorgos rovaroknak. Évente egy, a kiskertben, környezetünkben elültetett mézelő, virágport adó fa is hasznos segítség a méheknek, és örök emlék magunk számára! A beporzók táplálkozásának szempontjából a legínségesebb időszak hazánk-ban július-augusztus, tehát az ebben az időszakban virágzó növényekkel tudunk a legtöbbet segíteni rajtuk. Segítsünk a méhe-ken, hiszen ők is segítenek nekünk! Felsorolunk néhány mézelő és virágport adó, a méhek táplálékául szolgáló növényt, melyek faiskolákban, kertészetekben könnyen beszerezhetők. Ültessen kertjében vagy balkonjának cserepeiben, így kis befektetéssel méhbarát legelőt hozhat létre.

Úgy tűnik nincs PDF megjelenítő kiegészítője a böngészőjének. Semmi baj... tölts le a linkre kattintva: kifesto_lapok_webre.pdf