Bárhol, bármikor, baromfi. Jól teszed, ha ezt eszed!

A hús ősidők óta az emberiség létfontosságú tápláléka. A hús és húskészítmények az emberi szervezet fehérjeszükségletének fedezésében játszanak fontos szerepet, és ami kevésbé köztudott, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.

Zsírtartalmuk tág határok között változhat, a közhiedelemmel ellentétben a hús- és húskészítmények többségének koleszterintartalma alacsonyabb, mint sok egyéb állati eredetű terméké. Mindezek alapján a hús- és húskészítmények a megfelelő termékek és a helyes arányok megválasztásával jól beilleszthetők a mindennapi étrendbe, táplálkozásbiológiai értékük miatt fontos szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott táplálkozásban. Emellett a húsfogyasztással összefüggésben jelentősek a gasztronómiai hagyományai. Egy jól elkészített húsétel közérzetünket is kedvezően befolyásolja.


A naponta fogyasztott táplálékok felét az állati eredetű élelmiszerek alkotják. Bennük találhatók meg azok a fehérjék, melyek az emberi szervezet számára az úgynevezett nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat jelentős mértékben tartalmazzák. Ezeket a szervezet más úton nem képes előállítani, tehát azzal és annyival tud gazdálkodni, ami a táplálékból rendelkezésre áll.

Vásárláskor keressük a Magyar Baromfi védjegyet, ez ugyanis azt jelöli, hogy az állatot Magyarországon nevelték és vágták.

A baromfitermékek jelentősége az emberi táplálkozásban

A baromfihúsoknak nagy előnye, hogy kedvező jegyeiket konyhatechnikai elkészítésük - sütés, főzés, párolás - során is megtartják Zsírtartalmuk elegendő ahhoz, hogy más zsírok és olajok hozzáadása nélkül, önmagukban süthetők legyenek - például grillcsirke, de a liba és kacsa is -, de a kész hús zsír- és energiatartalma még mindig lényegesen alacsonyabb, mint más, nem szárnyas húsoké. Ennek folytán az egészséges táplálkozásban is jelentős előnyük van. Könnyen emészthető, teljes értékű fehérjeforrásokat, valamint az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák.

A baromfihúsok - baromfi termékek - elsősorban kedvező biológiai értékük, valamint a nagy biztonsággal való előállíthatóságuk, a fogyasztó számára a mindenkori elérhetőségük és az étkezési szokások - tradíciók - folytán igen jelentős szerepet töltenek be az ember táplálkozásában. A baromfihúsok Magyarországon is közkedveltek, a magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyagai.

Hasznos zsírok: az omega-3 zsírsavak

Táplálkozás-élettani szempontból a zsírban szegény húsokat részesítjük előnyben. A brojlercsirkében a bőr alatti vagy az izmok közötti enyhe zsírlerakódás a fogyasztó szempontjából általában nem jár különösebb hátránnyal. A kötőszövetbe lerakódó csekély zsír miatt a hús ízletesebb és főképp porhanyósabb lesz.

Az állatok testében a hús és a zsír mennyisége a takarmányok energia-, fehérje- és esszenciális- aminosav-tartalmától, valamint ezek egymáshoz való arányától függ. A fehérjében és esszenciális aminosavakban szegény, egyszersmind energiában gazdag takarmányozás kedvez a hasűri, a bőr alatti és az izmok közötti zsírlerakódásnak, ellentétben a fehérje beépülésével és a húsképződéssel. Az utóbbi években a többszörösen telítetlen zsírsavak közül az omega-3 zsírsavak - a táplálkozásban betöltött védő szerepük miatt - az érdeklődés középpontjába kerültek. Az állati eredetű táplálékok közül a halak, vadon élő állatok és a csirke zsírjában vannak jelen ezek az értékes zsírsavak. Klinikai vizsgálatok szerint e zsírsavak rendszeres fogyasztása bizonyos betegségek kialakulásának veszélyét (például a koszorúér betegségekét) nagyban mérsékli. Ezek a zsírsavak gátolják a trombózisok, valamint a rendellenes szívműködés bekövetkezését és vérnyomáscsökkentő hatásuk is van.

