Itt az ősz, ideje minél több almát fogyasztanunk!

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az étkezési almafajták rendszeres fogyasztására ösztönzi a magyarokat az az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeb Zöldség – Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A választék bőséges, hiszen idén a tízéves átlagnál mintegy 25 százalékkal több, 720-730 ezer tonna almatermés várható.

Ondré Péter, az AMC ügyvezető igazgatója a Karc FM Spájz című műsorában elmondta, hogy az elmúlt 15 évben az emberek éves almafogyasztása a felére csökkent. Az átlagos fogyasztás az ezredfordulón hazánkban még 30 kilogramm volt, most viszont már csak 15 kilogrammot fogyasztunk évente, pedig az almának rengeteg jótékony hatása van, és minden évszakban frissen a rendelkezésünkre áll.

Az alma a természet oltalma szlogennel indított kampány fő üzenete, hogy az alma rendkívül egészséges, ahogy a régi magyar mondás is tartja: „napi 3 alma az orvost távol tartja”. 

Az AMC vezetője kiemelte: az alma fedezi például napi C vitamin szükségletünket, ami az őszi időszakban immunrendszerünk támogatása szempontjából különösen is fontos. Hozzátette: az alma magas vitamin (B1, B2, B6, C és E) és ásványi anyag (kálium, bór, cink, mangán, fluor, jód és a szelén) tartalma miatt igen értékes szellemi foglalkozásúak, stresszes környezetben élők, gyermekek és idős emberek részére is.

Az alma értékei alapján a legharmonikusabb és legkiegyensúlyozottabb összetételű gyümölcs, csecsemőkortól az időskorig egyaránt fogyasztható – mondta Ondré Péter, arra is ráirányítva a hallgatók figyelmét, hogy a csecsemők első gyümölcseként jegyzett almának a héjától az alma magjáig, minden alkotórésze hasznos az emberi szervezet számára, ráadásul ennek a gyümölcsnek a tápértéke feldolgozva is magas, érdemes tehát sütve, főzve, grillezve, párolva, vagy italnak, kompótnak elkészítve is fogyasztani. 

Elhangzott: számtalan termék, többek között lekvár, kompót, befőtt, tea, almachips (aszalt alma), almalé, almaecet, de emellett levesek, szószok, sütemények és torták, saláták, egyéb ínyencségek, sőt alkoholos italok is készülnek a különféle almafajtákból, gondoljunk csak az almaborra (cider), az almasörre, vagy az almapálinkára.

A FruitVeb Zöldség - Gyümölcs Terméktanács szakmai Igazgatója, Hunyadi István az almanépszerűsítő kampány termelői piacokhoz kötődésének egyik nem titkolt céljaként arról beszélt, hogyha a fogyasztók megismerkednek a termelőkkel, a bizalom erősödésének és a vásárlói szokások tudatosabbá válásának eredményeként több almát fogyasztanak. Az interjúban szó esett az almatermő vidékekről, a felvásárlási árak kapcsán a gazdák összefogásáról és az almatermesztésben a szervezettségi szint emelésének fontosságáról is, továbbá arról, hogy az almatermesztés hazai,  jelenlegi 30% étkezési alma 70% léalma arányait legalább 50-50%-ra kellene javítanunk, mert világosan látszik, hogy az étkezési alma hozama jóval kedvezőbb a léalmáénál. A teljes interjú az alábbi linken hallgatható meg.

https://karcfm.hu/2018/09/talpra-all-a-magyar-alma-spajz-2018-09-25/