Halászlé bográcsban is!

2016.07.23.

Újra bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és Hungarikum Bizottság döntése szerint Nemzeti Értéktárunk is tovább gyarapodott. Többek között a magyar cimbalom, a kaptárkövek és a Törley pezsgő is hungarikum lett. Nemzeti értékeink között tudhatjuk sok más kiválóságunk mellett a tiszavirágot, magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, valamint a tiszai halászlevet.

Ha eddig nem tudta volna, mit főzzön hétvégén, ez segíthet! Nem csak karácsonykor ehetjük, a tiszai halászlé bográcsban is elkészíthető, jó témája lehet egy nyáresti összejövetelnek is.

A dunai (így a hungarikum, bajai halászlé is) úgy készül, hogy a hozzávalókat egyszerre teszik a lábosba. A tiszai halászlé abban különbözik, hogy itt először alaplevet készítünk, a halat passzírozzuk.

De nézzük inkább a receptet!

Hozzávalók:

50  dkg apróhal (pl: keszeg, kárász, törpeharcsa)

1-1,5 kg ponty

1-2 fej vöröshagyma

1 db paradicsom

Édes pirospaprika

Erős pirospaprika/ hegyes erős zöldpaprika

A halat megtisztítjuk, kibelezzük, a ponty fejét és farkát leválasztjuk, a törzset felszeleteljük. Az apróra vágott hagymát, a ponty fejét és farkát az apróhallal egy lábosba tesszük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje. Sózzuk, és addig főzzük, míg pépes nem lesz.

Amíg fő, besózzuk a halszeleteket, megtisztítjuk a paradicsomot és a hegyes erős paprikát.

Amikor elkészült a hallé sűrű szövésű szitán átszűrjük, majd egy liter vízzel felöntve újra felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a pirospaprikát, a halszeleteket, a paradicsomot, és amíg hal meg nem puhul, lassú tűzön tovább főzzük.

A hegyes-erős paprikát felkarikázva külön tálban tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

 

Kép: pinterest

vissza