Ezen kívül a baromfihús nagy mennyiségben tartalmaz A, D és B vitaminokat.

A baromfihús a konyhában: legnépszerűbb elkészítési módok

A baromfihús az egészségtudatos, vagy a mediterrán étrendbe is könnyedén beilleszthető. A legnépszerűbb – és egyik legegészségesebb - elkészítési módja a grillezés, hiszen ennek a fajta húsnak pár órás pácidő is elegendő, könnyen készíthető belőle roston sült pulyka- és csirkemell, jól fűszerezett kacsa- és libacomb, illetve ropogós csirkeszárny is. Ráadásul ezekben a húsokban kedvező az aminosavak aránya, nem lebecsülendő a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, ellenben zsírban szegények.

Grillezésnél ügyeljünk, hogy a húsokat süssük át, de ne süssük túl. A higiénia is fontos: ne vágjuk ugyanazzal a késsel vagy ugyanazon a vágódeszkán a zöldséget, mint ahol előtte a húst készítettük elő.

Ráadásul a baromfi igen sokrétű elkészítési módokra ad lehetőséget: grillezhetjük, párolhatjuk, főzhetjük, mindegyik konyhatechnikai eljárással ízletes étel készíthető.


Baromfik fajták szerint

Csirkehús

 • A csirkehús gyári és otthoni feldolgozása egyaránt könnyű.
 • Húsa táplálkozási szempontból értékes és könnyen emészthető.
 • Izomrostjai puhák, kötőszövetei zsírban szegények.
 • Fehérjetartalma magas és teljes értékű.
 • Zsírtartalmának eloszlása kedvező, (A nagy vágóállatok zsírja átszövi az izomzatot, a baromfié a bőr alatt helyezkedik el és így könnyen eltávolítható.)
 • Energiatartalma 100 grammonként mindössze 113 kcal, (összehasonlítva: pl. a közepesen kövér sertéshúsban 306 kcal van).
 • A vitaminok közül a csirkének főleg a B-vitamin tartalma jelentős, emellett ásványi anyagokban is gazdag.
 • Előnyös tulajdonságainak köszönhetően a csirkehús szinte mindenkinek az étrendjében szerepelhet.

Pulykahús

 • A pulykahús fogyasztása egész Európában látványos fejlődésnek indult. Fogyasztása szintén része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, mert:
 • A csirkehúshoz hasonlóan zsírszegény, értékes fehérjében és vitaminokban gazdag.
 • Bőr nélkül a bármilyen okból energiaszegény diétán élők is bátran fogyaszthatják.
 • Az összes húsfélét tekintve a pulykahúsnak jelentős a szív- és érvédő hatású többszörösen telítetlen zsírsavtartalma.
 • Tekintettel arra, hogy a pulykamell zsírtartalma a legalacsonyabb, miközben arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza, a hazai pulykahúsnak nagyobb szerepet kellene kapnia a fiatalok étkeztetésében is.

Libahús

 • A liba húsa ízletes, mája kiváló csemege és értékes exportcikk.
 • Húsa magas zsírtartalmánál fogva energiában a baromfitermékek között a legmagasabb, eléggé rostos, ezért nehezebben emészthető, mint a fehér húsú háziszárnyasoké.
 • Húsának minősége függ az állat korától, nemétől, fajtájától, táplálásától, vágási körülményeitől, a vágás és a felhasználás között eltelt időtől.
 • Zsírtartalma elég nagy, amely a bőr alatti kötőszövetekben és a hasüregben rakódik le.
 • A liba (és a kacsa) zsírja több mint 60%-ban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így fogyasztása hozzájárulhat a vérben található „rossz” koleszterin szintjének csökkentéséhez.

 • Ezen kívül az izmok is jelentős mennyiségű zsírt tartalmaznak.

