OMÉK: főszerepben az élelmiszeripar

 

Új arculattal, fiatalos lendülettel, szakmai elkötelezettséggel vágott bele a munkába a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) megszervezésével megbízott Agrármarketing Centrum a 2019-es évben. Alig három hónap telt el, de az AMC idei tervbe vett külföldi kiállítói megjelenéseinek felét már sikerrel zárta.

Az Agrármarketing Centrum közösségi standja a magyar kiállítók kiváló magyar termékei- vel együtt nyolc olyan külföldi kiállítást járt be, amely a magyar export szempontjából ígéretes. A berlini IGW és Fruit Logistica, az oroszországi Prod- expo, a nürnbergi Biofach, a düsseldorfi Prowein, a dubaji Gulfood, a japán Foodex és a londoni IFE mellett még legalább hét nemzetközi kiállításra készülnek idén.

 A kiállítói helyekre a www.amc.hu honlapon közzé tett jelentkezési lap kitöltésével jelentős állami támogatás mellett biztosíthatják helyüket az agráriumban és élelmiszer-ágazatban tevékenykedő kkv-k. Ondré Pétert, az AMC ügyvezető igazgatóját azonban a cég ez évi hazai tevékenységéről kérdeztük.

Ondré Péter: Beszélgessünk fiataljainkkal, hogy megtalálják a pályát, ahol kamatoztathatják kreativitásukat.

Javában tart az AMC sertés- és mangalicahús-fogyasztást ösztönző kampánya. Rádió- és tévéhirdetések, plakátok, on- line és újságcikkek, a közösségi médiában fiatalokat megszólító hirdetések és vírusvideók hívják fel a figyelmet a tudatos és egészségorientált, változatos étkezés jelentőségére. A közvetlen elérésekre áruházi kóstoltatásokkal, belföldi kitelepülésekkel fókuszálnak, ennek jegyében vesznek részt a Hungexpón a FeHoVa, AgroMash rendezvények után április 3–7. között a Construma kiállításon is, ahol a Magyar
Kertépítő Verseny és Show főtámogatóiként a fiatalabb nemzedék megszólítására törekednek.

Gyors a fejlődés az agráriumban is

– Rendkívül szerteágazó az alig harminc fővel dolgozó AMC feladatköre, de melyik az a célkitűzésük, amely az ön szívéhez legközelebb áll?

– Szívügyem a generációváltás kérdése. Az ország jövője szempontjából a legfontosabb kérdés, hogy beszélgessünk fiataljainkkal, segítsünk nekik megtalálni azt a pályát, amelyen a legnagyobb haszonnal kamatoztathatják kreativitásukat, tudásukat, szorgalmukat. A felgyorsult világban az egyes szakmák – az agráriumban is – hihetetlen tempóban fejlődnek. Fontos, hogy ezekről a folyamatokról a fiatalok is tudjanak.

A növekvő népességet élelmezni kell

– Másként kellene az agráriumra gondolnunk?

– Az agrárium ez elmúlt időszakban látványos fejlődésen ment keresztül. A mezőgazdaságban már automatizált berendezésekkel, GPS-vezérelt traktorokkal, drónokkal, összetett IT-rendszerekkel találkozunk. A világban fokozott kereslet van a kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerekre. Akit érdekel az agrárium vagy az élelmiszeripar, biztosan megtalálja számításait, munkájára szükség lesz, mert a világ növekvő népességét élelmeznünk kell.

– Ön sok nyilatkozatot adott, előadást tartott már az agrárdigitalizációról. Tavaly fiataloknak szóló konferenciát, szakácsversenyeket szerveztek és egy innovációs versenyt is tervbe vettek a 79. OMÉK-on. E téma köré fűzik a szeptember 26–29. között zajló OMÉK-ot is?

– Igen. Fókuszába az innovációt, a professzionalitást, a nemzetköziséget és az élelmiszeripart emeljük, koncentráljuk erőinket.

Ondré Péter ügyvezető igazgató


– Nevesítve hogyan?

– A nagy fajtaállat- és gépbemutatókat Bábolnán és Hódmezővásárhelyen, OMÉK-társrendezvényként szervezzük meg. A budapesti kiállítás négy napján pedig a szakmaiság a korábbiaknál is hangsúlyosabban jelenik meg.

A korszerű tudás óriási lehetőség

– Szenvedélyesen hisz abban, hogy haladnunk kell a korral.

– Sorsfordító időket élünk. Az agrárium és élelmiszer-ágazat technológiai forradalma szükségszerűség, a szakképzett, tetterős, okoseszközök, applikációk, chatbotok világában jártas, fiatalabb generációk számára pedig óriási lehetőség! Erre az OMÉK bizonyságul szolgál majd.

– Az OMÉK-ra a jelentkezés mikor indul?

– Már várjuk a kiállítók jelentkezését, április harmincig tízszázalékos kedvezménnyel. Az OMÉK-hoz kötődő friss információkról és a rendezvény programjairól folyamatosan beszámolunk az omek.amc.hu honlapon. Szeretettel várunk szeptemberben minden érdeklődőt a 79. OMÉK-on, a Hungexpón.

Forrás: https://www.kisalfold.hu/dunantul/omek_foszerepben_az_elelmiszeripar/2593064/