Bárhol, bármikor, baromfi. Jól teszed, ha ezt eszed!

Végre itt a grillszezon, amely új élményeket teremt, összehozza a családot és barátokat. Az étkezésekre már a szabadban is sor kerülhet, kiváló alkalom összejövetelekre. A grillezés most éli fénykorát, az utóbbi évtizedekben sokat fejlődött. Nem csak a csirke és a pulyka nagy sztárja a grillezésnek, de a kacsamell és libacomb is finom és különleges. Sokféleképpen fűszerezhető és gyorsan elkészül.

#BAROMFIKAMPÁNY

Az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Baromfi Termék Tanács fogyasztást ösztönző kampányt folytat a kitűnő minőségű baromfihús és baromfi termékek népszerűsítése érdekében a grillszezon idején. A kampány kiemelt célja az egészségtudatos vásárlásra és táplálkozásra való ösztönzés, valamint a fogyasztók figyelmének felhívása arra, hogy a baromfitermékek is részei lehetnek a mindennapi étkezéseknek.

TIPPEK GRILLEZÉSHEZ

Könnyű grillezni, de mégis van pár olyan trükk, amelyekkel a végeredmény még ízletesebb lesz.

 • Ajánlott a jó minőségő, friss alapanyagokat használni.
 • Baktériummentesen - soha ne tároljuk napon a húsokat, érdemes a hűtőből egyenesen a rácsra vinni a húst.
 • Kerüljük a túlhevítést - elektromos grillen történő grillezéskor a grillsütő lapja könnyen túlhevülhet. Ebben az esetben, ha grillezéskor a grillsütő lapja túl magas hőfokú, akkor könnyen előfordulhat, hogy a grillsütő sütőlapjára helyezett ételek külső része megég, míg a belseje nyers marad. Egy hőfokszabályzóval ellátott grillsütővel azonban nem kell a túlhevítés miatt aggódnia, hiszen a grillsütő a grillezés alatt végig garantálja a kívánt hőfokot.
 • Fontos az előkészület - a grillezés valójában már napokkal korábban elkezdődik, hiszen az ételtől függően a pácolás 1- 3 napot vesz igénybe, baromfi esetében viszont akár csak pár óra is hatásos. Érdemes felkészülni előre, a húsokat időben ajánlott bepácolni. A grillezés elkezdése előtt pedig át kell törölni a grillsütőt is.
 • A fűszerezés elhagyhatatlan - tegyük egyedivé a grillezést különböző fűszerek használatával. A fűszereket tehetjük a pácba vagy akár közvetlenül a sütés előtt a húsra.
 • Ellenőrzés - Mindenképpen ellenőrizni kell, hogy egyes fűszerket lehet-e használni a grillen. Ilyen fűszer például a mustármag és a provance-i fűszerkeverék. 
 • Sütés - A kisebb, szeletelt baromfi húsokat 150-200 Celsius-fokon javasolt sütni, de természetesen magunk is kitapasztalhatjuk a grillezés fortélyait ízlísünknek megfelelően. Érdemes hőmérő segítségével ellenőrizni a hőmérsékletet.
HÚSOK A GRILLEN

A barbeque egy olyan módszer, amely nagyobb  tapasztalatot igényel. Ebben az esetben a hús 110-120 fokon készül, lassan, 6-8 órán át. Amennyiben nem ezt a mószert használjuk,  körülbelül 1 cm vastagságú szeletekkel érdemes dolgozni, különben előfordulhat, hogy a belseje nem sül át rendesen. Egy másik aranyszabály, hogy a húst nem szurkáljuk villával, mert kifolyik a leve, inkább használjunk erre a célra kifejlesztett eszközöket, lehetőleg lapátot vagy csipeszt. A hús nyomkodása, passzírozása sem funkcionális, szintén kiszárad tőle, ha biztosak szeretnénk lenni benne, hogy a belseje is jól megsült, inkább használjunk hőmérőt erre a célra. 

A GRILLEZÉS LÉPÉSEI

Meg kell találni a megfelelő grillezőt:

Ez lehet faszenes, gáz vagy elektromos. Attól függ hány főre készülnek majd belőle ételek, hol szeretnénk használni.

