Juh- és bárányfogyasztást népszerűsítő promóciós kampány

A juh- és bárányhús fogyasztásának ösztönzését tűzte ki célul a most induló kampány, amelyet 2022. március 29-én indít el az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet. A szervezők elsődleges célja, hogy az egészséges táplálkozásba könnyedén beilleszthető juh- és bárányhús kedveltségét növeljék és a kampányidőszak végére fogyasztásuk emelkedjen.

Magyarországon a juh- és báránytenyésztés évezredes múltra tekint vissza, ennek ellenére a lakosság juh- és bárányhús fogyasztása elenyésző, ezen húsfélék ismertsége is igen alacsony. 

A juhhús egészséges, alacsony koleszterin tartamú élelmiszer, az állat a legelés során csak természetes táplálékot, többek között számos gyógynövényt fogyasz, ezáltal fenntarthatósága környezeti, táradalmi és gazdasági előnyökön alapul.

Ennek a húsfajtának a szervezetre gyakorolt jótékony hatását több vizsgálatban is alátámasztották. Megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, amelyek különböző hatásokat eredményezhetnek az emberi szervezetben. 

Azon túl, hogy a juh -és bárányhús fogyasztás segíti a föld fenn-és megtartását, megfelelő energiát biztosít a szervezet számára, csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulását, támogatja az agy esszenciális tevékenységét és immunerősítő hatással is rendelkezik.

A bárányhús gyorsítja a lép és vese működését és segíti a fogyókúrát. A hús zsírtartalma alacsony, magas telítetlen zsírsav-aránnyal (omega-3, konjugált linolsav-CLA). Az ebből készült ételek akár a diétázók étrendjébe is könnyedén beilleszthetőek, hiszen zsírtartalmuk alacsony, tápanyagtartalmuk viszont magas.

A juhtejből készült termékek  ízletesek és egészségesek. Magas fehérje és zsírtartalmuk lehetővé teszi sokrétű felhasználásukat.