Ökojátszótér

 

Az idei OMÉK-on nagy hangsúlyt kap a fenntarthatóság. Ennek jegyében ökojátszótér várja a legifjabbakat a D pavilon mögötti szabad területen.

- Megtanítjuk a gyerekeknek, hogy mit kezdjenek a hulladékokkal, hiszen mindannyiunk háztartásában képződnek, és játszi könnyedséggel újrahasznosíthatjuk azokat - vallja Gellért Miklós, az ökojátszóteret megvalósító Szike Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület elnöke.

Az egyesület célja, hogy játékos tanulással bővítsék a gyerekek komposztálással kapcsolatos ismereteit, így például az úgynevezett kompomata feleletválasztós játékkal több mint 30-féle tudnivalót sajátíthatnak el.

A mai kertkultúra sajnos a komposztálás ellen „dolgozik” - véli Gellért Miklós - túlzottan rendszeretők vagyunk, minden levelet összegereblyézünk, holott az helyben is elbomlana, és gazdagítaná a talajt tápanyagokban.

Nemcsak komposztálási praktikákat adnak át a gyerekeknek, hanem a környezetközpontú gondolkodás alapjait elplántálják beléjük. Külön programot dolgoztak ki óvodásoknak, iskolásoknak, illetve a lakosságnak. A legfontosabb tudnivalókat szemléletes, praktikus kiadványban gyűjtötték össze.