Ez most nagyon meggy!

Elérkezett az egyik szupergyümölcsünk, a meggy szezonja! Hazánkban hagyománya van a meggy termesztésének és fogyasztásának, ebből adódóan a világviszonylatban is az egyik legnagyobb meggytermelő országként tartanak bennünket számon. Méltán büszkék lehetünk erre a gyümölcsre, hiszen számos érv szól mellette.

#meggykampány

Az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztérium közreműködésével 2024-ben is meggy fogyasztásösztönző kampányt folytat, amelynek részét képezik ingyenes kóstoltatások, valamint médiakampány is.

A kampány az „Ez most nagyon meggy” szlogen alatt fut.

A nyár slágere

Sokak számára elképzelhetetlen a nyár egy tál hideg, frissítő meggy nélkül, amelynek nem csak vitamintartalma, de kitűnő szomjoltó hatása is közismert. Ez az apró termés különösen sokoldalú és értékes, hiszen többféle módon is felhasználhatjuk, fogyaszthatjuk: levesekhez, főételekhez köretként, süteményekben és desszertekben, befőttként, szörpökhöz, vagy akár párlatokhoz is. Nem csoda, hogy a meggy az egyik legértékesebb gyümölcsünk.

A jótékony meggy

???? Nagyon jó a szívnek.

A meggy karbantartja a szívet, megerősít, ellazít, és persze tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal is. Ásványianyag-tartalma révén vértisztító, a kálium, kalcium és más ásványi anyagok erősítik a szívizom működését, megszüntetik a szívritmus-elégtelenséget. A meggyben található az egyik legerősebb antioxidáns, ami csak létezik a természetben, az úgynevezett quercetin.

Rengeteg tanulmány készült, amelyből egyértelműen kiderül, a quercetin képes csökkenteni a vérnyomást, sőt, akár a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében is segítséget nyújthat.

???? Megerősít.

Egy friss kísérletben 14 egyetemista férfinél tesztelték, van-e különbség az edzéseik minőségében, ha naponta kétszer három deciliter meggylét elfogyasztanak.

Az eredmény egyhangú volt, mindenki, aki az étrendje részévé tette az italt, úgy érezte, sokkal lassabban fáradt el, energikusabb volt, és keményebben, hosszabban tudott edzeni, mint előtte.

???? Segíti a gyorsabb regenerálódást.

A gyümölcsben található anyagok képesek arra, hogy megelőzzék az izomfájdalmakat, a sérülésekből való felépülésben is segít. Több kutatás is megerősítette, hogy a meggylé segíthet enyhíteni az edzés után jelentkező izomlázat és gyorsítja a regenerációt is. Ez valószínűleg a meggyben található antocianin vegyületek miatt van, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

????  Segít az álmatlanság ellen.

A gyümölcs természetes forrása a melatonin nevű hormonnak, amely pozitívan befolyásolja az alvási ciklusokat.

Egy kutatásba 10 egészséges férfit és 10 egészséges nőt vontak be, átlagéletkoruk 26 év, testsúlyuk átlagos. A csoport egy része meggylé koncentrátumot kapott (90-100 db meggynek megfelelőt), míg a másikuk hatás nélküli italt (placebo). Összehasonlítva a két csoport eredményeit a következő különbségeket tapasztalták:

- vizeletből kimutatható volt a melatonin-szint emelkedés a meggylé-koncentrátumot fogyasztók között

- a meggylé-koncentrátumot fogyasztók átlagosan 34 perccel tovább tudtak aludni, mint a placebot fogyasztók és 5-6%-kal javult az alvásminőségük is.

???? Gyulladáscsökkentő

Gyulladáscsökkentőként azért válik be, mert bioaktív anyagai gátolják a gyulladásért felelős ciklooxigenáz enzimet. A gyümölcssavak serkentőleg hatnak a bélmozgásra, B-vitamin- tartalma segíti a kiegyensúlyozott emésztést, ezen kívül jó hatású az idegrendszerre is.

???? Tisztító hatású

A vér hígításával kitisztulnak a vese apró erei, továbbá serkenti a májműködést. A meggyfa vesszőjéből és kérgéből készített tea epekőoldó és epetisztító hatású. Meghűléskor az A- és C-vitamin, valamint a savas közeg háttérbe szorítja a vírusokat.

Felhasználása

???? A gyümölcshúson kívül felhasználható a gyümölcsmag, a kocsány, a levél és a gyanta is. A meggymagpárna pedig ízületi fájdalmak kezelésére, görcsoldásra, fájdalomcsillapításra és alvászavar megszüntetésére is alkalmas.

???? A meggy cseranyagtartalmú leveléből köhögéscsillapító teát is lehet készíteni, amely gyulladásgátló, a gyógyteakeverékekben pedig puffadás elleni, vizelethajtó, vizelet-kiválasztást serkentő hatása miatt alkalmazzák. A házi tartósításban (befőzésben) is használják.

???? A meggyfákon képződő mézga vizes főzetét köhögés csillapítására és görcsoldásra, ecetes főzetét pedig kiütések ellen alkalmazzák a népi gyógyászatban.

???? Készülhet belőle meggyleves, kompót, gyümölcslé. Tehetjük gyümölcsturmixokba, gyümölcssalátákba. Ismerjük a meggyszószos marhahúst, valamint húsokat is megtölthetünk vele, de lassú tűzön együtt is sülhet más gyümölcsökkel és húsokkal. A legtöbb meggyet süteményekben, édességekben fogyasztjuk, kihagyhatatlan a meggyes pite és a meggyes rétes, de a mákkal is nagyon jól harmonizál.