Baromfikampány

2020. november 1-30. között az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Baromfi Termék Tanács fogyasztást ösztönző kampányt indít a kitűnő minőségű baromfihús és baromfi termékek népszerűsítése érdekében. A kampány kiemelt célja az egészségtudatos vásárlásra és táplálkozásra való ösztönzés, valamint a fogyasztók figyelmének felhívása arra, hogy a baromfitermékek is részei lehetnek a mindennapi étkezéseknek.

A HÚS ÉS HÚSKÉSZÍTMÉNYEK

A hús ősidők óta az emberiség létfontosságú tápláléka. A hús és húskészítmények az emberi szervezet fehérjeszükségletének fedezésében játszanak fontos szerepet, és ami kevésbé köztudott, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Zsírtartalmuk tág határok között változhat, a közhiedelemmel ellentétben a hús- és húskészítmények többségének koleszterintartalma alacsonyabb, mint sok egyéb állati eredetű terméké. Mindezek alapján a hús- és húskészítmények a megfelelő termékek és a helyes arányok megválasztásával jól beilleszthetők a mindennapi étrendbe, táplálkozásbiológiai értékük miatt fontos szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott táplálkozásban. Emellett a húsfogyasztással összefüggésben jelentősek a gasztronómiai hagyományai. Egy jól elkészített húsétel mértékletes elfogyasztása közérzetünket is kedvezően befolyásolja.

A naponta fogyasztott táplálékok felét az állati eredetű élelmiszerek alkotják. Bennük találhatók meg azok a fehérjék, melyek az emberi szervezet számára az úgynevezett nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat jelentős mértékben tartalmazzák. Ezeket a szervezet más úton nem képes előállítani, tehát azzal és annyival tud gazdálkodni, ami a táplálékból rendelkezésre áll.

JELENTŐSÉGE AZ EMBERI TÁPLÁLKOZÁSBAN

„A baromfiágazat jelentősége abban mérhető, hogy a baromfihús és a baromfihúsból készített feldolgozott termékek alapvető népélelmezési cikké váltak. Ennek oka, hogy a legértékesebb humán élelmiszerek közé sorolhatók a táplálkozásbiológiai összetételüknek köszönhetően. Egyrészt fontos fehérje és ásványi anyag forrásnak tekinthetők, másrészt kiemelkedő vitaminforrások (B1, B2, B6 és E vitamin). A baromfihúsok fehérjetartalma 20,9% és 24,7% között mozog, amely érték magasabb, mint a marha- és sertéshúsnál. Mindezekből következik, hogy a baromfihús-fogyasztás táplálkozásban betöltött szerepének szükségessége megkérdőjelezhetetlen. Tehát a lakosság megfelelő ellátása az érzékeny társadalmi vetületen kívül népegészségügyi kérdés is.

A baromfihúsoknak nagy előnye, hogy kedvező jegyeiket konyhatechnikai elkészítésük - sütés, főzés, párolás - során is megtartják. Sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszítenek, így tápanyag-tartalmuk koncentrálódik. Zsírtartalmuk elegendő ahhoz, hogy más zsírok és olajok hozzáadása nélkül, önmagukban süthetők legyenek - például grillcsirke -, de a kész hús zsír- és energiatartalma még mindig lényegesen alacsonyabb, mint más, nem szárnyas húsoké. Ennek folytán az egészséges táplálkozásban is jelentős előnyük van.

A baromfihúsok - baromfi termékek - elsősorban kedvező biológiai értékük, valamint a nagy biztonsággal való előállíthatóságuk, a fogyasztó számára a mindenkori elérhetőségük és az étkezési szokások - tradíciók - folytán igen jelentős szerepet töltenek be az ember táplálkozásában. A baromfihúsok Magyarországon is közkedveltek, a magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyagai.

HASZNOS ZSÍROK: OMEGA-3 ZSÍRSAVAK

Táplálkozás-élettani szempontból a zsírban szegény húsokat részesítjük előnyben. A brojlercsirkében a bőr alatti vagy az izmok közötti enyhe zsírlerakódás a fogyasztó szempontjából általában nem jár különösebb hátránnyal. A kötőszövetbe lerakódó csekély zsír miatt a hús ízletesebb és főképp porhanyósabb lesz.

