Az Erzsébet Táborok fiataljai idén is megkóstolhatták a kiváló hazai dinnyét

 

Ízletes hazai görögdinnyét kóstolhattak tegnap a fonyódligeti és a zánkai Erzsébet-tábor lakói a "Nyár, dinnye, szeletem" fogyasztásösztönző kampány jegyében. A fonyódligeti Erzsébet-táborban nyaraló 915 gyermek és a Zánkán pihenő 1578 táborlakó együtt összesen 4000 kg dinnyét csemegézhetett az akció keretében.

A szervezők célja ebben az évben is az volt, hogy vitamindús, egészséges termékek fogyasztására ösztönözze a fiatal táborlakókat és így közvetve családjukat is. Ez a szemlélet megegyezik az Erzsébet Táborok céljaival, hiszen a táborokban nagy hangsúlyt fektetnek többek között az egészséges táplálkozásra és az egészséges életmódra nevelésre is.

Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkára a tegnapi esemény kapcsán arról beszélt, hogy az Erzsébet Táborokban kifejezetten odafigyelnek a változatos, egészséges étkezésre, ezért nagy örömmel fogadták a kezdeményezést a tavalyi nagy sikerű dinnyekóstoltató akció után. Idén már harmadik éve fogyaszthatják az Erzsébet Táborokban vakációzó gyermekek a magas víz- és vitamintartalmú, a nyári szezonban kifejezetten hűsítő hatású hazai dinnyefajtákat.

 „Az Agrármarketing Centrum lehetőleg minél fiatalabb korban szeretné megismertetni és megszerettetni az ízletes magyar gyümölcs- és zöldségféléket, s ezen belül a hazánkban termesztett 11 dinnyefajtát is a gyermekekkel” – emelte ki Daróczi László, az AMC ügyvezetője az akció kapcsán. Hozzátette: „a kiváló minőségű, friss és ízletes, vitaminokban, ásványi anyagokban egyaránt igen gazdag, hazai termékek fogyasztása ugyanis hozzájárul a felnövekvő magyar nemzedék egészségének megőrzéséhez, a magyar mezőgazdaság versenyképességének erősödéséhez és ahhoz is, hogy utódaink felnőttként, tudatosabb döntéseket hozzanak, amikor vásárlóként - a boltok polcairól - választanak majd.”

„Idén mind minőségében, mind pedig mennyiségében kiváló a dinnyetermés” – mondta korábban Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára, hangsúlyozva, hogy jelenleg 13-15 kg/fő a magyar emberek átlagos éves dinnyefogyasztása.

Az augusztus 20-ig tartó dinnyekóstoltatásokkal az éves dinnyefogyasztás mértékét kívánják megemelni a szervezők, várhatóan jó eséllyel, hiszen 2016-ban, 1 hónap alatt a bevásárlóközpontokban átlagosan, a kampány által elért területeken 20%-kal nőtt a dinnyék iránti kereslet.

A július elején indult idei dinnyekampány hét héten át tart az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) támogatásával.