Dinnye fogyasztásösztönző kampány

A dinnye a nyár frissítő, mézédes és lédús gyümölcse, ami a nagy melegnek köszönhetően már kiváló minőségben jelent meg a piacon. Hazánkban idén 2200 gazda termeszt több mint 3700 hektáron. Nem csak remek hűsítő hatása van, de a beltartalmi értéke is kiváló.

#DINNYEKAMPÁNY


Az Agrármarketing Centrum (AMC) és az Agrárminisztérium (AM) kiemelt jelentőséget tulajdonít a hazai dinnye termékpálya népszerűsítésének, fogyasztásösztönzésének. A kampány elsődleges célja a hazai dinnye kiváló minőségének és sokszínű felhasználási lehetőségének bemutatása, valamint fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy egészen szeptember végéig elérhető a magyar dinnye.

A DINNYE ÉLETTANI HATÁSAI

  • Hidratálja a szervezetet

Az első és legfontosabb jótékony tulajdonsága a görögdinnyének, hogy kiválóan hidratál. Köztudott, hogy szervezetünket megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel tarthatjuk hidratáltan és mivel a dinnye 92 százalékban vizet tartalmaz, ezért tökéletesen eleget tesz ennek az elvárásnak. Ha már úgy érzed, képtelen vagy több pohár vizet meginni, csak egyél meg egy nagyobb szelet görögdinnyét és máris gondoskodtál a folyadékbevitelről.

  • Tele van tápanyagokkal

Szerencsére a görögdinnye a legkevesebb kalóriát tartalmazó zöldségek/gyümölcsök között van (egy csészényi mindössze 46 kalóriát tartalmaz), ezért a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, mindazonáltal tele van tápanyagokkal, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.

Rengeteg C-, A- és B-vitaminnal, magnéziummal, káliummal, és karotinoidokkal, béta-karotinnal és likopinnal rendelkezik.

  • Hozzájárul a szív egészségéhez

A szívbetegség a világ első számú haláloka. Ha azonban odafigyelünk az életmódunkra és az étrendünkre, akkor csökkenthetjük a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, amivel redukálható a stroke és a szívroham kialakulásának kockázata. Jó hír a görögdinnye szerelmeseinek, hogy olyan gazdag tápanyagokban, mint például a likopin és a citrulin, amelyek hozzájárulnak a szív egészségéhez. 

  • Jót tesz a bőrnek és a hajnak

Mindenki tökéletes bőrre és szép, erős hajra vágyik, jó hír, hogy a görögdinnye fogyasztásával ezt is elérhetjük. A korábban már említett, benne lévő A- és C-vitamin mindkettőben segítségünkre lehet. A C-vitamin elősegíti a kollagén termelődését, amely erősíti a hajat és segít megtartani a bőr rugalmasságát, az A-vitamin pedig helyreállítja a bőrsejteket, nélküle a bőrünk száraz és fakó lenne.

  • Javítja az emésztést

A görögdinnye nagy mennyiségű vizet és egy kevés rostot tartalmaz, amelyek a hidratáció mellett az emésztés javításában játszanak szerepet. A rostok a széklet állagát javítják, a víz pedig segíti az emésztőrendszer hatékony mozgását. A normál bélmozgás elősegítésére ezért is érdemes minél több folyadékban és rostban gazdag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

HOGYAN VÁLASSZUNK JÓ DINNYÉT?

Görögdinnye

  • Sértetlen dinnyehéj - A görögdinnyéknek különböző az alakjuk, súlyuk és a héjuk színe. A dinnyehéjnak függetlenül attól, hogy világos, sötét, csíkozott, vagy foltos, sértetlennek és fényesnek kell lennie.
  • Érettség - Ha világos folt van a dinnyét, az azt jelenti, hogy éretlen.
  • Száraz szár - A csavart, vagy zöld szárú dinnyét nem érdemes megvenni.
  • Hang - Ha megkopogtatjuk a dinnyét, és ha nem hallunk semmilyen visszhangot, a dinnye még éretlen. Ha belülről kongó, üreges hangot hallunk, a dinnyét nyugodtan a bevásárlókosarába tehetjük.

Sárgadinnye

  • Illat alapján - Minél jobban illatozik, annál finomabb.