Egészséges, diétás és finom! Nagy sikerrel zajlik a nyúlhús promóció

 

Áruházi kóstoltatásokkal, látványkonyhával és főzőshow-val indított fogyasztásösztönző és ismeretterjesztő kampányt a nyúlhús népszerűsítésére a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, az Agrármarketing Centrum és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával 2017. júniusában.

Az áruházi kóstoltatások hatására, a promóció ideje alatt eddig 6%-kal növekedett az előcsomagolt nyúlhús forgalma. A terméktanács további nagyrendezvényeken, többek között a szeptemberi, 78. OMÉK-on is népszerűsíti ezt a rendkívül egészséges, ám a magyar konyhában mellőzött húsfélét. A kampány eddigi tapasztalatairól 2017. augusztus 18-án, a debreceni Farmer Expón adtak tájékoztatást a promócióban résztvevő szervezetek és szakemberek.

Szakmai konferenciával, a nyúltenyésztés és kutatás legújabb eredményeivel, valamint a júniusban indított nyúlhús promóció tapasztalataival is várta az érdeklődőket a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a debreceni Farmer Expó nyitónapján. A rendezvény fővédnöke dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára mellett a sajtótájékoztatón felszólalt Végváriné Henter Lilla, az Agrármarketing Centrum szóvivője és Juráskó Róbert a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke is.

A promóció jegyében Bede Róbert, a Paprika TV mesterszakácsának irányításával Rédai Attila világbajnok aranyérmes mesterszakács, valamint Antal Gábor magyar grill bajnok közreműködésével „Nyúlhús Főző Show”-t rendeztek, ahol ízletes nyúlételeket kóstolhattak az érdeklődők, hogy minél több magyar fogyasztóval megismertessék a nyúlhús előnyeit és elkészítésének változatos módozatait. A rendezvény résztvevői olyan ínyenc fogásokat kóstolhattak meg, mint a balzsamecetes nyúlmáj pirított mandulával, vagy a sörben főtt kakukkfüves, csontozott nyúlcomb vajas sárgarépával.

Hazánk jelenleg Európa legnagyobb nyúlhús-exportőre, ugyanakkor a fogyasztásban a rangsor végén kullog. Itthon fejenként alig pár dekagramm nyulat eszünk évente, míg például a mediterrán országokban ez meghaladja a 2 kilogrammot is. Figyelembe véve a nyúlhús igen kedvező élettani hatásait, kívánatos lenne, hogy minél több magyar háztartás asztalára - akár heti rendszerességgel – nyúlételek kerüljenek.

Az egészségtudatos táplálkozás széleskörű elterjedése nyomán egyre nagyobb az igény az egészséges és minőségi fehérjeforrások iránt. A nyúlhús kedvező beltartalmának köszönhetően könnyen beilleszthető a modern étrendekben. Más, népszerű húsfélékkel összehasonlítva a nyúlhúsnak a legalacsonyabb a koleszterintartalma és igen zsírszegény is. Emellett könnyen emészthető fehérjéket tartalmaz nagy mennyiségben, ezért diétás étrenden élők, kisgyermekek és idősek számára kiemelten ajánlott.

A promóció során számos helyszínen lesz még látványfőzés és kóstoltatás. Az érdeklődők legközelebb 2017. szeptember 20-24. között Budapesten, a 78. OMÉK-on találkozhatnak a nyúlhús főzőshow-val, 2017. október 14-én pedig a debreceni Szüreti Nyúlfesztivál közönségét várja ízletes nyúlfogásokkal a terméktanács.