A magyar mezőgazdaság kihívásai – Első alkalommal lesz szakmai nap az OMÉK-on

 

Az idei, 78. OMÉK nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szakmai közönség számára minden eddiginél gazdagabb programot nyújtson, ezért a vásár történetében először, 2017. szeptember 19-én Szakmai Napot tartanak a Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum és az Agroinform.hu mezőgazdasági portál szervezésében.

Az I. OMÉK Szakmai Napon a legnagyobb hazai agrárszakmai és élelmiszergazdasági döntéshozók, termelők és beszerzők neves szakemberekkel közösen elemzik az agrárium és élelmiszergazdaság üzleti kockázatait és lehetőségeit. A Szakmai Nap délutánján rendezik meg az I. Magyar „Nyitott tér” agrár workshopot, amely új, innovatív módszernek számít hazánkban, a mezőgazdaság területén pedig most alkalmazzák először. A workshop jellegű fórum kiváló lehetőséget kínál minden résztvevőnek arra, hogy hallathassa a hangját és a többi jelenlévővel együtt megoldást találjon az ágazat legégetőbb problémáira.

A „Nyitott tér” (Open space) lényege, hogy a jelenlévők, kisebb csoportokat alkotva, egy-egy témakört az abban igazán érdekelt szereplőkkel együtt bontsanak ki. A „Nyitott tér” gondolatok és vélemények szabad megformálására ad lehetőséget, melyet egyetlen másik fórum vagy konzultációs technika sem tud biztosítani. A csoportokban a beszélgetést moderátorok vezetik, akik kérdésekkel, szavazásokkal inspirálják a résztvevőket a hozzászólásra. A moderátor nem vesz részt a szakmai vélemények kialakításában, ahhoz a jelenlévőket vonja be.

Az I. OMÉK Szakmai Nap és ezzel együtt a “Nyitott tér” agrár workshop mögött jelentős szervezői munka áll, és ezzel arányosan egyre tisztábban látható, hogy szükség van ilyen jellegű rendezvényekre, amely a jelenlévők ismereteit, információit és kompetenciáit bevonja a közösen megfogalmazott témák, kihívások megválaszolására.

Bolyki Bence az Agroinform.hu portálvezetője hangsúlyozta, hogy a Szakmai Napot jelentős érdeklődés övezi mind a mezőgazdasági, mind az élelmiszeripari szereplők körében, amiről a jelentkezők száma egyértelműen tanúskodik. “Azt tapasztaljuk, hogy a mezőgazdasági szereplők egyre elkötelezettebbek az innovációs megoldások iránt, portálunk pedig minden eszközével törekszik a szemléletváltás megvalósítására a mezőgazdaságban.”

“Azt szeretnénk elérni, hogy a kiállításról távozó szakemberek és látogatók egyaránt azzal a benyomással térjenek haza, hogy a 2017-es OMÉK-ra megérte kimenni. Gazdagodtak, gyarapodtak, ismeretek bővültek, és üzleti kapcsolatok létesültek” – nyilatkozta Daróczi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője.

A nulladik nap további különlegessége, hogy lehetőséget nyújt a kiállítás bejárásra, vagyis a Szakmai Napon díjmentesen megtekinthetők az A és D pavilon kiállítói még a nagyközönség érkezése előtt. Bővebb információ és regisztráció: http://www.omekszakmainap.hu/