„Nyár, dinnye, szeletem” – Még szeptemberben is ehetünk dinnyét

 

Immár ötödik éve indul kommunikációs kampány a zamatos görög- és sárgadinnye népszerűsítésére az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) szervezésében. Az idei kampány fő üzenete, hogy az ízletes dinnye még szeptemberben is elérhető lesz az üzletekben és a piacokon. A dinnyeszezon végére időzített promóció keretében különböző időpontokban, több helyszínen lesz lehetőség megkóstolni az ízgazdag gyümölcsöket.

„Nyár, dinnye, szeletem” szlogen alatt futó fogyasztásösztönző kampány célja, hogy bemutassa a kiváló minőségű dinnye sokrétű felhasználási lehetőségeit, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy még szeptemberben is kapható lesz az ízletes gyümölcs.  

A sajtótájékoztatón Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy idén 4000 hektáron mintegy 160 ezer tonna termés várható dinnyéből, ami a tavaszi járvány, illetve a hektikus termelési körülmények miatt némileg elmarad az átlagtól. A helyettes államtitkár hozzátette, hogy a hazánkban megtermelt dinnye több mint felét export piacokon értékesítjük. 

Az AMC ügyvezető-helyettese, Giczi Gergely kiemelte, hogy az idei dinnyekampány fő üzenete az, hogy a fejlődő termesztéstechnológiának, a megfelelő fajtahibrideknek és a változó időjárás és klimatikus viszonyoknak köszönhetően a magyar dinnye szeptemberben is a megszokott kiváló minőségben elérhető. A kampány részeként rádió-, online-, és közösségi média hirdetésekkel, valamint a járványhelyzetnek megfelelően szabadtéri kóstoltatásokkal kampányol az AMC. 

A kampányról a legfrissebb információkat az Agrármarketing Centrum honlapján is megtalálhatják az érdeklődők, a https://www.amc.hu/dinnyekampany/ oldalon.  

Háttér 

A sárga- és görögdinnye többek között A, C, B6 és E-vitamint, illetve vasat és foszfort tartalmaz, víztartalma pedig kiválóan hidratál, ami a fejlődő szervezet számára is kimondottan előnyös. A dinnye beltartalmi értéke kiváló, termesztésének évszázados hagyományai vannak. Termőterülete idén 4000 hektárra csökkent a koronavírus-járvány hazai megjelenése miatt. 

 Jelenleg az átlagos hazai dinnyefogyasztás évente 10 kilogrammot tesz ki. 160 ezer tonna dinnye idén a megtermelt dinnye, aminek a 40% export, amelyet többek között a cseh, a lengyel, a szlovák piacra szállítanak.