Vajon tényleg csak levesbe való a sárgarépa?
A sárgarépa eredetileg Közép-Ázsiából származik. Az akkoriban még vékony, kemény gyökérfélét a spanyolok közvetítésével ismerte meg Európa az i. sz. I. század környékén.
Sokáig fehér, sárga és lila változata létezett, a ma ismert narancsszínt holland kertészeknek köszönhetjük, akik új zöldségfélével akartak kedveskedni a királyi családnak, még az 1600-as években.
Száz gramm energiatartalma mindössze 52 kcal (218 kJ), ami nagyjából 7 perc szobabiciklizés energiájának felel meg. Igen gazdag tápanyagokban, B1-, B2- és B6-, valamint C-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül kalcium és foszfor mellett vas is van benne.
Béta-karotinból - amely az A-vitamin úgynevezett provitaminja - körülbelül 7-15 mg-ot, szénhidrátból átlagosan 6-7 grammot tartalmaz 100 grammonként.
A sárgarépa igazi bőrvédő csodaszer. C-vitamin tartalma segíti a kollagén termelést, amitől a bőr rugalmasabbá válik. Emellett a répában található béta-karotin elősegíti a barnulást, véd a leégés ellen, szabadgyökfogó hatásánál fogva megakadályozza a bőr öregedését, a ráncok, pigmentfoltok megjelenését.
A sárgarépát érdemes vékonyan hámozni, mivel értékes tápanyagainak nagy része közvetlenül a külső héj alatti háncsszövetben található. Ez sötétebb színű, és gyűrű alakban öleli körül a belső, szívrésznek nevezett szöveteket.
Nyersen hasznos tápanyagainak, többek között a béta-karotinnak is mindössze a negyede hasznosul. Hő (azaz főzés vagy sütés) hatására azonban megnyílnak a vastag sejtfalak, és hozzáférhetővé válik a hasznos anyagok jelentős része.
Recept ajánló
Zabpelyhes répa fasírt
Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa
10 dkg zabpehely
1 db tojás
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek zsemlemorzsa
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
10 dkg zsemlemorzsa (a hempergetéshez)
2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
Elkészítés:
- A megtisztított répákat almareszelőn lereszeljük, besózzuk, és állni hagyjuk.
- Ez idő alatt felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát.
- Hozzáadjuk a répához a hagymákat, a zabpelyhet, a tojást, a zsemlemorzsát. Megborsozzuk, és megszórjuk pirospaprikával.
- Jól összekeverjük (kicsit állni hagyjuk, hogy a zabpehely magába szívja a répa levét), majd gombócokat formázunk belőle, zsemlemorzsába meghempergetjük, és bő olajban kisütjük.
(recept forrás: nosalty.hu)