 • Bevásárlás: Általában 15-20 dkg/fővel lehet számolni.
 • Pác készítése: Baromfihúsoknak elég 2-4 óra a pácban. A páclé mindig fedje el teljesen a húsokat és így kerüljenek a hűtőbe. Majd közvetlenül sütés előtt vegyik ki őket.
 • Grillezés: A fanyársakat legalább fél óráig érdemes hideg vízbe áztatni a sütés előtt, majd olajjal bekenve nem ragad rájuk a megsült étel. Szárazpác esetében a fantasztikus íz eléréséhez elég a választott fűszerekkel alaposan bedörzsölni a hús szeleteket. A hús vastagsága legyen kb. 2 cm, így nagyjából 10 perc alatt biztosan átsülnek.
 • Biztonság: A sütögetést mindig szélvédett, jól szellőző helyen végezzük, hogy elkerüljük a füstmérgezést vagy a felszálló parázs okozta gondokat! Minden használat előtt/után alaposan tisztítsuk meg a grillezőt, mert a lerakódott zsír a következő használatkor könnyen meggyulladhat, balesetet okozhat. Ha túl nagy lánggal ég a faszén, sose próbáljuk vízzel eloltani, mert a forró hőtől gőzzé alakulhat és nem csak minket, hanem mást is megégethet. Fokozottan figyeljünk a gázpalackra, ha azt használunk a sütögetéshez. Mindig ellenőrizzük a palack épségét és a vezeték helyes csatlakozását. Használat után előbb a gázpalackot zárjuk el, csak aztán a gázkészüléket! Mindig alaposan oltsuk el a tüzet vagy áramtalanítsuk a készüléket, ha véget ért a sütögetés.
 • Grillező karbantartása: Az alapos tisztításra is szánni kell időt, hiszen így szolgálhat hosszú távon minket a grilleszközünk.


A HÚS ÉS HÚSKÉSZÍTMÉNYEK

A hús ősidők óta az emberiség létfontosságú tápláléka. A hús és húskészítmények az emberi szervezet fehérjeszükségletének fedezésében játszanak fontos szerepet, és ami kevésbé köztudott, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Zsírtartalmuk tág határok között változhat, a közhiedelemmel ellentétben a hús- és húskészítmények többségének koleszterintartalma alacsonyabb, mint sok egyéb állati eredetű terméké. Mindezek alapján a hús- és húskészítmények a megfelelő termékek és a helyes arányok megválasztásával jól beilleszthetők a mindennapi étrendbe, táplálkozásbiológiai értékük miatt fontos szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott táplálkozásban. Emellett a húsfogyasztással összefüggésben jelentősek a gasztronómiai hagyományai. Egy jól elkészített húsétel mértékletes elfogyasztása közérzetünket is kedvezően befolyásolja.

A naponta fogyasztott táplálékok felét az állati eredetű élelmiszerek alkotják. Bennük találhatók meg azok a fehérjék, melyek az emberi szervezet számára az úgynevezett nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat jelentős mértékben tartalmazzák. Ezeket a szervezet más úton nem képes előállítani, tehát azzal és annyival tud gazdálkodni, ami a táplálékból rendelkezésre áll.


JELENTŐSÉGE AZ EMBERI TÁPLÁLKOZÁSBAN

„A baromfiágazat jelentősége abban mérhető, hogy a baromfihús és a baromfihúsból készített feldolgozott termékek alapvető népélelmezési cikké váltak. Ennek oka, hogy a legértékesebb humán élelmiszerek közé sorolhatók a táplálkozásbiológiai összetételüknek köszönhetően. Egyrészt fontos fehérje és ásványi anyag forrásnak tekinthetők, másrészt kiemelkedő vitaminforrások (B1, B2, B6 és E vitamin). A baromfihúsok fehérjetartalma 20,9% és 24,7% között mozog, amely érték magasabb, mint a marha- és sertéshúsnál. Mindezekből következik, hogy a baromfihús-fogyasztás táplálkozásban betöltött szerepének szükségessége megkérdőjelezhetetlen. Tehát a lakosság megfelelő ellátása az érzékeny társadalmi vetületen kívül népegészségügyi kérdés is.

A baromfihúsoknak nagy előnye, hogy kedvező jegyeiket konyhatechnikai elkészítésük - sütés, főzés, párolás - során is megtartják. Sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszítenek, így tápanyag-tartalmuk koncentrálódik. Zsírtartalmuk elegendő ahhoz, hogy más zsírok és olajok hozzáadása nélkül, önmagukban süthetők legyenek - például grillcsirke -, de a kész hús zsír- és energiatartalma még mindig lényegesen alacsonyabb, mint más, nem szárnyas húsoké. Ennek folytán az egészséges táplálkozásban is jelentős előnyük van.

