Mézkóstolás és mézüzlet az OMÉK-on

 

Remek családi programok mellett számos érdekességgel, fontos információval találkozhat az OMÉK-ra kilátogató, többek között, szusit, szakét, de hazai mézeket, mézkülönlegességeket is megkóstolhatunk. A méhészeknek az OMME standja mellett a japán partnerország képviselőit is érdemes felkeresni. Nagyon jó hír, hogy jelentősen nőtt az ottani kereslet a magyar mézre.

NIdén is érdemes kilátogatni az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra és Vásárra a Hungexpo és Kincsem Park területére, hiszen számos családi program, a modern mezőgazdaság technológiai érdekességei és kóstolási lehetőség várja az érdeklődőket. Mivel az esemény díszvendége Japán, onnan származó különleges termékeket, többek között szakét, szusit, wagyut is meg lehet kóstolni.

Ajánlom azonban mindenki figyelmébe a hazai mézeket, melyek több standon is megízlelhetőek.

Nem csak a családok, de a méhészek, mézkereskedők számára is érdekes ez a vásár, hiszen egyik célja az eseménynek, hogy üzletek köttessenek - akár a nulladik napon túl is -, és természetesen méhészeti eszközgyártók is jelen vannak.

A konferenciák a méhészek számára is tartogatnak hasznos tudnivalókat, megismerhetik a mezőgazdasági trendeket, fontos számokat, információkat, melyek őket is közvetve vagy közvetlenül érinthetik. Ezen kívül meglátogathatják az OMME (Országos Magyar Méhészeti Egyesület) standját, ahol szaktanácsadó áll a rendelkezésükre.

A kiállítás nulladik napjának egyik legfontosabb előadása a kockázatkezelés volt. Vagyis egy olyan magas rizikófaktorú ágazatban, mint amilyen az agrárium, kiemelt fontosságú a kockázatok felmérése és azok kezelése. Magyarra lefordítva: minden lehetséges kockázatra legyen B terv!

Minden méhész tudja, hogy az agráriumon belül a méhészet talán a legmagasabb kockázattal járó ágazat. Ezért itt különösen fontos lenne tudni, hogy az adódó kockázatokat miként lehet kezelni. Nem csak a globális piaci trendek, nem csak az átokként a méheken ülő varroa atka teszi a méhészetet kiemelten kockázatos megélhetéssé, de például a méhész és a méhek érdekeit figyelmen kívül hagyó vegyszerezések, illetve a vegyszerek nem megfelelő kijuttatása is.

A méhészek és mézkereskedők számára külön érdekesség a vásáron, hogy a díszvendégként szereplő Japán - mely saját lakosságának élelmiszerellátását 50 százalékban importból kényszerül fedezni - egyik napról a másikra jelentősen növelte a magyar méz felvásárlását.

Örvendetes, hogy tavaly az odairányuló mézexportunk megközelítette a 1200 tonnát.