Japán lesz a 78. OMÉK vendégországa

 

Nagy tisztelettel köszöntjük a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) partnerországaként Japánt (OMÉK) – mondta dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 2017. szeptember 19-én, szakmai nappal induló, szeptember 24-ig tartó OMÉK sajtótájékoztatóján.

A miniszter kiemelte: Japánnal kiválóak a magyar kapcsolatok, baráti szálak kötnek össze bennünket, s fontos azt is tudnunk, hogy japán az Európai Unión kívüli magyar élelmiszeripari export legfontosabb, legnagyobb célországa. Fazekas Sándor szerint gyorsan bővülő kereskedelemi kapcsolat jellemzi a két ország viszonyát, s köztudottan Japán a legnagyobb ázsiai befektető Magyarországon.

A magyar GMO-mentes, prémium termékek iránt kiemelt érdeklődést mutató Japán magyarországi nagykövete – H. E. Kosuge Junichi beszédében az ENSZ Oktatási, Tudományos Kulturális Szervezete (UNESCO) 2013 novemberi döntésére emlékeztetett, amikor "a japánok hagyományos étkezési kultúrája" a vasoku bekerült az UNESCO szellemi, kulturális világörökségei közé. A nagykövet hangsúlyozta: az OMÉK kiváló lehetőség a két ország gasztronómiai kultúrájának megosztására, az élelmiszerkereskedelem bővülésére és egymás gasztronómiájának megismerésével a japán-magyar barátság, illetve a kölcsönös megértés elmélyülésére.

A minden eddiginél nagyobb területre, a Hungexpora és a Kincsem Parkba kitelepülő vásáron a látogatók ízelítőt kapnak Japán különleges, ázsiai hagyományaiból, ízeiből, kultúrájából és hangulatából – tette hozzá Daróczi László, az OMÉK-ot szervező Agrármarketing Centrum ügyvezetője, aki közölte: a közkedvelt, tradicionális vásári elemeket, őshonos állatainkat, a kertészetek és a mezőgazdasági gépgyártók kínálatát, valamint a magyar konyha remekeit bemutató kiállítások és programelemek megtartása mellett számtalan újdonsággal is készülnek a szervezők.

A BioSzigeten a biotermelők, biogazdálkodók portékáival, a Civil Térben a társadalmi szervezetek nélkülözhetetlen szolgáltatásaival, a GyermekSzigeten a kicsiket megörvendeztető népi játékokkal, kulturális programokkal és emellett a nagyobbaknak is szóló, a modern agrárium technikai vívmányait, az innovációs fejlesztésekben rejlő hatékonyságnövelő és versenyképességet erősítő lehetőségeket is megismerhetik az érdeklődők. A vendégek szórakoztatásáról könnyűzenei koncertek, népszerű fellépők, közismert előadók és társulatok, többek között az ExperiDance kiváló táncosai gondoskodnak. 

Daróczi László tájékoztatást adott az OMÉK markáns szakmai megjelenését és beharangozását szolgáló 90 milliós keretösszegű, pályázatokról, amelyek a nyári szezon agrárrendezvényeinek és konferenciáinak szervezőit szólították meg. Az AMC támogatásával, a pályázattal, országszerte, hozzávetőlegesen 200 milliós értéken lesznek OMÉK-ot beharangozó, a magyar termékek fogyasztását ösztönző rendezvények. Az AMC ügyvezetője emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy partnereik kérésére meghosszabbították az kiállítói számára a jelentkezés határidejét is, így július 31-ig még várják a jelentkezőket.