A humán szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagnak minősül a cink, a réz és a vas, hiszen ezek fontos szerepet játszanak a szervezet természetes védekezőképességének fenntartásában, illetve fokozásában. Egy friss kutatás igazolta, hogy a libamell vasban és rézben gazdag, azaz az ezekre az ásványi anyagokra előírt napi beviteli referenciaérték – azaz a naponta fogyasztásra ajánlott mennyiség - kétszeresét tartalmazza. Ugyanez a vizsgálat megállapította, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő libamell a naponta bevinni ajánlott értéket elérő mennyiségben tartalmaz cinket is, így kiváló ásványianyag-forrás mind a vas, a réz és a cink tekintetében.

Kacsa

 • Kacsahúst nagyobb mennyiségben csak néhány országban fogyasztanak.
 • Élenjárók főleg az ázsiai országok, kiemelkedően Kína, ahol a világ kacsaállományának 60-65 %-át tartják. Itt a hústermelésen kívül tojástermelésre is hasznosítják a kacsát.
 • Európában ez nem szokás, szinte kizárólag húsra hasznosítják. Franciaországban a hús mellett a kacsamáj fogyasztás ölt nagyobb méreteket.
 • Megemlíthető még, mint jelentős kacsahús-fogyasztó, néhány észak-európai állam, továbbá Németország, Anglia és Olaszország.
  • A liba és kacsa húsa  - a bőr alatti részeken - zsírban és koleszterinben gazdag. Mi több, mindkét víziszárnyas zsírja több mint 60 százalékban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így fogyasztásuk hozzájárulhat a vérben található „rossz” koleszterin szintjének csökkentéséhez. Mindenképp érdemes gyakrabban felvenni a menübe, mivel ez tartalmazza a legtöbb energiát a szárnyasok közül.

Baromfi Világnap

A baromfiágazat kiemelten fontos szerepet tölt be a hazai állattenyésztésben, ezért már 2010-ben felmerült - magyar kezdeményezésre - a Baromfi Világnap létrehozása. A világnapot első alkalommal 2014-ben ünnepeltük, hivatalos időpontja pedig május 10.

A nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazat szereplőire, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában. A világ baromfihús-termelése 1970 óta közel meghatszorozódott, ezzel az egyik legdinamikusabb növekedést produkálta az állati termékek közül. Az ágazat húsfogyasztásban betöltött szerepe és aránya egyre inkább növekszik, így néhány éven belül a legnagyobb arányban fogyasztott húsféleség lesz.

A hazai baromfiágazat számokban

A hazai baromfi ágazat a magyar állattenyésztés legnagyobb és egyben folyamatosan fejlődő ágazata, jelentősége a hazai fogyasztók ellátása és az export szempontjából is kiemelkedő. A hazai baromfiágazat európai szinten is kifejezetten sokszínű, gyakorlatilag minden faj és hasznosítási típus megtalálható benne. Emellett az ágazat foglalkoztatási képessége is igen jelentős, több tízezer ember számára nyújt biztos megélhetést. Baromfihúsból önellátottsági szintünk mintegy 160-180%, azaz a jelentős belföldi fogyasztás kielégítésén túl (amely nagyságrendileg 40 kg/fő/év), jelentős exporttermékünk is. A BTT 2022. évi adatai alapján legnagyobb mennyiségben csirkehúst fogyasztottunk, ez az összes fogyasztás mintegy 85%-a, de kedvelt a rendkívül alacsony zsírtartalmú pulykahús (3 kg/fő/év), valamint a víziszárnyas fogyasztás is (2 kg/fő/év) jelentős. A hazai termelésből származó baromfitermékek megfelelnek a világszinten is legszigorúbb EU szabályozás követelményeinek (élelmiszerbiztonság, állatjólét stb.), így változatos, jó minőségű és biztonságos választása lehet a fogyasztóknak. A fogyasztói igények változása is azt mutatja, hogy a nyers termékeken túl egyre népszerűbbek a félkész termékek is, mint például az előre pácolt csirke- és pulykamell és -comb, amely egyszerű és gyors grillezést tesz lehetővé.