A baromfihúsok - baromfi termékek - elsősorban kedvező biológiai értékük, valamint a nagy biztonsággal való előállíthatóságuk, a fogyasztó számára a mindenkori elérhetőségük és az étkezési szokások - tradíciók - folytán igen jelentős szerepet töltenek be az ember táplálkozásában. A baromfihúsok Magyarországon is közkedveltek, a magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyagai.


HASZNOS ZSÍROK: OMEGA-3 ZSÍRSAVAK

Táplálkozás-élettani szempontból a zsírban szegény húsokat részesítjük előnyben. A brojlercsirkében a bőr alatti vagy az izmok közötti enyhe zsírlerakódás a fogyasztó szempontjából általában nem jár különösebb hátránnyal. A kötőszövetbe lerakódó csekély zsír miatt a hús ízletesebb és főképp porhanyósabb lesz.

Az állatok testében a hús és a zsír mennyisége a takarmányok energia-, fehérje- és esszenciális- aminosav-tartalmától, valamint ezek egymáshoz való arányától függ. A fehérjében és esszenciális aminosavakban szegény, egyszersmind energiában gazdag takarmányozás kedvez a hasűri, a bőr alatti és az izmok közötti zsírlerakódásnak, ellentétben a fehérje beépülésével és a húsképződéssel. Az utóbbi években a többszörösen telítetlen zsírsavak közül az omega-3 zsírsavak - a táplálkozásban betöltött védő szerepük miatt - az érdeklődés középpontjába kerültek. Az állati eredetű táplálékok közül a halak, vadon élő állatok és a csirke zsírjában vannak jelen ezek az értékes zsírsavak. Klinikai vizsgálatok szerint e zsírsavak rendszeres fogyasztása bizonyos betegségek kialakulásának veszélyét (például a koszorúér betegségekét) nagyban mérsékli. Ezek a zsírsavak gátolják a trombózisok, valamint a rendellenes szívműködés bekövetkezését és vérnyomáscsökkentő hatásuk is van.

BAROMFI, FAJTÁK SZERINT

Csirkehús

 • A csirkehús gyári és otthoni feldolgozása egyaránt könnyű.
 • Húsa táplálkozási szempontból értékes és könnyen emészthető.
 • Izomrostjai puhák, kötőszövetei zsírban szegények.
 • Fehérjetartalma magas és teljes értékű.
 • Zsírtartalmának eloszlása kedvező, (A nagy vágóállatok zsírja átszövi az izomzatot, a baromfié a bőr alatt helyezkedik el és így könnyen eltávolítható.)
 • Energiatartalma 100 grammonként mindössze 113 kcal, (összehasonlítva: pl. a közepesen kövér sertéshúsban 306 kcal van).
 • A vitaminok közül a csirkének főleg a B-vitamin tartalma jelentős, emellett ásványi anyagokban is gazdag.
 • Előnyös tulajdonságainak köszönhetően a csirkehús szinte mindenkinek az étrendjében szerepelhet.

Pulykahús

 • A pulykahús fogyasztása egész Európában látványos fejlődésnek indult. Fogyasztása szintén része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, mert:
 • A csirkehúshoz hasonlóan zsírszegény, értékes fehérjében és vitaminokban gazdag.
 • Bőr nélkül a bármilyen okból energiaszegény diétán élők is bátran fogyaszthatják.
 • Az összes húsfélét tekintve a pulykahúsnak jelentős a szív- és érvédő hatású többszörösen telítetlen zsírsavtartalma.
 • Tekintettel arra, hogy a pulykamell zsírtartalma a legalacsonyabb, miközben arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza, a hazai pulykahúsnak nagyobb szerepet kellene kapnia a fiatalok étkeztetésében is.

Libahús

 • A liba húsa ízletes, mája kiváló csemege és értékes exportcikk.
 • Húsa magas zsírtartalmánál fogva energiában a baromfitermékek között a legmagasabb, eléggé rostos, ezért nehezebben emészthető, mint a fehér húsú háziszárnyasoké.
 • Húsának minősége függ az állat korától, nemétől, fajtájától, táplálásától, vágási körülményeitől, a vágás és a felhasználás között eltelt időtől.
 • Zsírtartalma elég nagy, amely a bőr alatti kötőszövetekben és a hasüregben rakódik le.
 • Ezen kívül az izmok is jelentős mennyiségű zsírt tartalmaznak.

