Rendszeres halfogyasztással egészségünk védelmében

 

Harmadannyi halat eszünk, mint az uniós átlag – hangzott el az MTVA Család-barát című műsorában, ahol a halfogyasztást népszerűsítő „Kapj rá!” kampányról és a hal egészségre gyakorolt hatásairól számolt be Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója és dr. Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója.

Magyarországon 2023-ig 7-8 kg/év/ fő halfogyasztás elérését célozza az a kampány, amelyet az AMC a MAHOP Irányító Hatóság megbízásából hét éven át folytat – közölte Ondré Péter.

A KSH kutatásai szerint jelenleg az 50-59 év közöttiek, a felsőfokú végzettségűek és a nagyobb városokban élők fogyasztják hazánkban a letöbb halat, de kiemelten ügyelnek a halfogyasztásra az aktív szellemi dolgozok, továbbá azok is, akik jelenleg inaktívak főként, ha nyugdíjasok.

Mivel a halhús magas víztartalmából fakadóan a különösen is romlandó élelemiszerek közé tartozik, különösen is fontos, hogy megbízható forrásból szerezzük be az elfogyasztani kívánt hal alapanyagot, ezt segíti a www.kapjra.hu honlap halbolt választója – derült ki az MTVA által készített magazin műsorból, ahol szó esett arról is, hogy mi alapján dönthetjük el könnyedén, hogy a pultokon kínált hal árú valóban friss-e?

Az interjú teljes terjedelmében itt nézhető meg.