Az egykori agrár futurizmus már a jelen

 

A legmodernebb technikai eszközök jelentek meg a mezőgazdaságban, ilyenek például az input anyagok, a különböző műtrágyák kimutatására differenciáltan alkalmas eszközök – közölte Ondré Péter az Agrármarketing Centrum (AMC) vezetője a „Fiatalok az agrár termékpályákon” elnevezésű konferencia kapcsán.

A Magyar Rádió Napközben című műsorában elhangzott:  egy-egy blokkon belül talajszenzorokkal, egyéni mérő eszközökkel ma már meg tudják vizsgálni a gazdálkodók, hogy az adott helyen a talaj, a növény, a körötte lévő gyomsűrűség hogyan áll, és ennek alapján az input anyagok (a növényvédőszert, vizet, tápanyagokat) már ehhez a kapott, mért adathoz képest juttathatók ki az adott blokkba, ezáltal nemcsak hatékonyabban lehet a földet megművelni, hanem a talajt is kevésbé terheljük, környezetkímélőbb fenntarthatóbb módon termelhet a mezőgazdaság.
Elhangzott: ma már működik az az agrárfuturisztikus valóság, amikor az ember a talajba kijuttatandó anyagokat bekeveri, betölti, betáplálja, felküldi, a drón elmegy, s miután 1 hektáron elvégezte a munkát visszajön.


Ondré Péter jelezte, a konferencia megszervezésével az AMC arra kívánta ráirányítani a fiatalok figyelmét, hogy egyrész a magyar mezőgazdaság már nem a vasvilláról, vagy a gumicsizmáról szól, hanem ez egy trendi szakma, a legmodernebb eszközökkel, az egykori időkhöz képest kényelmesebben végezhető munkával és munkakörülményekkel. Másrészről - tette hozzá az ügyvezető igazgató - a szakma jövedelmezőségéről mindent elárul az, hogy az elmúlt 8 évben, miközben az agrár kibocsátás nagyjából a harmadával nőtt Magyarországon, az agrárium jövedelmezősége majdnem a duplájára nőtt. A hazai termékeinkre tehát van piac és ha a trendeket nézzük, akkor fokozott érdeklődés várható az élelmiszeriparból és a mezőgazdaságból kibocsátott magyar áruféleségek iránt – szögezte le a szakember.

Kiemelve: ha ma egy fiatal az agrár pályát választja jó munkakörülmények között fog tudni dolgozni, legyen akár vállalkozó, akár alkalmazott ebben a szférában és biztos, hogy az ő munkájára igény, szükség lesz az előttünk álló időkben is.


A fiatalokat is megszólaltató műsor itt hallgatható meg 10:33:11-től