Az Őrség Aranya- az értékes tökmagolaj

2016.08.17.

Az Őrség Aranya, így nevezik a tökmagolajat, ami hazánkban a Vendvidéken és a Muravidéken a legjellemzőbb. Salátákhoz, húsokhoz kiváló dresszing, és idén az Ország Tortájának egyik fő alapanyaga.De nem véletlenül kapta egy értékes kincsről becenevét. Remek ízén kívül élettani hatásai sem elhanyagolhatóak. Nézzük, mit tud ez az élelmiszernek álcázott gyógyszer!

A tökmagolajat hidegsajtolással készítik az olajtök héj nélküli magjából. Így az eljárás során nem bomlanak le az egyébként hőre érzékeny vitaminok és telítetlen zsírsavak, melyek az olaj értékes tápanyagait jelentik.

A tökmagolaj kiemelkedően sok telítetlen zsírsavat tartalmaz (79,4%), leginkább omega-6 esszenciális zsírsavat, amely elengedhetetlen a normális fejlődéshez, segítik a haj, a bőr és a csontok növekedését és szabályozzák az anyagcserét. A belekben és emésztőrendszerben elszaporodó paraziták elleni harcban is segít, főleg hagymával és szójatejjel kombinálva.

 Általában a telítetlen zsírsavak kordában tartják a koleszterin szintet (a posztmenopauzába kerülő nőknél különösen! ), és jó hatással vannak az agyműködésre is. Elterjedt és ismert tény a tökmagolajról, hogy a férfiak barátja, ugyanis segít a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteinek enyhítésében.

A tökmagolaj gazdag forrása az A-, B-, E-, K-, F- vitaminnak, kalciumnak, vasnak és foszfornak, de magnéziumot, mangánt, cinket és káliumot is tartalmaz.

Így már érthető, miért olyan „drága" számunkra ez az olaj, fogyasszuk gyakran!

vissza