Tatára és Békéscsabára látogat a „Kapj rá!”

2018.10.18.

Két nagy múltú rendezvényen folytatódik a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző roadshow. A Békéscsabai Kolbászfesztiválon ugyan a füstölt ínyencségeké lesz a főszerep, de a könnyed falatokra vágyók sem maradnak éhen, ha a „Kapj rá!” standjához látogatnak. Tatán, az Öreg-tó partján pedig a Nagy Halászfesztiválon ízlelhetnek kitűnő halfogásokat az arra járók.

A Csabai Kolbászfesztivál nemcsak békés megyei, hanem közép-európai szinten is az egyik legismertebb gasztrokulturális rendezvény. A 2018. október 19-22. között zajló fesztivál résztvevői a híres csabai kolbászon kívül számos füstölt terméket, valamint hagyományos, kézműves élelmiszert – mézeket, szörpöket, savanyúságokat – kóstolhatnak és vásárolhatnak meg a négynapos rendezvény alatt. A kétségtelenül ízletes, ám „nehéz” ételnek számító kolbászok, szalámik és szalonnák mellett bizonyára jól esik majd a könnyű és tápanyagban gazdag halfalatokat is megkóstolni. A „Kapj rá!” standján a halkolbász ízén túl receptfüzetekkel és gyermeksarokkal is ismerkedhetnek a látogatók.

Bográcsos halászlé, tradicionális halételek, kitűnő borok mellett a „Kapj rá!” standja sem hiányozhat a hétvége másik rendezvényéről, az Öreg-tavi Nagy Halászfesztiválról. A 2018. október 19-21. között megrendezésre kerülő eseményen az ország minden szegletéből odasereglő halfőző mesterek csillogtatják meg tudásukat, az ízletes fogásokat pedig üde neszmélyi borokkal öblíthetik le a látogatók. A „Kapj rá!” füstölt pisztrángfilével és halpástétommal várja a standhoz látogatókat, a nagy népszerűségnek örvendő gyerekfoglalkoztatóban pedig a legkisebbek oldhatnak meg izgalmas feladatokat.

A „Kapj rá!” kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.

 A „Kapj rá!” roadshow további állomásai:

  • XVII. Tihanyi Gardália – Garda Fesztivál, Tihany, 2018. 11. 16-18.
  • Fitbalance Aréna, Budapest, 2018. 11. 25.
vissza