Együnk több gombát!

 

Ma Magyarországon mindössze másfél kilogramm gombát fogyaszt egy felnőtt lakos, míg Nyugat-Európában 5-6, Oroszországban pedig 8-10 kilót esznek meg belőle évente. Hazánkban elsősorban a kereslet hiánya szűkíti a piacra kerülő gazdaságosan termeszthető gombafajok számát, ezért a lakosság ismereteinek bővítésével növelhető lenne az éves fogyasztás is.

Ma Magyarországon mindössze másfél kilogramm gombát fogyaszt egy felnőtt lakos, míg Nyugat-Európában 5-6, Oroszországban pedig 8-10 kilót esznek meg belőle évente. Kínában akár 25 kilót is elfogyasztanak. Ezért is volt igen fontos az idei OMÉK-on megrendezett gombászati konferencia, ahol gombatermesztésünk, illetve fogyasztásunk növeléséről, népszerűsítéséről is szó esett, valamint arról, hogyan tudnánk több gombát gazdaságosan előállítani. Nálunk a fehér csiperke a piacokon leggyakrabban kínált gomba, emellett nem több mint 2-3 fajt vásárolhatunk.

Pedig a világon 20-25 olyan gombafaj van jelenleg, melyet nagy mennyiségben, gazdaságosan termesztenek.

Miért ilyen szerény nálunk a kínálat? Elsősorban a szerény kereslet szűkíti a palettát, pedig hazánkban jók a lehetőségek a gombatermesztésre, hiszen jól felkészült kis- és nagytermelőink vannak. Viszont egyre kevesebb a munkáskéz, ezért a szedés technológiájának fejlesztése igen fontos.

Kívánatos, hogy egyre nőjön a hazai fogyasztás, a lakosság tudatában legyen annak, hogy a gomba milyen jó élettani hatással bír. De szükség van arra is, hogy újabb fajok, fajták jelenjenek meg a kínálatban. Remélhetőleg egyre gyakrabban találkozhatunk majd például sárga és rózsaszín laskagombával, valamint a barna kalapú csiperkével is.