Gyöngyöshús

 • Tisztított állapotban húsa sötét színű, fehérjében gazdag, zsírban szegény, különleges, enyhén vadas ízű ínyencség.
 • Húsa finom, nagyon hasonlít a vadmadarak, például a fácán húsára.

Kacsa

 • Kacsahúst nagyobb mennyiségben csak néhány országban fogyasztanak.
 • Élenjárók főleg az ázsiai országok, kiemelkedően Kína, ahol a világ kacsaállományának 60-65 %-át tartják. Itt a hústermelésen kívül tojástermelésre is hasznosítják a kacsát.
 • Európában ez nem szokás, szinte kizárólag húsra hasznosítják. Franciaországban a hús mellett a kacsamáj fogyasztás ölt nagyobb méreteket.
 • Megemlíthető még, mint jelentős kacsahús-fogyasztó, néhány észak-európai állam, továbbá Németország, Anglia és Olaszország.

Fácánhús

 • A fácán húsa szürkés barna minimális zsírral keretezve. Rendszerint húslevesnek készítik. 

RECEPTEK (Borbás Marcsi receptjei)

Tenkes hegyi kacsamáj grillen

(Forrás: Egy.hu)

Hozzávalók:

 • 1 kg pecsenye kacsamáj
 • 2-3 ek. kacsazsír
 • 1 kg vöröshagyma
 • 3 db paradicsom
 • 3 db nyers paprika
 • erős paprika, ízlés szerint
 • 1 ek. pirospaprika
 • őrölt bors ízlés szerint
 • húslé

Elkészítés:

A májakat hosszában kettévágjuk és egy olyan serpenyőbe vagy edénybe tesszük, amit szabadtűzre vagy grillsütőre tudunk tenni. Az alját alaposan megkenjük libazsírral.

Ezután a májat beborítjuk a félkarikára vágott vöröshagymával, a karikára vágott paradicsommal és csípős paprikával, majd megszórjuk az őrölt borssal. Annyi húslevet öntünk rá, hogy „tocsogjon” benne. Lefedve az egészet összesütjük. Tálaláskor ízlés szerint enyhén sózzuk.

Csirkesaslik grillen

(Forrás: Egy.hu)

Hozzávalók:

 • 30 dkg csirkemell
 • 2 fej lilahagyma
 • 1 szem zöld kaliforniai paprika
 • 1 szem piros kaliforniai paprika
 • 10 dkg húsos füstölt szalonna
 • olívaolaj

Elkészítés:

A saslik késztésénél nincsenek szigorú szabályok, mindenki olyan zöldségeket használjon hozzá, amilyet szeret. Ebben az esetben színes paprikák és lilahagyma került a pálcikára.

A csirkemellet falatnyi darabokra vágjuk, a szalonnával is így teszünk. A lilahagymát nyolc részre vágjuk úgy, hogy a darabok lehetőség szerint egyben maradjanak. A paprikákat megmossuk, és vastagabb karikára vágjuk őket. Ezután a saslikpálcikára sorjában feltűzzük a zöldségeket, a húst és a szalonnát. Érdemes a csirkemell mellé szalonnát tenni, így biztosan nem fog kiszáradni a hús. Ha elkészültünk, megsózzuk a saslikpálcikán sorakozó finomságokat, és egy picit megkenegetjük olívaolajjal. Ezután mehetnek is a grillre. Addig sütjük, míg a szalonna ropogósra sül, a hús megpuhul, a zöldségek pedig szép színt kapnak. Sütés közben többször forgassuk meg a pálcikákat, hogy mindenhol érje a hő a hozzávalókat.

Hirtelen sült csirkeszív grillen

(Forrás: Egy.hu)

Hozzávalók:

 • 20 db csirkeszív
 • 1 fej vöröshagyma
 • 1/2 szem sárga kaliforniai paprika
 • ½ szem piros kaliforniai paprika
 • 4 szem koktélparadicsom
 • 2 ek. kacsazsír
 • só, bors

Elkészítés:

A csirkeszíveket megtisztítjuk, a felesleges részeket levágjuk róla, majd hosszában négybe felvágjuk.

A koktélparadicsomokat félbe vágjuk, a paprikát felcsíkozzuk, a hagymát pedig felkarikázzuk.

