Tejszív

Tejkampány 2018

A Tejtermék Tanács a 2017-es évben nagyszabású ATL kampánnyal hívta fel a hazai lakosság figyelmét a tejfogyasztás fontosságára. A kampányba fiatal és népszerű versenysportolókat, az olimpiai bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok, rövid pályás Európa-bajnok, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes magyar úszónő Kapás Boglárkát, az olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes, ifjúsági olimpiai bajnok úszó Kenderesi Tamást és a magyar labdarúgó válogatottban középpályás poszton játszó Nagy Ádámot vonták be. 

2018-ban a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézményével az Agrármarketing Centrummal közösen a Tej Szakmaközi Terméktanáccsal való együttműködésben tejfogyasztásra ösztönző kampányt valósít meg.

A 2018. évi tavaszi promóció célja, hogy a 2017. évi kampányt közelebb hozva a gyermekekhez és a Magyarországon élő emberekhez, a bajnokok követendő példáján keresztül népszerűsítse a tej és tejtermékek fogyasztását.

A kampány célja továbbá a fogyasztói tudatosság erősítése, a minőségi, valóban tehéntejből készített termékek (tej, vaj, túró, tejföl, joghurt, kefír, kakaóstej, sajt,) előnyeinek megismertetése, a lakosság pontos tájékoztatása.

A kampány középpontjában a gyerekek, a fiatalok, a tinédzserek és fiatal felnőttek állnak, mivel az MDOSZ adatai alapján a 4-10 éves gyermekek 35%-a kritikus határérték alatti mennyiségben fogyaszt kalciumot, holott az a csontfejlődéshez nélkülözhetetlen.

A promóció a 18-50 éves korosztályán belül, kiemelten a családanyák és az Osteoporosis, csontritkulás kapcsán veszélyeztetettek, továbbá az egészségtudatos étkezés, tudatos életmód iránt nyitott lakosság elérésére koncentrál.

Miért érdemes tejszív logóval ellátott terméket választani?

A Tejszív embléma a csomagoláson garantálja, hogy az adott tejtermék eléri, sőt ‒ egy vagy több paraméter esetében ‒ akár még meg is haladja a hatályos élelmiszer-szabályozásban foglalt rendkívül fontos kritériumokat. A gazdák és a friss tej feldolgozásával foglalkozó szakemberek szívvel-lélekkel munkálkodnak azon, hogy az általuk előállított tejtermékek a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfeleljenek, biztonsággal fogyaszthatóak, ízletesek legyenek és a kíméletes technológiáknak köszönhetően megőrizzék értékes összetevőiket. Mivel a magyar élelmiszerbiztonságot garantáló szabályozások a kontinens egyik legszigorúbb rendelkezéseit írják elő, hazánkban ezeket a termékeket is sokkal szigorúbban ellenőrzik, mint amennyire azt átlagban az EU országokban.

Ezeket a kimagasló minőségű termékeket jelöli a Tejszív.

 

Miért igyunk tejet?

A tej és a tejtermékek olyan létfontosságú tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, bioaktív anyagokat, zsírsavakat, fehérjéket stb.) rejtenek, amelyekre ‒ egészségünk megőrzése érdekében ‒ minden életkorban szükségünk van.

Egy pohár félzsíros tej energiatartalma mindössze két almáénak felel meg, így nyugodtan fogyaszthatják a diétázók is. Annál is inkább – mivel éppen az alacsony kálciumbevitel – a kevés alvással súlyosbítva – a testtömeg gyarapodásának egyik igen fontos kockázati tényezője.

A kálciumot – mivel nem termeli a szerveztünk – a táplálékainkkal kell felvennünk, naponta 1000-1200 milligrammot. Erre a tej a legideálisabb, mert optimális és jól emészthető formában van benne fehérje, tejzsír, tejcukor, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok.

A tej fogyasztása az alvászavar elleni is hatékony, mivel magas az alváshormon, melatonin tartalma. A tej ezen tulajdonságát alapul véve német kutatások alapján a tejből már speciális „gyógy”tej is készül az alvászavarosoknak, ahol az istállóban éjjel vörös, narancs és sárga fénykeverékkel érik el a melatonin termelés huszonötszörös növekedését.

Mivel a magyarok 75 százaléka daganatos megbetegedések, illetve szív- és érrendszeri kórok miatt hal meg, ezért különösen fontos lenne, hogy pontos információink legyenek a tejfogyasztás rák megelőző hatásaival kapcsolatban is. A lakosság több mint háromnegyede nem tudja, hogy a gyerekkorban kialakított helyes étkezési szokásokkal – például a rendszeres tejivással – a vastagbélrák kialakulásnak kockázata jelentős mértékben csökkenthető. A tej jótékonyan hat a szívre és az erekre is.

Egy 22 éven át tartó japán vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a tejivóknál ötven százalékkal kevesebb az agyvérzés, de emellett pozitívan hat a vérnyomás csökkentésére, és a HDL- azaz a jó koleszterin szint növelésére is.

A jelenlegi, átlag napi 1,8 decis tejfogyasztás – a táplálkozási szakemberek véleménye szerint – kevés, az ideális a fél liternyi mennyiség lenne.

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatóinak tanulmánya azt mutatja, hogy a tejet fogyasztó gyerekek 40 százalékkal kisebb eséllyel lesznek felnőttkorukban bélrákosok, s az 55 évnél idősebb nők esetében 47 százalékkal kevesebb rákos megbetegedés fordult elő, mint a kalciumot fogyasztó vizsgált csoport esetében. Akiknek tejcukor- vagy tejfehérje-érzékenységük van, azoknak érdemes alternatív megoldásokban gondolkodni, a keménysajtok ugyanis még a tejnél is magasabb arányban tartalmaznak kálciumot.

Kiknek fontos különösen a tej?

A tej a gyerekek egészséges fejlődéséhez szükséges szinte valamennyi tápanyagot tartalmazza.

De sokan laktózérzékenyek…

Természetesen laktózérzékenyként sem kell lemondanod az egészségvédő anyagok tárházáról, manapság szinte minden tejtermék elérhető laktózmentes változatban is.

 

Mit ad még a tej?

A tejfogyasztás növekedése hozzájárul az egészséges táplálkozás elterjesztéséhez, és az ágazatban meglévő munkahelyek megtartásához is. A tejágazatban foglalkoztatottak biztos megélhetése hozzájárul az ágazat sikeréhez, összességében a bruttó hazai össztermék növekedéséhez is.

Végül, de nem utolsósorban, hogyan lenne tej nélkül túrógombóc, vaníliafagyi, palacsinta vagy madártej?

Tejfogyasztási adatok

A világban a finnek fogyasztják a legtöbb tejet után a hollandok, majd a svédek következnek. A magyar lakosság tejfogyasztási szokása a középmezőny végén található, fele annyi tejet sem iszunk, mint az élenjárók, pedig a magyarok több mint háromnegyede saját bevallása szerint igen-igen kedveli és hetente átlagosan négy alkalommal issza is a tejet.


http://tejsziv.hu/