Ki tud szebbet 8 óra alatt? - ifjú kertépítők versenye

 

Az OMÉK kertészeti kiállításának otthont adó D pavilon mögötti szabad területen ifjú kertépítők mérték össze a tudásukat a kiállítás első napján. A kiírásnak megfelelően 8 óra alatt, 4 x 4 méteres területen kellett kertet létrehozniuk.

A versenyt szervező Magyar Kertépítők Országos Szövetsége kertészeti szakiskolákat hívott meg, közülük négyen – a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium, a Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola, illetve a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola – vállalták a megmérettetést, összesen nyolc csapattal.

Értékeléskor főképp az első benyomást pontozzák, a megszerezhető pontok felét ez teszi ki - tudtuk meg Kosztka Ernőtől, a zsűri elnökétől, akivel a munka kezdetekor látogattuk meg a négy fős csapatokat.

A feladattal nyolc óra alatt kell végezniük a csapatoknak. A három fős zsűri – Kosztka Ernő, elnök, Sajó Anna, egyetemi tanár, kerttervező, illetve Král Péter, gyakorló kertépítő vállalkozó –, ezt követően nézi végig a versenymunkákat.

Az elérhető 100 pontból 30 adható a helyes növényhasználatért, illetve 20 a burkolatok szakszerű használatáért. Bár ez utóbbi nagyon fontos kertépítészeti elem, de mivel a résztvevők zöme kevés gyakorlattal rendelkezik, nem veszi súlyos hibának a zsűri, ha hiba csúszik a munkafolyamatba.

A kertbe kötelezően be kellett építeni a rendelkezésre bocsátott szegélyköveket, illetve burkolatköveket, ezen kívül ajánlott növényanyag állt a versenyző csapatok rendelkezésére, és egy tárgyat is el kellett helyezniük a kertben.