Az állatok testében a hús és a zsír mennyisége a takarmányok energia-, fehérje- és esszenciális- aminosav-tartalmától, valamint ezek egymáshoz való arányától függ. A fehérjében és esszenciális aminosavakban szegény, egyszersmind energiában gazdag takarmányozás kedvez a hasűri, a bőr alatti és az izmok közötti zsírlerakódásnak, ellentétben a fehérje beépülésével és a húsképződéssel. Az utóbbi években a többszörösen telítetlen zsírsavak közül az omega-3 zsírsavak - a táplálkozásban betöltött védő szerepük miatt - az érdeklődés középpontjába kerültek. Az állati eredetű táplálékok közül a halak, vadon élő állatok és a csirke zsírjában vannak jelen ezek az értékes zsírsavak. Klinikai vizsgálatok szerint e zsírsavak rendszeres fogyasztása bizonyos betegségek kialakulásának veszélyét (például a koszorúér betegségekét) nagyban mérsékli. Ezek a zsírsavak gátolják a trombózisok, valamint a rendellenes szívműködés bekövetkezését és vérnyomáscsökkentő hatásuk is van.

BAROMFI, FAJTÁK SZERINT

Csirkehús

 • A csirkehús gyári és otthoni feldolgozása egyaránt könnyű.
 • Húsa táplálkozási szempontból értékes és könnyen emészthető.
 • Izomrostjai puhák, kötőszövetei zsírban szegények.
 • Fehérjetartalma magas és teljes értékű.
 • Zsírtartalmának eloszlása kedvező, (A nagy vágóállatok zsírja átszövi az izomzatot, a baromfié a bőr alatt helyezkedik el és így könnyen eltávolítható.)
 • Energiatartalma 100 grammonként mindössze 113 kcal, (összehasonlítva: pl. a közepesen kövér sertéshúsban 306 kcal van).
 • A vitaminok közül a csirkének főleg a B-vitamin tartalma jelentős, emellett ásványi anyagokban is gazdag.
 • Előnyös tulajdonságainak köszönhetően a csirkehús szinte mindenkinek az étrendjében szerepelhet.

Pulykahús

 • A pulykahús fogyasztása egész Európában látványos fejlődésnek indult. Fogyasztása szintén része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, mert:
 • A csirkehúshoz hasonlóan zsírszegény, értékes fehérjében és vitaminokban gazdag.
 • Bőr nélkül a bármilyen okból energiaszegény diétán élők is bátran fogyaszthatják.
 • Az összes húsfélét tekintve a pulykahúsnak jelentős a szív- és érvédő hatású többszörösen telítetlen zsírsavtartalma.
 • Tekintettel arra, hogy a pulykamell zsírtartalma a legalacsonyabb, miközben arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza, a hazai pulykahúsnak nagyobb szerepet kellene kapnia a fiatalok étkeztetésében is.

Libahús

 • A liba húsa ízletes, mája kiváló csemege és értékes exportcikk.
 • Húsa magas zsírtartalmánál fogva energiában a baromfitermékek között a legmagasabb, eléggé rostos, ezért nehezebben emészthető, mint a fehér húsú háziszárnyasoké.
 • Húsának minősége függ az állat korától, nemétől, fajtájától, táplálásától, vágási körülményeitől, a vágás és a felhasználás között eltelt időtől.
 • Zsírtartalma elég nagy, amely a bőr alatti kötőszövetekben és a hasüregben rakódik le.
 • Ezen kívül az izmok is jelentős mennyiségű zsírt tartalmaznak.

Gyöngyöshús

 • Tisztított állapotban húsa sötét színű, fehérjében gazdag, zsírban szegény, különleges, enyhén vadas ízű ínyencség.
 • Húsa finom, nagyon hasonlít a vadmadarak, például a fácán húsára.

Kacsa

 • Kacsahúst nagyobb mennyiségben csak néhány országban fogyasztanak.
 • Élenjárók főleg az ázsiai országok, kiemelkedően Kína, ahol a világ kacsaállományának 60-65 %-át tartják. Itt a hústermelésen kívül tojástermelésre is hasznosítják a kacsát.
 • Európában ez nem szokás, szinte kizárólag húsra hasznosítják. Franciaországban a hús mellett a kacsamáj fogyasztás ölt nagyobb méreteket.
 • Megemlíthető még, mint jelentős kacsahús-fogyasztó, néhány észak-európai állam, továbbá Németország, Anglia és Olaszország.

Fácánhús

 • A fácán húsa szürkés barna minimális zsírral keretezve. Rendszerint húslevesnek készítik. 

Baromfi Világnap

A baromfiágazat kiemelten fontos szerepet tölt be a hazai állattenyésztésben, ezért már 2010-ben felmerült - magyar kezdeményezésre - a Baromfi Világnap létrehozása. A világnapot első alkalommal 2014-ben ünnepeltük, hivatalos időpontja pedig május 10.

A nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazat szereplőire, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában. A világ baromfihús-termelése 1970 óta közel meghatszorozódott, ezzel az egyik legdinamikusabb növekedést produkálta az állati termékek közül. Az ágazat húsfogyasztásban betöltött szerepe és aránya egyre inkább növekszik, így néhány éven belül a legnagyobb arányban fogyasztott húsféleség lesz.