Sertéshús fogyasztást ösztönző kampány színesíti a Magyar Ízek Vásárát

 

A Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum támogatásával a SIRHA rendezvényen induló sertéskampány következő állomása a jubileumi 15. évfordulóját ünneplő, a hazai kistermelők népszerűsítését zászlajára tűző Magyar Ízek Vására. A Várkert Bazárban 2018 március 3-4-én ingyenes kóstoltatók, gasztronómiai bemutatók és kulturális programok várják a vendégeket.

„Tulajdonképpen minden hasznos információt megtudhatnak a sertéshúsról, annak hatásairól, elkészítésének módozatairól, a különféle húsfélék jellegzetességeiről és a praktikus konyhatechnólogiai módszerekről azok a családok, háziasszonyok és vásárlók, akik ellátogatnak a Magyar Ízek Vásárára most hétvégén” – mondta sertéshús fogyasztást ösztönző kampányt lebonyolító Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Daróczi László.

A rendezvény szakemberei és szakértői emellett jó tanácsokkal is szolgálnak a sertéshús fogyasztással kapcsolatban, szombaton Antal Emese dietetikustól, a TÉT Platform szakmai vezetőjétől lehet majd tájékoztatást kérni e témában.

„A sertéshúsok és a belőlük készült ételek értékes, az emberi szervezet számára fontos tápanyagokat, fehérjéket, B vitaminokat, jól hasznosuló vasat, rezet és cinket tartalmaznak. A kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás részei, kiemelten a gyermekek, várandós és szoptató anyák, illetve nagy fizikai munkát végzők esetében fontos. A húsétel zsírtartalmára hatással van az alkalmazott konyhatechnológia is. A sertéshúsok emészthetőségét az ételkészítések során jellemző különböző hőhatások (pl. főzés, párolás, sütés) javítják, amely az állatok életkorával együtt változó kötőszövetek minőségétől függ. A fiatalabb állatok húsa általában könnyebben emészthető” – foglalt össze néhány fontos tételt a szakember.

A Magyar Ízek Vására 15. alkalommal nyitja meg kapuit, azzal a céllal, hogy megmutassa: magas minőségben, ellenőrzött szereplőkkel is lehet „piacolni”, a vásárlást élménydússá tételével.

Az eseményen megközelítőleg 80 kistermelő több ezer terméket vonultat fel, igazi primőrparádéra számíthatnak tehát a látogatók. A finom, friss sonkák, ízletes füstölt húsáruk, kolbászok mellett a kézműves sajtok, tejtermékek, fűszer és zöldség készítmények, gombakészítmények, zöldségek, lekvárok és édességek egész sora vonul fel a vásári forgatagban, nem beszélve a bor, sör és pálinka különlegességekről!

A 15. jubileum alkalmával mindezeken túl színes gyermekprogramokról is gondoskodnak a szervezők, gólyalábasok, bábszínház, zenés-táncos műsorok, kézműves foglalkozás, speciális vásári ringató is várja a kisebbeket.

Pap Krisztián a vásár szervezője a rendezvény kapcsán azt emelte ki, hogy az előkészítés során a hazai kistermelők összeszervezésére, a hamisítatlan, biztos forrásból származó kézműves magyar ízek népszerűsítésére és ezen értékek töretlen képviseletére törekszenek.

A Magyar Ízek Tavaszi Vásárát az Agrármarketing Centrum, a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja, az esemény együttműködő partnere a Várkert Bazár.