Expo 2016 Antalya

2016.04.20.

Már nem csak impozáns tengerpartja miatt érdemes a közkedvelt üdülőhelyre, Antalyába látogatni, ugyanis április 23-tól a török riviéra fővárosa ad otthont az idei Világkiállításnak, amely ezúttal a „Gyermek és Virág" témáját állítja a középpontba. A seregszemlét Recep Tayyip Erdogan, Törökország köztársasági elnöke nyitja meg 2016. április 22-én.

A számok is önmagukért beszélnek a Törökországban mintegy fél éven át tartó, a díszkertészet és dísznövény kultúra legjavát bemutató seregszemlén. Az Expo Antalya 112 hektáros területén 49 ország Nemzeti Kertje mutatkozik be, a kiállítás alatt pedig több mint 33 ezer, gyermekeknek is szóló programot kínálnak a látogatóknak. Az expo idei tematikájához illeszkedik a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóság 700 négyzetméteres Magyar Kertje, amely a „Learning by playing", azaz „Tanulás a játék útján" címmel mutatja be hazánk sokszínű dísznövénykultúráját.

A kiállítás alatt a Magyar Kertbe látogatók elsétálhatnak a közös múltra utaló török kút mellett, de merhetnek vizet gémeskútból és csónakból megérinthetik az „életfát". Az összesen 100, Magyarországon termesztett növényfajta megismerése közben a zöldtetős pergola, vagy a nádtetős átrium falai között pihenhetnek meg. Az épületek korszerű technológiákkal ötvözik a régi idők megoldásait: a hagyományos nádtető modern formát kapott, a vízvisszatartást és esővízgyűjtést zöldtetők, zöldfalak segítségével oldották meg. A Magyar Kert valójában egy tanösvény, ahol a múlt, jelen, jövő jegyében a gyermekek interaktív játékok segítségével fedezhetik fel természeti környezetünket, valamint a török és magyar történelmi és kertészeti múlt közös emlékeit. A Kert felépítése során fenntartható technológiákat, vízáteresztő, újra hasznosított és természetes anyagokat használtak fel. A kiállítás alatt 19 ország mutatja be nemzeti kultúráját tematikus nap keretében, ennek során augusztus 16-án magyar nemzeti napot tartunk, amely keretén belül a hagyományos magyar kultúrát szintén a múlt, a jelen és jövő jegyében mutatjuk be.

vissza