Grill a lelke mindennek – avagy, így süss magasfokon!

2022.08.08.

A nyár nem csupán az utazás, a kirándulás és a pihenés időszaka, hanem a grillpartik szezonja is. Ilyenkor szívesen ülünk össze barátainkkal, családtagjainkkal egy kellemes beszélgetésre, miközben a szabadban sülnek a finomabbnál finomabb ételek.

A bográcsozás és szalonnasütés mindig népszerű volt, de az utóbbi időben a grillezés és a barbecue-zás (vagy ahogy az angol mondja bbq) is nagyon felkapott lett hazánkban is. A grillezés kihozza az ételek valódi ízét, színessé varázsolja az együtt töltött időt és természetesen ilyenkor a receptcserék sem maradhatnak el. Csak néhány szabályt kell betartanunk és a siker garantált!

A grillezés nagyon jó alkalom arra, hogy együtt, közösen készítsünk valami finomat és a végén még jól is lakjunk. Na de nem mindegy, hogy mit grillezünk és hogyan. Természetesen mindenki a saját szája íze szerint szereti elkészíteni a különféle ételeket, de abban szinte mindenki egyetért, hogy ha grillezésről van szó, akkor az egyik legnépszerűbb hús a sertéshús. Mondhatjuk, hogy a sertéshús a grillszezon sztárja!

Sok esetben ha egészséges ételekről van szó, akkor a legtöbben először a halra és a szárnyas ételek gondolnak, azonban a sertéshúst sem szabad kifelejteni a sorból, hiszen nem csupán elsődleges fehérjeforrásunk, de táplálkozásunk szerves része, fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk is. A sertéshús hozzájárul a megfelelő vas, cink, szelén és kálium ellátottsághoz, ami szükséges többek között az immunrendszer működéséhez és a vérképzéshez is. Vitaminok közül kiemelkedő a B1-, B2-, B6- és B12-vitamin tartalma. Ráadásul a grillezett ételek egészségesebbek is, mint a zsírban és olajban készült fogások.

Fontos alapszabály, hogy a grillezésnél nem használunk plusz zsiradékot, így az ételek kalóriaszegények és egészségesebbek lesznek. Ha tehetjük, válasszunk zsírszegényebb húsrészeket, mint a comb, a karaj, vagy a szűz. A sertés kifejezetten jó választás, mert a zsiradék a hús rostjai között helyezkedik el, így a sütés során nem szárad ki túlzottan, ízletes marad, ráadásul a húsok számos vitaminnak és ásványi anyagnak a gazdag forrásai. Fontos, hogy friss húst válasszunk, és ha lehet, akkor kerüljük a fagyasztott termékeket. Sütés előtt érdemes pár órával bepácolni az alapanyagot, de ha erre nincs idő lehet gyorspácot is használni. Ne legyenek a hússzeletek túl vastagra vágva, fontos hogy rendesen átsüljön a hús, de figyeljünk arra, hogy ne égjen meg. Ha véletlenül mégis kicsit megkapná az ételt a láng, egy egyszerű mozdulattal távolítsuk el az égett részeket. Amint elkészültek az ínycsiklandó húsok, érdemes gyorsan letakarni, vagy akár becsomagolni azokat alufóliába és kicsit pihentetni tálalás előtt. Erre azért van szükség, mert a pihentetés következtében az ételben található nedvesség szépen lassan eloszlik, így a hús mindenhol egyforma puha és szaftos lesz.

Az étel mellé mindenképp ajánlott köretként valamilyen saláta, lehetőleg friss alapanyagokból. A zöldségek vitamintartalma és ásványianyag tartalma fokozza az immunrendszer működését, rostban gazdag, ami élénkíti az anyagcserét, fokozza a telítettség érzetet, ezért hozzájárul a normál testsúly megőrzéséhez.

Grillre fel! Jó sütögetést kívánunk!