Mi mindenre jó a fűszernövény?

 

A nyári ízkavalkádhoz a fűszernövények is hozzátartoznak, melyek nemcsak a salátákat, húsokat, hanem a nyári italodat is megízesítik. Ételeink finomabbak lesznek tőlük és még a hatásuk is kiváló.

Bazsalikom

A bazsalikomot mindenki jól ismeri, de a mozzarella-paradicsom kombináción kívül is érdemes használni ezt az aromás fűszernövényt. A fahéj-ánizs-menta aromája mindenféle konyhát meghódított a világon. Tartalmaz C-vitamint, javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó hatása is van, de nyugtat, és még a köhögést is csillapítja. Az immunrendszer megerősítésére is kiváló. Használható levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások ízesítésére, de teaként is fogyasztható. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.

Menta

A frissen szedett menta levelei nagyon aromásak, és még dísznövényként is jól mutat az erkélyen vagy a kertben. A szervezetet is segíti: hatásos gyomorpanaszok ellen, segít az emésztésben, enyhíti a görcsöket, oldja a feszültséget, és elősegíti az ellazulást. A levelek felhasználhatók salátaöntetek, levesek, koktélok és desszertek ízesítésére és díszítésére. Továbbá rendkívül finom, enyhe, nyugtató hatású tea készíthető belőle.

Rozmaring

A rozmaringnak emésztésjavító hatásai ismertek, megelőzi a puffadást, valamint a székrekedést. A rozmaringteát különösen azoknak érdemes fogyasztani, akik étvágytalanságban szenvednek, vagy nehezebben emésztik meg a zsíros ételeket. Kiválóan fel lehet használni a következőkhöz: mártások, pástétomok, töltelékek, szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek, ecetes halak, gombás ételek. Jól kombinálható más fűszerekkel is, mint például a kakukkfű, a bazsalikom és az oregánó.

Citromfű

A citromfű a mentához hasonlóan egy aromás, illatos levelű fűszer- és gyógynövény. Illata, mint a friss citromé, íze kicsit mézszerű, aromadús. Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása ismert. Alvási zavarokra, kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra, ideges eredetű szívpanaszokra használható. Ugyanakkor serkenti a máj működését, emésztésjavító, és puffadásgátló hatása is van. Felhasználható akár limonádéhoz, vagy uborkás vízhez és teához is, hatása mindenképpen frissítő lesz.

Oregánó

Leginkább szárított fűszernövényként használjuk, mivel így háromszor intenzívebb ízt tudunk elérni, valamint tovább tárolható. Ez magyarázza, hogy dupla adagot kell felhasználni, ha friss oregánóval ízesítjük ételünket. Az oregánó tökéletesen passzol paradicsomos ételekhez, fehér és vörös húsokhoz, valamint zöldségekhez is.

(Forrás: wellandfit.hu)