A vasserpenyőnket a grillsütőn tűzforróra felmelegítjük, majd beletesszük a kacsazsírt. Ha a zsiradék füstölni kezd, akkor rádobjuk a feldarabolt szíveket. Folyamatosan kevergetjük, hogy hirtelen jól átpiruljon a szívdarabok minden oldala. Ha körbepirultak, akkor rádobjuk a feldarabolt zöldségeket, és azokkal együtt is kevergetjük. Fontos, hogy ne tudjon semmi levet engedni, hogy ne párolódjon az étel, hanem süljön. Ha a szív néhány perc múlva megpuhult, levesszük a tűzről a serpenyőt, és megsózzuk, valamint ízlés szerint frissen őrölt borssal is fűszerezzük.

Lakodalmi csibeleves

(Forrás: Egy.hu)

Hozzávalók:

 • 1 egész csirke feldarabolva (lehet csak combokból vagy szárnyakból is)
 • 1 kg főzőburgonya
 • 8-10 db paprika, minél több félét kapunk, annál finomabb lesz
 • 2 db paradicsom
 • 2 nagy fej vöröshagyma
 • 8-10 csomag friss petrezselyemzöld
 • 2 ek fűszerpaprika
 • csipetke 2 tojásból
 • 3 l víz
Elkészítés:

A csirkét feldaraboljuk, felaprítjuk apró kockára a vöröshagymát, a paradicsomot és a paprikákat. Az egészet egyszerre beletesszük a fazékba, felengedjük vízzel, megsózzuk, és mehet a tűz mellé.  Igen- igen a tűz mellé, hiszen ez a fazékban főzés lényege. Rakunk egy formás tüzet és mellette főzünk. Az edény tűz felőli oldala felforrósodik, a hátoldala pedig folyamatosan hűl. Emiatt a hőmérséklet különbség miatt az edényben lévő víz folyton körbe kering.

Ha felforrt a víz, akkor beletesszük a fűszerpaprikát. Mielőtt teljesen megfőtt volna a hús, hozzáadjuk a leveshez az apró kockára vágott burgonyát és a valószínűtlenül sok petrezselyemzöldet. Az utolsó néhány percben még két- három maréknyi csipedettel gazdagítjuk.

Parázsban sült csirkés, zöldséges batyu

(Forrás: Egy.hu)

Hozzávalók:

 • 2-2 csirke alsó- és felsőcomb
 • 2 fej vöröshagyma
 • 4 gerezd fokhagyma
 • 1 db cukkini
 • 4 szem burgonya
 • 1 szál sárgarépa
 • 1 db paprika
 • 2-3 szárzeller
 • 2-3 ág friss rozmaring
 • 2 ek. kacsazsír

Hagymasaláta

 • 3-4 fej vöröshagyma
 • 2 ek. cukor
 • 2 ek. tárkonyecet
 • ½ citrom leve
 • 1 szárzeller
 • sózott citrom ízlés szerint
 • 1 ek. tökmagolaj

Elkészítés:

A piknikcsomagokhoz az egész csirkecombokat kettévágjuk, vagyis az alsó- és felsőcombot elválasztjuk egymástól. A burgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk, a zöldségeket megtisztítjuk, nagyjából egyforma méretűre daraboljuk, majd összeállítjuk a piknikcsomagokat. Fogunk egy akkora darab sütőpapírt, amibe belefér egy adagnyi alapanyag. A sütőpapír közepét megkenjük egy kis kacsazsírral, majd pedig rárakjuk a burgonyát, a hagymát, a zöldségeket és a húst is. Az egészet megsózzuk, és ízesítjük egy kis rozmaringgal és fokhagymával. Ezután a sütőpapírt felül összefogjuk, és az egészet becsomagoljuk egy darab alufóliába. Miután elkészítettük az összes csomagot, belerakjuk őket az izzó parázsba, és addig sütjük, míg a csirke és a zöldségek is puhára sülnek.

A salátához vékonyra vágjuk a hagymát, megszórjuk két kiskanál sóval, és jól beledörzsöljük. Ezután hagyjuk egy kicsit állni, hogy a só megdolgozza a hagymát és elvegye az erejét.  Közben összeállítjuk az öntetet. Az ecetben elkeverjük a cukrot, hozzáadjuk a citrom levét, a felaprított szárzellert és a sózott citromot. Ezután az öntetet elkeverjük a hagymával, végül pedig meglocsoljuk tökmagolajjal.

További információk a kampányról az Agrármarketing Centrum Facebook oldalán (https://www.facebook.com/agrarmarketingcentrum)