NAGY ÉRDEKLŐDÉSSEL ZAJLOTT A XXI. KADARKA NEMZETKÖZI NAGYDíJ

2016.03.22.

Az idei évben március 18-án, 21. alkalommal került megrendezésre Kiskőrösön az István Borházban a hagyományos Kadarka Nemzetközi Nagydíj. A hazai, valamint a határainkon túl is ismert és elismert borversenyre minden évben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott Magyarországon. Délvidékről, Erdélyből is érkeztek borminták.A versenyre kizárólag Kadarka és Kadarka cuvée borokkal lehetett nevezni fehér, rosé, siller és vörös kategóriában. A nevezett 111 bor közül 86 önálló Kadarka volt.

Borversenyünk Szakmai fővédnöke Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, és Társadalmi fővédnöke Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész volt.

Borversennyel egy időben elkezdődött a kerekasztal szakmai beszélgetés Keresztes József levezetésével. Témája „A Mi Kadarkánk" volt. Kerekasztal beszélgetés vendégeit köszöntötte Gál Péter az eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár, aki elmondta, hogy milyen jelentősége van a Kadarkának főleg a családi pincészeteknél mivel náluk történik a szőlőtermesztés és feldolgozás is. Kihangsúlyozta a Kadarka eredetvédelmét. Kiskőrösön és más egyéb tájegységeken is el kellene kezdeni a gazdáknak az eredetvédelmet.

Tóth Ferenc (Eger), Gulyás Ferenc (Csongrád), Szentpéteri Attila (Kiskőrös), Frittmann Tamás (Soltvadkert) és Béleczki Mihály (Kiskőrös) beszéltek a Kadarka ültetvény terület kiválasztásáról, művelési módjáról, növényvédelméről és a borászati technológiájáról saját borvidékükön.
Németh Krisztina (Kecskeméti Kutató Állomás munkatársa) külön kitért a művelési módokra.
Szabó Attila (Kecskeméti Kutató Állomás vezetője) a szőlőfajta jelentőségéről beszélt és Dr. Jakab Gábor (Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója) folyamatban lévő Kadarka kutatásairól tartott ismertetést.        

Ma már hungarikumként emlegetjük, a jövőben lehet akár Magyarország bora is. A Borverseny Kadarka Nagydíját Balla Géza Pincészet (Ménesi borvidék, Románia) nyerte el. A második legszebb Kadarka az Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete (Egri borvidék), a harmadik legszebb Hagymási József (Egri borvidék) bora volt.

A Kadarka Kör által felajánlott különdíjat Günzer Zoltán villányi Kadarkájával, a Szentendrei Kadarka Kör „Legszebb Siller Bor" különdíját Hetényi Pincészet Szekszárdi Kadarka siller borával érdemelte ki.
István Borház elegáns plakettjét, a "Legszebb Cuvée" különdíját Kondor Istvánné Simontornyai Kadarka Cuvée bora kapta.

A Kadarka magyarországi meghonosodását a hihetetlen alkalmazkodóképesség, változatosság és változékonyság, egyben szívósság fémjelzi. Jó tulajdonoságai miatt gyorsan teret hódított hazánkban, hosszú évtizedekig az ültetvények nagy részén ez a szőlőfajta volt.

Hazánkban Kiskőrösön és környékén volt – s van a mai napig is – a legtöbb Kadarka ültetvény. Pályája a termesztéstechnológia változása, a modern szőlőfajták térhódítása, valamint a szőlő gazdaságtalan termesztése miatt megtört, majd gyors hanyatlásnak indult. Akadtak azonban olyan szőlőtermelők, borászok, akik nem hagyták veszni a múlt ezen kincsét. Ma már egyre több borvidéken telepítenek Kadarka szőlőt, s újra visszakerül megérdemelt helyére, ez a majdnem elfeledett fajta.

vissza