Idén is jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradt élelmiszert

 

Évente a világ lakossága mintegy 1,6 milliárd tonna élelmiszert pazarol el, ez az előállított élelmiszerek egyharmadát jelenti. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer végzi a kukában, miközben a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint fejenként évente 68 kg élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kg kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni.

Éppen ezért tűzte zászlajára a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) szervezőjeként az Agrármarketing Centrum, hogy a két évvel ezelőtti rendezvényen már nagy sikert aratott kezdeményezést folytatja, és a kiállítás végén megmaradó, fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlják fel.

Az élelmiszerpazarlás megállítása világszerte fontos cél. Két évvel ezelőtt, a 2017-es OMÉK-on összesen 1,2 tonna élelmiszert sikerült megmenteni, amelyet az Élelmiszerbank rászorulóknak, elsősorban gyermekes családoknak juttatott el.

A nemzetközi élelmiszeripari kiállításokon már bevett gyakorlat, hogy a még bontatlan csomagolású, fogyasztható, megmaradt élelmiszereket a rászorulók számára összegyűjtik, így több tonna élelmiszert mentenek meg a kidobástól. Ehhez csatlakozott az OMÉK, amely nem csupán társadalmi felelősségvállalásból, hanem a klímaváltozás valós veszélye miatt is fontosnak tartja a kezdeményezést. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO becslései szerint az élelmiszerveszteség és -kidobás a kibocsátott üvegházhatások mintegy 8 %-ért felel a világon, mivel a lebomló élelmiszer hozzájárul a környezetre káros metángázok termeléséhez. Ha az élelmiszerpazarlás ország lenne, akkor Kína és az Egyesült Államok után a harmadik helyen állna a szén-dioxid kibocsátás tekintetében. Ráadásul világszerte a termőföldek 28 százalékán termesztenek olyan táplálékot, amelyek végül sohasem jutnak el a fogyasztókhoz. Ezzel nem csak a megtermelt étel megy veszendőbe, hanem minden erőforrás, amellyel a földet megművelik.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005-ös indulása óta több mint 62 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét a rászorulók között, a szállítmányok értéke összességében meghaladta a 32 milliárd forintot. 2018-ban az adományok 350 karitatív szervezeten keresztül több mint 300 000 emberhez jutottak el. A tavalyi évben több mint 11 ezer tonna kidobásra ítélt élelmiszert juttatott el az Élelmiszerbank hátrányos helyzetű családokhoz, gyermekekhez, fogyatékkal élőkhöz, idősekhez, hajléktalanokhoz.

A 79. OMÉK zárónapján a szervezet önkéntesei és az Agrármarketing Centrum munkatársai összegyűjtik a megmaradó, fogyasztható, bontatlan csomagolású – elsősorban tartós – élelmiszereket, amelyeket a vásár utáni napokban az Élelmiszerbank juttat el többek között idősotthonoknak, gyermekotthonoknak, fogyatékkal élőknek vagy nagycsaládosoknak.

A vásár kiállítói egyéni döntés alapján ajánlhatják fel az élelmiszert. Az Agrármarketing Centrum számára fontos cél valósul meg ezzel, hiszen nem csupán a segítő cselekedet elterjesztését, hanem az élelmiszerpazarlás visszaszorítását támogató tudatos magatartás népszerűsítését is felvállalja ily módon a szervezet. Az élelmiszerek jótékony célú hasznosításával várhatóan számtalan családnak és gyermeknek szerezhetnek örömöt a kiállítás résztvevői.

Az Élelmiszerbank tevékenységéről figyelmükbe ajánljuk a https://www.youtube.com/watch?v=DdgNL9tFkN0&feature=youtu.be  linken található összeállítást.