Természetesen természetes! - Bioszigettel és biopiaccal is vár a 78. OMÉK

 

A magyar föld legjavát a korábbi éveknél egységesebb és hangsúlyosabb megjelenéssel mutatják be a biogazdák, biotermelők és szakmai szervezetek a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK). A HUNGEXPO G pavilonjában 2017. szeptember 20-24. között bioszigettel és biopiaccal több száz négyzetméteren várják a látogatókat.

A pavilonban a hagyományos, kistermelői élelmiszerek előállítói is megjelennek, hiszen a gazdálkodók kistájak szerint vonulnak majd fel, az adott tájegység – például az Őrség, a Nyírség, vagy a Szigetköz - jellemző termékeivel. Szabad kiállítói helyek még vannak, a jelentkezési lapok a vásár honlapján, a www.omek2017.hu/kiallitoknak oldalon érhetőek el.

Számos tekintetben megújul a 78. OMÉK, amely a szakmai szereplők és a nagyközönség számára is programokban gazdag napokat kínál. A vásárt szervező Agrármarketing Centrum a korábbiaknál hangsúlyosabb megjelenéssel készül az egészségtudatos élelmiszereket előállítók és fogyasztók számára. A HUNGEXPO G pavilonjának több száz négyzetméteres területén alakítják ki a biopiaccal körülölelt bioszigetet, ahol a biogazdálkodásban érintett hatóságok, tanúsító szervezetek, intézetek is bemutatkoznak. A biopiacon a kóstolás után meg is lehet vásárolni az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó különleges élelmiszer termékeket.

A G pavilon azonban más újdonságokat is tartogat: a biotermelők mellett kistermelők, őstermelők és családi gazdálkodók árulják majd portékáikat, mégpedig kistájak szerint. A látogatók ennek köszönhetően tematikus rendben ismerkedhetnek meg például az Őrség vagy a Nyírség jellemző ízeivel, hagyományos ételeivel, hogy eldönthessék, melyik tájegység ízvilága áll a szívükhöz legközelebb. De a G pavilonban kap majd helyet a védjegyes termékek közösségi standja is, ahol a földrajzi eredetvédett élelmiszereket és italokat előállító vállalkozások jelenhetnek meg.

 A kiállítók toborzása javában zajlik, a G pavilon 2900 négyzetméteres területének több mint egyharmada már gazdára lelt. A jelentkezési lapok a vásár honlapjáról, a www.omek2017.hu/kiallitoknak oldalról is letölthetők, ahol az érdeklődők további hasznos információt is találnak a rendezvényről.