Elkezdődött a kétnapos PREGA

 

Több mint 100 előadó és 40 szakmai kiállító várja a kétnapos Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás részvevőit. A 2019. február 19-én és 20-án az Aquaworld konferenciatermeiben zajló eseményen a precíziós gazdálkodás legújabb megoldásait ismerhetik meg a látogatók, valamint szakmai előadásokat hallgathatnak, workshopokon vehetnek részt és kerekasztal-beszélgetéseken cserélhetnek eszmét.

Sokadik éve rendezi meg a precíziós gazdálkodás és agrárdigitalizáció legnagyobb szakmai eseményét az Agroinform agrárportál. Az esemény társszervezője idén az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A kétnapos konferenciát Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, aki köszöntő beszédében hangsúlyozta: precíziós gazdálkodás nélkül nem lesz megújuló magyar mezőgazdaság, az agrárdigitalizáció elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszertermelésben, növeli a hatékonyságot, ezzel pedig a versenyképességet és magasabb jövedelemszintet tesz elérhetővé.

A tárcavezető hozzátette: „A kormány törekszik arra, hogy a környezetet, a talajt és a vizet egyaránt kímélő helyspecifikus gazdálkodás valósuljon meg. Ennek segítésére vezették be a Digitális jólét programot, valamint készítették elő a Digitális agrárstratégiát, aminek lényege, hogy a mezőgazdasági termelők, az agrárszakemberek, a szakigazgatásban dolgozók a mindennapi munkájuk során minél szélesebb körben használhassák az új technológiákat, informatikai és infokommunikációs rendszereket és elsajátítsák az ezek alkalmazásához szükséges, komplex tudást”.

A PREGA konferencián ezúttal a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók, a szőlő-és gyümölcstermesztők, a zöldségtermesztők és az állattenyésztők is önálló szekciókban találhatják meg a nekik hasznos információkat. A precíziós szántóföldi gazdálkodás idén önálló napot kapott, számos témát érintő szakmai szekciókkal.

A PREGA nem csak konferencia és kiállítás, hanem már sokadik éve egy hatalmas agrár-digitalizációs fórum is, amely kiváló helyszíne a kapcsolatteremtésnek, az információ- és tapasztalatcserének a mezőgazdaság döntéshozói, a vezető agráripari, illetve informatikai vállalatok, a szakemberek és a gyakorló gazdák között.

Dr. Végváriné Henter Lilla, az Agrármarketing Centrum szóvivője a konferencia megnyitóján elmondta: a precíziós növénytermesztés, állattenyésztés és kertészet technológiai háttere most már Magyarországon is elérhető. Ez az új, adatalapú tudás teszi lehetővé a jövőben, hogy a magyar mezőgazdaság megállja a helyét a nemzetközi piaci versenyben és mind hatékonyság, mind gazdaságosság szempontjából méltó kihívó legyen.

Az sem véletlen, hogy az idén szeptember 26-29. között megrendezendő 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) egyik leghangsúlyosabb területe az agrárdigitalizáció és innováció lesz”- hívta fel a figyelmet az eseményre Dr. Végváriné Henter Lilla.

Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező agrárgazdasági eseményére, az OMÉK-ra akár a PREGA ideje alatt is jelentkezhetnek a kiállítók a rendezvény mindkét napján, 9 és 17 óra között. A helyszínen felállított OMÉK standon nem csak információt kaphatnak a kiállítási részvételről, de kitölthetik a jelentkezési lapot is, amellyel 2019. március 30-ig még kedvezményes áron vásárolhatnak kiállítói helyet.  A jelentkezési lapok és minden hasznos információ már a vásár holnapjáról, a https://omek.amc.hu/ oldalról is letölthető.