Miért esznek a magyarok kevés halat?

 

Mi magyarok nem ismerjük milyen halfajták vannak. Nem tudjuk hol vásárolhatjuk meg őket, hogy milyen ételek készíthetőek belőlük, mi illik hozzájuk köretként és italként.

Kutatások szerint az Európa belsejében élő nemzetek főként ezen okokból nem esznek elegendő halat. Mi magyarok halevésben ráadásul az utolsók között kullogunk – hangzott el a Karc FM Spájz című műsorában, ahol Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója és Varga Anita, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) dietetikusa nyilatkozott a 2023-ig tartó halfogyasztást ösztönző kampányról.

A „Kapj rá!” kampány sátra hazai fesztiválokra kitelepülve, kóstoltatásokkal, információs szóróanyagok és gyermekfoglalkoztató játékok révén ismerteti meg a magyarokat a halfogyasztás előnyeivel, mivel az egészséges jövőbeni magyar társadalom alapja az egészéges táplálkozás, annak pedig szerves része a rendszeres halfogyasztás – mondta az AMC ügyvezetője. Ondré Péter kitért arra is, hogy a halaknak – kiemelkedő omega zsírsav és fehérjeforrásként – étlapunkon heti rendszerességgel kellene szerepelnie.

A hal párolva, főzve, grillezve, pácolva, rakott formában, pörköltként vagy sütve is elkészíthető. Fontos, hogy a konyhában a halak mellé mindig kevés zsiradékot és sót használjunk, s a húsfogyasztás alternatívájaként már egészen fiatal kortól kezdve (1 éves kortól) rendszeresen beemeljük a halfogyasztást a gyermekek étrendjébe is.

A hal egészségre gyakorolt hatásaira, sokféleségére, a receptek tárházára egyaránt felhívja a figyelmet az a kampány, amit az AMC a MAHOP Irányító Hatósággal együttműködve folytat. A www.kapjra.hu honlapon a hallfogyasztáshoz kötődő információk mellett halbolt kereső és új receptúrák is fellelhetőek.  A hagyományos sajtó és médiafelületek mellett a social média eszközeivel és a tudást és tapasztalatot összekötő kóstoltató roadshowkkal szólítják meg a fiatalokat.

Az élő adásban az izgalmas halas receptekkel és a haltenyésztéssel kapcsolatos információkról Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) szóvivője és Lévai Zsuzsanna, a Halkakas Étterem tulajdonosa nyilatkozott. 

https://www.mixcloud.com/karcfm/sp%C3%A1jz-2018-08-27-0900-1159-3/