Rákaptak a magyar ízekre - Japán lesz a következő OMÉK díszvendége - Foodex Japan 2016

2016.03.29.

Többek között feldolgozott hústermék, akácméz és Tokaji bor kínálat várta az érdeklődőket a magyar közösségi standon a világ egyik legrangosabb és legnagyobb élelmiszeripari szakkiállításán. Március 8- 11. között 14 magyar kiállító mutathatta be termékeit az idei Foodex Japánon.

Több mint száz négyzetméteres közösségi standon mutatkoztak be a Magyar Turizmus Zrt Agrármarketing Vezérigazgatósága szervezésében mangalica és a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjeggyel ellátott húsok, méz, tokaji borok, cukorkák és egyéb élelmiszeripari termékek. A magyar cégek közül legutóbb az Ízműves Kft. Förgeteg vastag kolbásza kapta meg ezt a minősítést. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a tokiói kiállításon úgy fogalmazott: Japán fontos export partnere Magyarországnak, emlékeztetett arra, hogy a magyar agrárexport évi 120 millió eurót tesz ki, két év alatt 60 százalékos növekedést ért el. A magyar kivitel a japán piacra főként sertéshús, baromfi, méz, liba- és kacsamáj, kolbász és téliszalámi, bor, édesipari termékekből tevődik össze. Lipcsey György, az MT Zrt agrármarketing-vezérigazgatója arról számolt be, hogy a vásár szervezőivel történt megbeszélésének eredményeként, jövőre sokkal nagyobb terület kap a magyar közösségi stand, ez pedig ezt jelenti, hogy újabb élelmiszeripari termékek piacra jutását segíthetik.

A magyar húsipari cégek a szakvásárral egy időben, B2B találkozó keretében mutatták be termékeiket a Tokiói Magyar Nagykövetségen. A rendezvényen több mint 100 cég képviseltette magát, komoly érdeklődés mutatkozott a hazai élelmiszeripari cégek iránt. A kiállítás másnapján japán kereskedők és áruházláncok képviselői is megtapasztalhatták, milyen is a minőségi, magyar mangalica hús. A találkozó keretében Dr. Fazekas Sándor a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozott ünnepélyes keretek között Barbara Teraoka-nak, Japán egyik legnépszerűbb magyar származású gasztronómiai műsorvezetőjének.

A rendezvény résztvevői magyar borokat is kóstolhattak, a bemutatót Gál Helga a Külgazdasági és Külügyminisztérium bor- és gasztronómiai tanácsadója tartotta. Fazekas Sándor értékelve az üzletember fórumot úgy fogalmazott: ez jó alap arra, hogy a japán piacon a magyar mezőgazdaság termékei közül még többet tudjanak értékesíteni. A szakminiszter azt is bejelentette, hogy a következő OMÉK díszvendége Japán lesz. A magyar delegációt tagjai voltak: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, Dr. Budai Gyula Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa.

Az idei Foodex Japan-on a világ minden pontjából 3 ezer kiállító mutatta be a termékeit a megközelítőleg 75 ezer látogató részére. A kiállítás remek alkalom az ázsiai piac meghódítására és új partnerek felkeresésére, továbbá jó lehetőség a vállalatok számára, hogy jobban megismerhessék a japán piacot.

vissza